A születésnapodon fog lejárni a jogosítványod!

Már korábban is azt rebesgették, hogy a jövőben a születési dátumhoz fog igazodni a jogosítvány érvényessége. Nos, a jövő jelenné vált, ugyanis 2017. január 1-től a vezetői engedély kiállításánál az érvényességet úgy kell meghatározni, hogy a lejárat hónapja és napja az egészségügyi érvényességi időponton belül megegyezzen a jogosítvány tulajdonosának születési idejének hónapjával és napjával.

A fenti szabály alól csak egy kivétel van: az orvosi vizsgálaton két évet meg nem haladóan megállapított egészségi alkalmasság esetén a vezetői engedély érvényességi ideje a megállapított orvosi alkalmasság időpontja lesz.

Lássuk, hogyan fog ez működni a gyakorlatban. Tegyük fel, hogy a jogosítványod 2017. november 30-án lejár. Tegyük fel, hogy mivel 50 év alatti vagy és egészségügyileg minden rendben van, ezért az orvos megállapítja az egészségügyi alkalmasságodat 10 évre, tehát a jogosítványod elvileg 2027. november 30-án járna le. Igen ám, de ha mondjuk január 15-én születtél, akkor a változás alapján a jogosítvány lejárati napja már csak 2027. január 15. lehet. Ha szerencsés vagy lehet, hogy csak pár napot fogsz bukni, de ha nem, akkor előfordulhat, hogy akár egy évet is.

Jómagam a szerencsésebbek körébe tartozom, ugyanis csak 1 hónapot fogok veszteni, ami 10 éves időtartamot nézve egyáltalán nem vészes. Azonban egy 50 év feletti személynél, aki ugyebár maximum 5 évre kaphat orvosi engedélyt, egy év eleji születés és egy év végi jogosítvány lejárati időpont majdhogynem 1 év veszteséget jelent, ami az 5 év tekintetében már húzósnak bizonyul.

A változtatás bevezetésének indoka állítólag az volt, hogy az ember a saját születésnapját úgyis tudja, tehát ezzel azt is fogja tudni, hogy mikor jár le a jogosítványa. Ennyi erővel persze bármely okmány lejártát lehetne kötni a születési dátumhoz, s ha egy esetében már bevezetésre került, akkor miért ne kerülhetne a többinél is bevezetésre?

A jogosítvány hosszabbítás illetéke egyébként nem változott: 2017-ben is 4000 forint, míg az orvosi vizsgálat díja 50 év alatt 7200 forint. A jogosítvány meghosszabbításához az okmányirodába magunkkal kell vinni a személyi iratainkat, a lejárt jogsit, az orvosi véleményt és az illeték befizetésének igazolását.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban is, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

 

54 Comments

  1. Tisztelt grincs! A még le nem jártaknál továbbra is a feltüntetett érvényességi idő marad, csak a lejárat után megújított jogosítványokra vonatkozik a születési dátum érvényesség.

   Kedvelés

   1. Az egészségügyi orvosi érvényességen belül kell lennie a születésnapjának különben vesztett valamennyi időt. Mindig a születésnapon kell elmenni, akkor talán van esély, hogy a minősités “belüli”.-nek számit. Szabad ilyen módositást hozni, ahol az állampolgárokat – évvel, vagy pár hónappal kárositják?

    Kedvelés

 1. Tisztelt Jogvadász!
  Vagy elkerülte valami a figyelmem, vagy Ön téved abban, hogy csak az első alkalommal veszít. Ha jogkövető szeretne lenni, minden alkalommal a születésnapja előtt fog orvosi vizsgálatra jelentkezni és a rendszer az orvosi alkalmassági lejárati dátum előtti születésnapot fogja kiadni, tehát minden alkalommal veszít egy évet.

  Kedvelés

   1. Tisztelt Jogvadász!
    Én tudatlanságom miatt ma ráfaragtam.
    Születésnapom 7 nap múlva lesz, egy évet és 1 800 forintot veszítettem a jogosítvány érvényesítésén.
    Mit tehetek? Mérgelődök.
    Üdvözlettel: Zoltán

    Kedvelés

   2. Aki ünnepnapon született és nem akar veszteni egy évet és a születésnapja után megy orvoshoz, az pár napig lejárt jogosítvánnyal kell hogy vezessen. Átgondolatlan kókler törvény.

    Kedvelés

   3. Ez azt jelenti,hogy minden alkalommal veszítek egy évet, vagy ha a szülinapom után megyek a dokihoz akkor egy néhány napig (hétig) nincs jogsim. Miért nincs a szülinap előtti egy hónap arra, hogy megújítsam a jogsit.

