Hogyan juthatsz gyermektartásdíjhoz?

Sajnos hazánkban jelenleg a házasságok több mint fele válással végződik, s persze azok az idők is elmúltak már, amikor a gyermekvállalás és a házasságkötés kéz a kézben jártak, hiszen sok pár él együtt közös gyermekükkel anélkül, hogy esküvővel is megpecsételték volna összetartozásukat. Mi a helyzet akkor, ha nem megy tovább a kapcsolat, s esetleg egy vagy több gyermek is született a kapcsolatból? A gyermekvállalás közös döntés volt, így hát a gyermek további sorsa, tartása is jó esetben közös döntést igényel. A gyermektartásdíjra vonatkozó jogi szabályozás változott, ha tudni szeretnéd, hogy hogyan, akkor olvasd el ezt a cikket!

Nyilvánvalóan az első felmerülő kérdés a tartásdíj összege. A szülőknek lehetősége van arra, hogy a házasság felbontása vagy a gyermekelhelyezés során megegyezzenek a tartásdíj összegéről. Ez optimális esetben peren kívül is megtörténhet, de peres eljárás során is, s az abban hozott döntés következtében a nem fizetés esetén végrehajtásnak van helye.

A gyermektartásdíj összegének meghatározásakor az alábbiakat kell figyelembe venni:

 • a gyermek tényleges szükségleteit,
 • a szülők jövedelmi és vagyoni helyzetét,
 • a szülők által eltartott más gyermekeket,
 • a gyermek esetleges saját jövedelmét.

A tartásdíj összege a fizetésre kötelezett átlagos havi jövedelmének 15-25 százalékát teheti ki, de több gyermek esetén nem haladhatja meg a jövedelem 50 százalékát. A bíróság immár csak fix összegben állapíthatja meg a gyermektartásdíj összegét.

A tényleges szükségletek körében a lakhatás, a ruházkodás, az élelmezés, valamint a taníttatás költségeit feltétlenül fedeznie kell az összegnek. Nem ritka, hogy extra kiadások merülnek fel (pl. számítógép vásárlás, külföldi tanulmányok), ám ezek finanszírozását nem lehet a kizárólag csak a kötelezettre hárítani. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy a kötelezett a megítélt összegnél önként többet juttasson gyermekének, bár valljuk be őszintén: ez olyan ritka, mint a fehér holló.

Amennyiben a körülményekben lényeges változás áll be, úgy a gyermektartásdíj mértékét meg lehet változtatni, vagy akár a gyermektartásdíjat meg is lehet szüntetni. Amennyiben van egy bíróság által jóváhagyott egyezség, úgy azt két éven belül csak akkor támadható meg az, ha az a gyermek érdekeit szolgálja. Fontos tudnivaló, hogy amennyiben bármelyik szülőnek időközben kevesebb jövedelme lesz, az önmagában még nem indokolja a gyermektartásdíj felemelését vagy csökkentését, mivel a szülő a gyermekét a saját rovására is köteles eltartani.

A gyermektartásdíj a gyermek nagykorúságáig jár, de ha továbbtanul, és akár felsőoktatási intézményben, akár OKJ-s szakképesítés keretein belül szakmát kíván szerezni, úgy a nappali tagozaton történő tanulás végéig, azaz kb. a 23-25 éves koráig jár. Több diploma megszerzésének erejéig már nem vehető igénybe a gyermektartásdíj.

A gyermektartási kötelezettség megszűnik ha

 • a gyermek alkalmatlan a továbbtanulásra (akár egészségügyi oknál fogva, akár neki felróható okból),
 • a gyermek a kötelezettel szemben súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, s ezáltal érdemtelenné válik a gyermektartásra,
 • a szülő más kiskorú gyermekének eltartása veszélybe kerülne.

A gyermektartásdíj visszamenőleg hat hónapra igényelhető. Ennél hosszabb időre, visszamenőleg csak abban az esetben lehetséges, ha a jogosultat nem terheli mulasztás a követelés érvényesítésében.

A témával kapcsolatban további részletek a Hogyan igényelhető gyermektartásdíj? című cikkemben olvashatók.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

forrás: jogszabalykereso.hu

 

7 Comments

 1. Jó napot kívánok,
  peres úton kértük, a gyermektartásdíj megváltoztatását %-os módról fix összegre, az alperes ügyvédje azzal érvel, hogy továbbra sem mondja azt a törvény, hogy fix összegben kell megállapítani a gyerektartást és maradjon a %-os megállapítás, ami a felperes számára előnytelen, mert a nettó bérét még a munkába járás költsége is terheli, így a %-os megállapítás plusz terheket ró rá.
  A fenti írásban az olvasható, hogy a bíróság immár csak fix összegben állapíthat meg gyerektartást, akkor ez nem érvényes?
  Köszönettel,
  Éva

  Kedvelés

  1. Tisztelt Babucs Éva! Az új Polgári Törvénykönyv alapján a gyermektartásdíjat határozott összegben kell a bíróságnak megállapítani. A 15-25% ugyanakkor jelenleg is irányadónak számít. Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 2. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás Úr!

