3 dolog, amire oda kell figyelni a karácsonyi vásárláskor!

A karácsony közeledtével egyre többen vásárolnak és sokszor a kecsegtető akciós termékek vonzzák be az üzletekbe az embereket, ám az akciós vásárlásnak is lehetnek buktatói. Jómagam már túl vagyok a karácsonyi ajándékok beszerzésén, s bár a karácsonynak nem a vásárlási lázról kellene szólnia, mégis szomorúan konstatálom, hogy az emberek többsége megfeledkezve a karácsony valódi üzenetéről, ilyenkor vásárlási “rohamot” kap. Sajnos a karácsony velejárója lett a költekezés, ezért most elárulok 3 dolgot, amire ha odafigyelsz, nem fog kellemetlen meglepetés érni.

Először is ha kiderül, hogy hibás terméket vásároltál, akkor a termék vásárlásától számított 6 hónapon belül jelentkező hiba esetén javítást, cserét, árleszállítást vagy vételár visszafizetést kell felajánlania az eladónak. Amennyiben csak arról van szó, hogy az ajándékba vásárolt termék nem megfelelő méretű vagy színű, akkor az eladónak nem állnak fenn a fenti kötelezettségei, csupán a jó szívén múlik, hogy felajánlja-e azokat. Persze az sem mindegy, hogy milyen hibáról van szó, hiszen ha a cipő orrát lerúgtuk vagy a pulóver szála meghúzódott, az nekünk felróható hiba, ezzel hiába megyünk vissza a boltba.

Ha tartós fogyasztási (műszaki és elektronikai) cikkeket vásárolunk bruttó 10 000 Ft összeg felett és a termék 3 munkanapon belül meghibásodik, akkor köteles a vállalkozás azonnal kicserélni azt és nem ajánlhat fel javítást.

Az akciókat meghirdető vállalkozások kötelesek az akció feltételeiről, részleteiről részletes tájékoztatást adni, amit megtehetnek különböző reklámhordozókon, az üzletben elhelyezett nyomtatványokon, szórólapokon vagy internetes oldalukon is. Az akciókra vonatkozó, általában kisbetűs Általános Szerződési Feltételek akkor is vonatkoznak a vásárlóra, ha a saját hibájából a vásárlás előtt azt nem olvasta el!

Az interneten vásárolt termék esetén a vevő az átvételétől számított 14 napon belül akkor is elállhat a vásárlástól, ha a termék nem hibás, csak egyszerűen nem tetszik. Mi több, az elállási jogát abban az esetben is gyakorolni lehet, ha a terméket a vásárló még nem vette át vagy nem szállították ki. A vállalkozás az elállás esetén köteles visszatéríteni a fogyasztó által már kifizetett teljes összeget, de a termék visszaszolgáltatásának költségei így is a vevőt terhelik. Az eladónak lehetőség van az értékcsökkenés miatti levonás alkalmazására is, de csak abban az esetben, ha a fogyasztó a terméket a jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó mértékben használta. Erről azonban köteles a kereskedő előre tájékoztatni a vevőt.

Lássuk akkor azt a 3 dolgot, amire mindenképpen oda kell figyelni a karácsonyi vásárláskor.

1. Fontos, hogy mielőtt vásárolunk, tájékozódjunk a vállalkozás által biztosított akció pontos feltételeiről, szabályairól, időtartamáról, esetleg kérdezzünk rá az üzletben!

2. Amennyiben ajándékba szeretnénk vásárolni, akkor a pénztárnál érdeklődjünk, hogy nem hibás terméket cserélnek-e, ha igen, mennyi időn belül. Ha igen, akkor a nyugtára vagy a számlára kérjük az eladótól ezt írásban is felvezetni! Ha tartós fogyasztási (műszaki és elektronikai) cikket veszünk, akkor előtte alaposan tájékozódjunk a termék alapvető műszaki jellemzőiről!

3. Alaposan meg kell fontolni az olyan webáruházból való megrendelést, ahol a beazonosíthatóság (székhely, e-mail cím vagy telefonszám, cégnév, ügyfélszolgálat elérhetősége) nincs feltüntetve vagy nem egyértelmű! Az internetes megrendelések előtt mindenképpen el kell olvasni a vásárlással, fizetéssel, szállítással kapcsolatos tájékoztatót, valamint a már említett Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF), mert abban rögzíteni kell az elállási jog gyakorlásának részletes szabályait, a fizetési módokat, a szállításra vonatkozó időtartamot és annak költségeit! Az elállási jogot mindig írásban kell gyakorolni!

Olvasd el ezt a cikket is: Meddig lehet visszavinni a nem megfelelő karácsonyi ajándékot?

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

Forrás: orientpress.hu

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s