Ingyenessé válhat a forgalmi és a törzskönyv!

Már egy évvel ezelőtt is felmerült, hogy eltörölhetik a gépjárművekre vonatkozó okmánycserék, a gépjármű üzembe helyezés, a forgalmi engedély és a törzskönyv díját, azonban ahogy az a 10 okmány, melyek igénylése ingyenes 2016-ban című cikkemből is kiderült, végül ezek nem váltak ingyenessé. Most újra felröppent a hír, hogy 2017 januárban egyeztetés kezdődik a gépjárművek vagyonszerzési illetékének és regisztrációs adójának csökkentése, a forgalmi engedély és a törzskönyv kiállításának ingyenessé válása tekintetében.

A magyarországi gépjármű tulajdonosoknak a túlzott mértékű adóztatása és a nagy mértékű fizetési terhei az elmúlt években nemhogy nem csökkentek, hanem még inkább emelkedtek, ezért időszerűnek mutatkozik, hogy az autóstársadalmat érintően végre kiemelt figyel fordítódjon az eljárási díjak, illetékek, adók mértékének csökkentésére.

A utóbbi években bevezetett terhek közül elég csak kiemelni a 2013-tól bevezetésre került biztosítási adót, ami a kötelező felelősség-biztosítás éves díját emelte 30 százalékkal, valamint a korábban bizonyos közutak ingyenes használatának fizetőssé tételét 2015-től.

A gépjármű “rezsicsökkentés” vonatkozásában a Miniszterelnökség több érdemi, megfontolást igénylő javaslatot is kapott a szakmai érdekképviseletektől, ezért javaslatot tett a kormánynak egy akcióterv kidolgozására. A javaslatok vizsgálata és szakmai áttekintése a Nemzetgazdasági Minisztériumban, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban és a Belügyminisztériumban folyamatban van. Sőt, a Miniszterelnökség irányításával hamarosan létrejön egy kerekasztal, amely az ágazati (közlekedés, gazdaság) szakemberek mellett az autós szakma képviselőiből fog állni. A kerekasztal feladata a javaslatok szakmai áttekintése, a jogi szabályozás felülvizsgálata és előkészítése lesz – írja a vezess.hu.

Kíváncsian várhatjuk, hogy az okmánycserék, a gépjármű üzembe helyezés, a forgalmi engedély és a törzskönyv ingyenességéből, valamint a vagyonszerzési illeték és a regisztrációs adó mérsékléséből végül mi fog megvalósulni 2017-ben.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban is, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s