  Tanácsát szeretném kérni abban, h érdemes-e ügyvédhez fordulni problémámmal.
  11 évvel ezelőtti bírósági határozaton van, volt férjemet keresete 20%-a, illetve havi 20 ezer Ft fizetésre kötelezte a bíróság. Hosszú ideig nem is volt gond ezzel, igaz gyorsan megszüntette a munkahelyét és máshová ment, hogy nehogy a 20% miatt többet kelljen fizetnie. Soha nem firtattam, megoldottam ahogy tudtam a közös gyermekünk ellátását az utalt 20 ezerből. Tavaly októberben nem utalt, jelezte, hogy kintlévősége van, később utal. elfogadtam, buta voltam azonban, hittem, hogy amint beérkezett a pénze, utalja az aktuális hónap gyerektartással együtt. Nem történt meg, amikor írásban kérdeztem, hogy mikor történik az utalás, nem reagált. Ezt követően utalta az aktuális hónapokat, nem a bírósági végzésében lévő napig (nem adta le a bírósági letiltás papírt a munkáltatónak-önállóan utalt), de szemet hunytam a hó végén érkező összegen.
  Jelenleg nem utal, januárban történt utoljára utalása. Nem jelezte, h miért nem, s félve tennék fel kérdést.
  Szeretném tanácsát kérni abban, hogy érdemes- e ügyvédhez, bírósághoz fordulnom vagy ez csak számomra lesz újabb anyagi veszteség. Jelenleg hivatalosan nincs munkája, a vele élő asszonynak sem, s egy kiskorú gyermeket is nevel, aki nem sajátja, hanem a hölgyé. Nem hivatalosan persze van bevételük, de a bíróság felé tudja lebegtetni, hogy ők munkanélküliek és még ott a 14 éves kisgyerek is …
  Az is felmerült, mivel a 16 éves gyermekem nehezen indul neki minden két hétben a gonosz mostoha ármánykodásait elviselni, hogy esetleg megengedem neki, hogy ne menjen át …. (Nem tartom jónak, gonosz mostohák néha jönnek-mennek, de az apuka mégis az édesapa. Ráadásul még ő citál engem bíróságra, h a láthatást nem biztosítottam.)
  Ne haragudjon, hogy hosszasan írtam, gondoltam, így teljes a kép, s talán a válasz is így tud a legkevésbé költségromboló lenni számomra.
  Hálás szívvel köszönöm válaszát:
  Andrea

  Kedvelés

  1. Tisztelt Andrea! Javaslom, hogy fáradjon be az Önhöz legközelebb eső bíróságra (de a legjobb az lenne, ha a határozatot hozóhoz menne) és ott panasznapon kérje végrehajtási lap kiállítását. Költségbe nem kerül. Amennyiben behajthatatlan a követelés, akkor a végrehajtó erről kiállított jegyzőkönyvével lehet kérni állam általi előlegezést 3 évre. Ne hagyja veszni a tartásdíjat! Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 3. Nagyon szèpen köszönöm a segítségét!!! Az információival sikerült is megkapnom az elmaradások egy részét!!!
  Nagyon-nagyon szépen köszönöm!!!
  Üdvözlettel:
  Andrea

  Kedvelés

 4. Tisztelt cím!Azt szeretném öntől megtudni röviden 2006-ban elváltam 2 gyermekem van akiből már az egyik felnőtt kislányom 16. éves tartósan beteg cöliákiás nagyon szigorú diétát kell tartanunk sokat járunk orvoshoz a szövődményei miatt!!Még nappali tagozaton folytat tanulmányokat!Sajnos így munkába sem tudok állni volt férjemmel nem igazán jó a kapcsolat nem sokat törődik a gyermekkel illetve szinte most már egyáltalán nem az állami tartásdíjat kaptam 2×3 évig előtte 1évig semmit sem volt férjemtől sem az államtól ez végrehajtás alatt van aztán tartásdíjat a Bíróság az újra kérelmezésnél a minimálbér 25%-át állapította meg és kötelezte öt a megfizetésre ami az elején még úgy ahogy működött vagyis nem igazán volt folyamatos de most már 2017.december óta vagyis akkor is tartozásban maradt az előzőből 10 ezer forinttal azóta egy fillért sem fizetett igazából nem is érdeklődött vagy kereste a gyermeket azt szeretném kérdezni hogy van-e esetleg valami jogi út arra hogy fizessen gyerektartást mert igen nagy szükségem lenne rá hisz így ápolásin vagyok és a családi mellette nem sok és mivel igen sűrűn járunk orvoshoz és a szigorú glutén és laktóz mentes diéta anyagilag igen megterhelő és sajna most már pszihológus segítséget is kellett kérjünk a lelki traumák miatt élettársam is sajna csak a 22.800ft-ot kapja mert ő is elég beteges és nem igazán veszik fel sehová neki nefrosis szindromája van!És hivatalosan ugyan nincs munkahelyen de tudom hogy dolgozik feketén..sőt nem rég jött haza az USA-ból!!Kérem szépen ha válaszolna hogy esetleg mi mód lenne rá hogy felelősségre legyen vonva??!!Nagyon várom válaszát nagyon szépen köszönöm Tisztelettel Benkő Jánosné

  Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s