2017-ben változnak a családtámogatásra vonatkozó szabályok!

Megszokhattuk már, hogy minden évben változnak a családtámogatásokra vonatkozó szabályok, így nem meglepő, hogy most sem lesz ez másképp. Szerencsére a változások kismértékűek, s leginkább csak a családtámogatások rendszerének peremterületét érintik. A változások alapján 2017. január 1-től egy speciális esettel egészül ki a családi pótlékra jogosultak köre, változik az egyenlő időszakokban egymást felváltva gyermeküket gondozó szülőkre vonatkozó családi pótlék szabálya, módosul a gyám több gyermek után igénybe vehető támogatásának lehetősége, valamint a jogalap nélkül felvett támogatások visszafizetésének kötelezettsége.

Családi pótlék

Családi pótlékra lesz jogosult a gyermek 18. életévének betöltéséig az, akinek a gyermeke betölti a 16. életévét és nem tanul tovább, feltéve, ha a tankötelezettség megszűnését követően (azaz a 16. életév betöltése után) a gyermek súlyos betegsége vagy fogyatékossága következtében önálló életvitelre képtelen és önkiszolgálási képessége hiányzik.

A családi pótlékra akkor is jogosult lesz a szülővel együtt élő élettárs, ha nem rendelkezik az ellátással érintett gyermekkel közös lakó vagy tartózkodási hellyel, mindössze vele életvitelszerűen együtt él. Az élettárs tekintetében továbbra is feltétel marad a legalább egy éves bejegyzett élettársi kapcsolat, vagy az élettársi kapcsolat fennállásának az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal való igazolása.

Eddig, ha jogerős bírósági döntés alapján a szülők egyenlő időszakokban felváltva gondozták a gyermeküket, akkor a családi pótlékra 50–50%-os arányban mindkét szülő jogosult volt. 2017. január 1-től ez a szabály úgy módosul, hogy ebben az esetben a szülői felügyeleti jognak is mindkét szülő vonatkozásában fenn kell állnia, így lesz a közösen benyújtott kérelmük alapján 50-50%-os arányban mindkét szülő jogosult a családi pótlékra. A kérelemhez csatolni kell a szülők arról szóló közös nyilatkozatát, hogy a gyermek gondozásáról, neveléséről saját háztartásaikban felváltva gondoskodnak.

Gyám

Ha a gyám egyidejűleg több gyermek után lenne jogosult GYES-re, GYET-re vagy mindkettőre, akkor a támogatást részére csak egy jogcímen lehet majd megállapítani azzal, hogy a GYES-re való jogosultság megállapítása esetén a GYES egyidejűleg legfeljebb két gyermekre tekintettel állhat fenn.

Jogalap nélkül felvett támogatások visszafizetése

Egy új rendelkezés szerint, ha az egyik szülők jogalap nélkül vett fel a gyermek után GYES-t, GYET-et vagy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásának minősülő ellátást, akkor mindkét szülő erre irányuló egybehangzó nyilatkozata alapján a jogalap nélkül felvett ellátás a másik szülőnek – a közös háztartásban nevelt gyermekükre tekintettel – megállapított GYES, GYET összegéből levonható. Ha a szülők nem járulnak hozzá egybehangzó nyilatkozattal a levonáshoz, akkor a jogalap nélkül felvett ellátást az a szülő köteles visszafizetni, aki az ellátást felvette.

Lényegében változatlan marad, hogy valamennyi családtámogatási ellátás a kérelem benyújtásának időpontjától jár, feltéve, hogy a benyújtás időpontjában a jogosultság fennállt, azonban immár visszamenőlegesen nem két hónapra, hanem legfeljebb a kérelem benyújtásának napját megelőző második hónap első napjától kell megállapítani, ha a jogosultság már ettől az időponttól kezdve fennállt.

INGYENES tájékoztató a 2017. évi családtámogatások rendszeréről

Eddig nem volt olyan dokumentum, amiből a szülők egy átfogó képet kaphattak volna a családtámogatási rendszerről, ám az általam készített ingyenesen letölthető 15 oldalas tájékoztatóban végre megtalálható minden olyan pénzbeli juttatással járó családtámogatási forma, ami megilletheti a szülőket. A tájékoztatóban a családtámogatási formák aszerint kerültek csoportosításra, hogy mik azok, amik mindenkinek járnak, illetve mik azok, amik feltételekhez kötöttek. A tájékoztatóban részletesen bemutatásra kerülnek mind az egyszeri, mind a rendszeres pénzbeli juttatásokkal járó családtámogatási formák.

Miről olvashatsz a tájékoztatóban?

  • Megtudhatod az anyasági támogatás, a babakötvény, a családi pótlék, a csecsemőgondozási díj (CSED), a gyermekgondozási díj (GYED), a gyermekgondozási segély (GYES) és a gyermeknevelési támogatás (GYET) legfontosabb ismérveit 2017-re vonatkozóan.
  • Megtudhatod, hogy ki, mikor, hogyan, meddig kaphatja ezeket a támogatásokat.
  • Megtudhatod, hogy hol és hogyan kell igényelni ezeket a családtámogatásokat.
  • Megtudhatod a családtámogatások 2017. évi pontos összegeit.
  • Letölthetők belőle az igényléshez szükséges formanyomtatványok is.

Kattints a következő linkre és máris tiéd lehet a tájékoztató: KÉREM A TÁJÉKOZTATÓT!

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s