Nő a GYED maximális összege 2017-ben!

2017-ben 15%-kal emelkedik a minimálbér összege, ami azt jelenti, hogy az eddigi bruttó 111 000 forint a 15%-os emelésnek köszönhetően 2017-től 127 500 forintra nő. Ennek a családtámogatások közül a legnagyobb hatása a gyermekgondozási díjra (GYED) van, ugyanis a minimálbér emelés következtében a maximálisan igénybe vehető GYED összege 2017-ben nőni fog. Ha szeretnéd tudni, hogy mennyivel, akkor ajánlom figyelmedbe ezt a cikket.

A gyermekgondozási díjról írt cikkemből tudható, hogy a GYED összegét a szülést megelőző két év jövedelme alapján állapítják meg. A gyermekgondozási díj havi összege a jövedelem 70%-a, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a lehet. Ez alapján a maximum 2016-ban 155 400 forint lehetett, ami a minimálbér emelés eredményeként 2017-ben 178 500 forintra nő.

Hogyan érhető el ez a maximális összeg? A számítási rendszer alapján a jogosultság kezdetének időpontjától visszafelé számított bizonyos időszakban a havi átlagjövedelemnek bruttó 255 000 forint összeget kell kitennie ahhoz, hogy a maximális GYED megkapható legyen.

A diplomás GYED esetén is változik az összeg. A kiszámításnál a mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgatóknál a garantált bérminimum 2017-ben emelt összege (161.000,- Ft) lesz az ellátás alapja, ennek veszik a 70 százalékát. Az alapképzésben részt vettek esetén veszik alapul a minimálbért (2017-ben 127.500,- Ft), aminek 70 százaléka lesz a GYED összege.

Amennyiben még többet szeretnél tudni a GYED-ről, akkor olvasd el a 7+1 tudnivaló a gyermekgondozási díjról (GYED) című cikkemet.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

1 Comment

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s