Hogyan juthatsz gyermektartásdíjhoz 2017-ben?

Sajnos hazánkban jelenleg a házasságok több mint fele válással végződik, s persze azok az idők is elmúltak már, amikor a gyermekvállalás és a házasságkötés kéz a kézben jártak, hiszen sok pár él együtt közös gyermekükkel anélkül, hogy esküvővel is megpecsételték volna összetartozásukat. Mi a helyzet akkor, ha nem megy tovább a kapcsolat, s esetleg egy vagy több gyermek is született a kapcsolatból? A gyermekvállalás közös döntés volt, így hát a gyermek további sorsa, tartása is jó esetben közös döntést igényel. A gyermektartásdíjra vonatkozó jogi szabályozás változott, ha tudni szeretnéd, hogy hogyan, akkor olvasd el ezt a cikket!

Nyilvánvalóan az első felmerülő kérdés a tartásdíj összege. A szülőknek lehetősége van arra, hogy a házasság felbontása vagy a gyermekelhelyezés során megegyezzenek a tartásdíj összegéről. Ez optimális esetben peren kívül is megtörténhet, de peres eljárás során is, s az abban hozott döntés következtében a nem fizetés esetén végrehajtásnak van helye.

A gyermektartásdíj összegének meghatározásakor az alábbiakat kell figyelembe venni:

 • a gyermek tényleges szükségleteit,
 • a szülők jövedelmi és vagyoni helyzetét,
 • a szülők által eltartott más gyermekeket,
 • a gyermek esetleges saját jövedelmét.

A tartásdíj összege a fizetésre kötelezett átlagos havi jövedelmének 15-25 százalékát teheti ki, de több gyermek esetén nem haladhatja meg a jövedelem 50 százalékát. A bíróság immár csak fix összegben állapíthatja meg a gyermektartásdíj összegét.

A tényleges szükségletek körében a lakhatás, a ruházkodás, az élelmezés, valamint a taníttatás költségeit feltétlenül fedeznie kell az összegnek. Nem ritka, hogy extra kiadások merülnek fel (pl. számítógép vásárlás, külföldi tanulmányok), ám ezek finanszírozását nem lehet a kizárólag csak a kötelezettre hárítani. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy a kötelezett a megítélt összegnél önként többet juttasson gyermekének, bár valljuk be őszintén: ez olyan ritka, mint a fehér holló.

Amennyiben a körülményekben lényeges változás áll be, úgy a gyermektartásdíj mértékét meg lehet változtatni, vagy akár a gyermektartásdíjat meg is lehet szüntetni. Amennyiben van egy bíróság által jóváhagyott egyezség, úgy azt két éven belül csak akkor támadható meg az, ha az a gyermek érdekeit szolgálja. Fontos tudnivaló, hogy amennyiben bármelyik szülőnek időközben kevesebb jövedelme lesz, az önmagában még nem indokolja a gyermektartásdíj felemelését vagy csökkentését, mivel a szülő a gyermekét a saját rovására is köteles eltartani.

A gyermektartásdíj a gyermek nagykorúságáig jár, de ha továbbtanul, és akár felsőoktatási intézményben, akár OKJ-s szakképesítés keretein belül szakmát kíván szerezni, úgy a nappali tagozaton történő tanulás végéig, azaz kb. a 23-25 éves koráig jár. Több diploma megszerzésének erejéig már nem vehető igénybe a gyermektartásdíj.

A gyermektartási kötelezettség megszűnik ha

 • a gyermek alkalmatlan a továbbtanulásra (akár egészségügyi oknál fogva, akár neki felróható okból),
 • a gyermek a kötelezettel szemben súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, s ezáltal érdemtelenné válik a gyermektartásra,
 • a szülő más kiskorú gyermekének eltartása veszélybe kerülne.

A gyermektartásdíj visszamenőleg hat hónapra igényelhető. Ennél hosszabb időre, visszamenőleg csak abban az esetben lehetséges, ha a jogosultat nem terheli mulasztás a követelés érvényesítésében.

A témával kapcsolatban további részletek a Hogyan igényelhető gyermektartásdíj? című cikkemben olvashatók.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

forrás: jogszabalykereso.hu

 

Reklámok

3 című bejegyzés “Hogyan juthatsz gyermektartásdíjhoz 2017-ben?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Jó napot kívánok,
  peres úton kértük, a gyermektartásdíj megváltoztatását %-os módról fix összegre, az alperes ügyvédje azzal érvel, hogy továbbra sem mondja azt a törvény, hogy fix összegben kell megállapítani a gyerektartást és maradjon a %-os megállapítás, ami a felperes számára előnytelen, mert a nettó bérét még a munkába járás költsége is terheli, így a %-os megállapítás plusz terheket ró rá.
  A fenti írásban az olvasható, hogy a bíróság immár csak fix összegben állapíthat meg gyerektartást, akkor ez nem érvényes?
  Köszönettel,
  Éva

  Kedvelés

  1. Tisztelt Babucs Éva! Az új Polgári Törvénykönyv alapján a gyermektartásdíjat határozott összegben kell a bíróságnak megállapítani. A 15-25% ugyanakkor jelenleg is irányadónak számít. Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s