150 ezer forint adókedvezmény jár az egészségpénztári befizetések után!

Az önkéntes egészségpénztári befizetés olyan jelentős adókedvezménnyel jár, amit minden évben érdemes kihasználni. Aki az előző évben élt az egészségpénztári befizetés lehetőségével, az a következő évben akár 150.000 Ft adó visszatérítést is kaphat! Cikkemben körbejárom, hogy miért is éri meg az egészségpénztári befizetés, valamint ismertetem az adó visszaigénylés lényegét. Ha szeretnél ingyen pénzhez jutni, akkor feltétlenül olvasd el!

Miért legyek egészségpénztári tag?

Az egészségpénztári tagság azok számára előnyös, akinek a családjában rendszeres gyógyszer vagy más egészségügyi kiadások merülnek fel, esetleg hirtelen egy nagyobb összeget kell kiadni egészségügyi célra (pl. fogászati kezelés, szemüveg). Arra is van lehetőség, hogy prevenciós jelleggel, azaz betegségek megelőzése céljából rendszeres szűrővizsgálatok miatt indítson az ember egy egészségpénztári tagságot, de magán orvosi, magán kórházi vagy szülési költségekre elő-takarékossági jelleggel is van erre lehetőség. Az önkéntes egészségpénztári befizetés teljesíthető a munkavállaló és a munkáltató által is, azonban a két esetben másképpen alakulnak az adófizetési kötelezettségek és az elérhető adóelőnyök.

Az egészségpénztárak lényege, hogy egy havi tagdíj (kb. 2-3000 Ft) ellenében különféle egészségpénztári szolgáltatásokat nyújtanak szerződött szolgáltatóikon keresztül, több esetben jelentős mértékű kedvezménnyel, valamint a megfelelő egészségügyi célra elköltött összeget számla ellenében megtérítik a befizetett összegből. A havi kötelező tagdíjon túl érdemes tehát további összegeket (akár önként is) befizetni attól függően, hogy mekkora egészségügyi kiadásokra számítunk.

Hogyan lehet igénybe venni az adókedvezményt?

A magánszemély az általa befizetett tagdíjból és a további befizetésekből 20%-ot visszaigényelhet az adott évben befizetett személyi jövedelemadójából (SZJA). Erről az adóbevallásban kell rendelkezni, de az összeget nem készpénzben kapja vissza az ember, hanem jóváírásra kerül az egészségpénztári számláján.

Mekkora összeget lehet visszakapni?

A maximálisan visszaigényelhető összeg évente 150.000 Ft. Ahhoz, hogy ez a teljes adó visszatérítés megkapható legyen, éves szinten 750.000 Ft befizetése szükséges (havonta 62.500 Ft). Nyilván sokak pénztárcája számára ez nem megengedhető, azonban ha csak ennek egy része kerül befizetésre, akkor annak az arányos része (20%-a) igényelhető vissza. Én például 2016-ban összesen 422.000 Ft-ot fizettem be fogászati kezelés, valamint a gyermekek számára gyógyszerek, illetve pelenka finanszírozása céljából, így az idén kb. 85000 Ft visszatérítést fogok kapni az egészségpénztári számlámra, magyarul a 422.000 Ft befizetés után kb. 507.000 Ft-ot költhetek, ami nem tűnik rossz üzletnek.

Vannak további kedvezmények is?

Igen. További SZJA kedvezmény érhető el, ha az egészségpénztári számláról prevenciós célra költünk (pl. méhnyakrák szűrés, emlőrák szűrés, vastagbélrák szűrés, prosztatarák szűrés, mozgásszervi szűrés, AIDS-szűrés, mentális zavarok korai felismerését célzó szűrés, fogászati szűrés). A prevenciós szolgáltatások ellenértékeként a pénztár által az adott évben kifizetett összeg 10 %-a szintén visszaigényelhető az SZJA-ból az egészségpénztári számlára.

Emellett ha legalább 24 hónapra lekötjük az egészségpénztári számlán a pénzünket, akkor az összeg 10%-ának megfelelő SZJA kedvezményben részesülhetünk, ami tekintve a lekötött betétek éves kamatszintjét, szintén egy kiemelkedő lehetőség.

Mit érdemes még tudni?

Nagyon fontos feltétel, hogy az adóhatóság csak abban az esetben utalja át a pénztártag egyéni számlájára a kedvezmény összegét, ha nincs az állami adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása és az adóbevallása alapján fizetendő adóját megfizette.

Hangsúlyozandó, hogy a pénztártagot az adókedvezmény nem visszaigénylés, hanem visszatérítés formájában illeti meg, azaz a pénz nem bankszámlára érkezik, hanem azt az adóhatóság a pénztártag önkéntes egészségpénztárába utalja, majd a pénztár a tag egyéni számláján jóváírja, azaz a továbbiakban ez is csak egészségügyi célokra költhető.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s