    Kedvelés

 2. Én 50 felett vagyok és március 19 én szùlettem.A jogositványom február 2 án jár le. A kkor 2021 márciusig kappa ? Nem pedig 2022 it ?

  Kedvelés

 3. Én 50 felett vagyok és március 19 én szùlettem.A jogositványom február 2- án jár le. A kkor 2021 márciusig kapom ? Nem pedig 2022- ig ?

  Kedvelés

   1. Azt hiszem , hogy március 20 – án a lejárt jogsit viszem be a hivatalba és így meg kell adják 2022 . március 19 – ig az érvényességet ?? !

    Kedvelés

 4. Tisztelt Jogvadász!
  Véletlen egybeesés miatt a jogosítáványom pont a születésnapomon fog lejárni. Ahhoz, hogy ne veszítsek évet, a születésnapomon kell orvoshoz és a kormányablakhoz rohangálni? Persze ez csak akkor lehetséges, ha mindkét helyen van félfogadás, vagy nem esik a születésnap ünnepre, hétvégére. .Ezek szerint két lehetőség marad, vagy veszítek egy teljes évet, vagy ha két nappal később megyek, akkor már lejárt a jogosítványom, és az új megérkezéséig nem vezethetek. Vagy az kormányablaknál kiadott igazolással igen?
  A teljes évvesztés mindenkinél gond lesz akinek a jogosítványa már majd a születésnapján jár le. Azt hiszem kellene a törvénybe legalább -8 munkanap tolarencia az orvosi vizsgálat és a születésnap között, hogy ne vesszen majd mindenki évet, vagy ne kövessen el szabálysértést,hogy lejárt a jogosítványa. Ezt sajnos nem tudom hol lehetne felvetni, vagy kérni.
  Üdvözlettel Takia

  Kedvelés

  1. Tisztelt Takia! Igen, ha hamarabb megy, mint a születésnapja, akkor sajnos veszíteni fog egy évet, ha később megy, akkor meg néhány napig jogosítvány hiányában nem tud majd vezetni , viszont nem veszít egy évet.(az igazolást érdemes megkérdezni a kormányablaknál) A módosítás ügyében véleményem szerint a Belügyminisztérium az illetékes. Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 5. Tisztelt Jogvadász!

  Ha jól értelmeztem, akkor aki csak két évre kap jogosítványt (60 és 70 év közötti, hivatásos), annak nem kell a születésnappal foglalkoznia, és megcsináltathatja bármikor, ugyanúgy fog lejárni neki, mint eddig?

  Üdvözlettel,
  Amina

  Kedvelés

  1. Tisztelt Amina! Igen, a két évet meg nem haladóan megállapított egészségi alkalmasság esetén a vezetői engedély érvényességi ideje a megállapított orvosi alkalmasság időpontja lesz. Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

   1. Tisztelt Jogvadász!
    Kérem erősítse meg ezt az információt! 70 év felett, normál B kategóriánál hogy fog alakulni az érvényességi idő? Egy háziorvos szerint a 70 éven felüliekre is vonatkozik a születési dátumig szóló érvényesség.
    Üdvözlettel
    Kétkedő

    Kedvelés

   2. Tisztelt Kétkedő! 70 év felett 2 évre adják az orvosi alkalmasságit. Az orvosi vizsgálaton 2 évet meg nem haladóan megállapított egészségi alkalmasság esetén a vezetői engedély érvényességi ideje a megállapított orvosi alkalmasság időpontja, azaz nem a születési dátum. Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

    Kedvelés

 6. 2016.szeptemberben járt le a jogosítványom. A szakorvosi vizsgálatok elhúzódása miatt, 2017.március végén kaptam meg az egészségügyi alkalmasságról az igazolást 3 évre (mivel 62 éves vagyok). Azt írták az egészségügyi alkalmassági igazolásra, hogy a legközelebbi vizsgálat időpontja 2020. március 22. Az a kérdésem hogy: ha csak májusban a születésnapomon (vagy utána) megyek az okmányirodára v.kormányablakhoz meghosszabbítani a jogosítványomat akkor 2020.májusig lesz érvényes???

  Kedvelés

  1. Tisztelt Klára! 2020. március 22. napja után nem fog tudni vezetni, mivel lejár az egészségügyi alkalmasságija, de véleményem szerint a jogosítványa egyébként is 2019. májusában, a születésnapján fog lejárni. Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 7. Nagyon felháborítónak találom, ez megint csak lenyúlás. Ugyanazért a pénzért kevesebbet kapsz. Attól, hogy születésnaphoz kötik, az évet nem fogják megjegyezni az emberek. Így is, úgy is elő kell venni a tárcádból az iratokat és megnézni, hogy vajon mikor is jár le. De a mai világban, amikor minden rendszerben benne van minden adat, ez vicc! Ügyfélkapu lassan minden embernek van és az is tájékoztat, hogy lejár az irat. Vagy például nekem az orvosnál a kedves asszisztens hívta fel a figyelmemet rá, hogy hamarosan lejár a jogsim.

  Kedvelés

  1. Nagyon hasznos szolgáltalás, hogy ha be van jegyezve a cím, akkor e-mail-ben értesít a hivatal az okmány (jogsi, forgalmi) közelgő lejáratáról. Ez a körülmény gyengíti a mnemotechnikai érvet vagyis hogy így könnyebb lesz megjegyezni.

   Kedvelés

 8. Tisztelt Jogvadász! 72 éves vagyok,jogosotványom lejár2017.05.19.
  mennyi időre hoszabitják meg. 1944.10.22.születtem.

  Kedvelés

 9. Tisztelt Jogvadász! 63 évesen ma voltam a háziorvosnál alkalmassági vizsgálat miatt. B-s jogosítvánnyal CSAK 2 évre kaptam meg a hosszabbítást, de ahogy az interneten rákerestem, nekem 3 évre járt volna. Élettársam ugyanígy járt a múlt héten. Lehetséges az, hogy az egyik orvos 2 évre, a másik 3 évre hosszabbít?

  Kedvelés

  1. Tisztelt Gyarmati Zsuzsanna!
   Fő szabály szerint 60-70 év közt 3 évente köteles a járművezető időszakos egészségi alkalmassági vizsgálaton megjelenni. Az alkalmasság azonban ezen időnél rövidebb határidőre is megállapítható, ha a járművezető egészségi állapota azt indokolja. Lehetséges tehát a 2 év is. Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 10. Tisztelt jogvadász!
  Ma voltam a háziorvosnál. 50 év alatti vagyok a jogsi 08.03- án jár le. A születésnapom 08.04-én van. Legközelebbi orvosi vizsgálat 2026.08.04. Egy teljes évet buktam egy nap miatt. Ez így rendben van?
  Ha 08.04-e után mentem volna orvoshoz màskép alakul. Ott azt mondták teljesen mindegy mikor mentem volna a jelenlegi érvényességi idő számit.
  Üdvözlettel László

  Kedvelés

 11. Van egy nagyon jó ötlet, amit itt is be lehetne vezetni. Ugyanaz mint a műszaki vizsgánál 30 nappal előre hozható:
  KöHÉM rendelet: 11. § (3a) „Ha az időszakos vizsgálatot a forgalmi engedély időbeli hatályának (műszaki érvényességi idejének) lejárta előtt legfeljebb 30 napon belül végzik, a forgalmi engedély hatályának megállapításánál a (3) bekezdésben meghatározott időtartamot nem az időszakos vizsgálat napjától, hanem a forgalmi engedély időbeli hatályának lejárta napjától kell számítani.”
  Szerintem hasonlót kellene itt is alkalmazni. Esetleg lehetne plusz napokat hozzáadni (pld 5-t), hogy kedvező legyen az újév első napján születettek számára is.

  Kedvelés

 12. ITT VALAMI NAGY GAZEMBERSÉG VAN !!! KI ENGEDI??? AZ ÖSSZES JOG ALKOTÓ SZÉGYELHETÍ MAGÁT !!! A LÉNYEG ?? LEGYEN NEKIK TÖMÉS HÁZ TRABANT AUTÓ ÉS ZSIROS KENYÉR !! ÉS KÜLDÖM ÖKET ODA AHONNAN JÖTTEK !! HA VAN ESZÜK AHOZZ, HOGY EGYÁLTALÁN HOGY HONNAN JÖTTEK !!!!!!!!!!

  Kedvelés

  1. Kedves László! Köszönöm a véleményét, amit tiszteletben tartok. Azonban a vélemény nyilvánításnak is van egy általánosan elvárható kulturált formája, amit ez a honlap is megkövetel. A hozzászólás csak azért nem kerül törlésre, hogy mások is láthassák mi az, ami a megengedhetőség határát átlépi. Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

   1. Kedves Tamás!
    Ha az ember nap mint nap azzal találkozik, hogy hülyére veszik, átverik, megkárosítják, egy idő után nehezen viseli ezeket a dolgokat és kitörnek belőle olyan indulatok, amit Ön a megengedhetőség határán túlinak értékel. Én egyszer már buktam fél évet a jogosítványom érvényességéből, mikor ezt az “okosságot” bevezették. Ma pedig buktam 2500 Ft-ot, (egy orvosi vizsgálat díját) mert a születésnapom előtt két héttel kezdeményeztem a jogosítványom meghosszabbítását. Miután tudatosult bennem, hogy ezzel 3 év helyett csak két évre kapnám a hosszabbítást, úgy döntöttem, hogy a születésnapomon majd újra elmegyek az orvoshoz és a kormányablakoz is. Nem értem, hogy ha az orvosi igazolás 15 napig felhasználható, miért csak a napján, vagy utána készülttel lehet a jogszerűen járó időre megkapni a hosszabbítást. És szerintem is szégyellje magát a törvényalkotó, aki szerit ez így jól van.
    József.

    Kedvelés

 13. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás,
  Most jártam a kormányablaknál a jogosítványom megújítása miatt, amit majdnem 3 évre kapok meg, tekintve, hogy novemberi születésű vagyok. A kérdésem a 4(B) rovatban található érvényességi dátumra vonatkozik. A hivatalnok szerint jogszabály van arra, hogy ez a dátum is csak az lehet, ami a hátoldalon. Le kell adnom egy igazolványt, amit 2025-ig használhatnék személyi azonosítóként, hogy cserébe kapjak egy rövidebb lejáratút?
  Elnézést, ha volt már ez a kérdés, én nem találtam.
  Köszönettel: B.P.

  Kedvelés

  1. Tisztelt Baldóci Péter! A 4 (b) pont az érvényességi idő lejártának dátumát tartalmazza, ami a születésnapot jelenti. Igen, lényegében ez a helyzet.

   Kedvelés

 14. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás,
  Köszönöm a gyors választ. Rájöttem, hogy nem volt elég pontos a kérdésem. Megmondaná kérem, hogy melyik jogszabály írja elő, hogy a jogosítvány csak addig lehet érvényes személyi azonosítóként 4(B), amíg vezetésre is jogosít (hátoldal, orvosi alkalmasság érvényessége)?
  Köszönöm a türelmét.
  Üdv. B.P.

  Kedvelés

  1. 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról 29. § (3) bekezdés.

   Kedvelés

 15. T Jogvadász!
  72 éves vagyok, ez évben jogosítvány hosszabbítás előtt állok. Egy cikkben azt olvastam,hogy a születésnapi dátumhoz kötött meghosszabbítás 70 év felett nem érvényes.
  Kérem szíves véleményét az ügyben.
  Üdv H István

  Kedvelés

  1. Tisztelt Heuschmidt István!
   Így van. 70 év felett maximum 2 évre adható és nem a születésnapon jár le az érvényesség, hanem az orvosi által megállapított alkalmasság időpontjában.

   Kedvelés

 16. Üdvözlöm!
  Mi a helyzet azoknál a jogsiknál, ahol az orvosi alkalmasság később jár le, mint az okmány érvényességi ideje? Új alkalmassági vizsgát kell tenni, annak ellenére, hogy elvileg még érvényes? Köszönöm.

  Kedvelés

 17. Tisztelt Jogvadász!
  1948 szept.6-n születtem.Most aug.8-n jár le az orvosi érvényességi.
  Kérdezem ilyenkor mi a helyzet,1év minusz,vagy az orvosi érvényességi dátumtól számított 2év?(A B kat.)

  Kedvelés

 18. Tisztelt Jogvadász!
  A kérdésem nem pont a témához kapcsolódik, de ha tudnak kérem válaszoljanak rá.
  Kérdésem, hogy B és C kategóriás jogosítvánnyal rendelkezem, viszont a C kategóriát a megszerzés óta (20 év) nem használtam, és a későbbiekben sem tervezem. Sajnos, a C kategória miatt, a B kategóriát is 5 évre kapom meg (most már ennyire sem).
  Kérdezem, hogy a C kategóriát töröltetnem kell, hogy 10 évre kapjam a jogosítványt. Ebben az esetben újra kell vizsgázni, ha egyszer mégis szükségem lenne C kategóriára.
  Esetleg, a C kategória miatt, én már örökre csak 5 évre kaphatok jogosítványt.
  Nagyon zavaró, hogy a B kategóriát használom, és én csak 5 évre kaphatom.
  Válaszát előre is Köszönöm!

  Kedvelés

 19. Tizenöt nap miatt vesztenék egy évet (69) a jogosítvány érvényességében, és ez pont az ünnepekre esik a hiánya.
  Ha elkapnak mennyi büntetésre számíthatok, azt közmunkával meg lehet e váltani?
  Kösz,a válasz, T.Pál

  Kedvelés

  1. Tisztelt Tamás Pál! Helyszíni bírságot kell fizetni, vagy pénzbírságot a szabálysértési eljárásban. A helyszíni bírság 20-45 ezer forint közötti összeget jelent. Ha nem fizeti ki a helyszíni bírságot, akkor a tételek duplázódnak: pl. a max. 45 ezer helyett az eljárás során akár már 90 ezer Ft is lehet a büntetés. Az összegeket meg nem fizetés esetén közmunkára változtatják át.

   Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s