Így változik a CSOK 2017 január 1-től!

2017. január 1-től a CSOK több olyan változása is hatályba lép, amit 2016-ban rendeltek el. A 2016 szeptemberében kelt változásokról írt cikkemben már foglalkoztam a témával, de mivel hamarosan itt az új év, nem árt felfrissíteni, hogy mire lesz érdemes odafigyelni jövőre. Főleg azért, mert a változások jelentős könnyítéseket hoznak a családok számára.

Az egyik legfontosabb új  szabály  szerint  már a tervezőasztalról értékesített ingatlanokra is igényelhető a CSOK, sőt már az  ingatlan  használatbavételi engedélyének kiadása  előtt is.  Igaz, a CSOK folyósítására ebben az esetben is  csak a használatbavételi engedély   megszerzését   követően  kerülhet sor.  A családok valószínűleg nagy  örömmel fogadják ezt a  változtatást, de hozzátenném, hogy ez az intézkedés csak akkor lenne  pozitív hatású, ha a CSOK már  az  építkezés folyamata  alatt  (szakaszosan  is)  kiutalásra kerülne. Ezáltal nem lenne különbség a fizetés teljesítésében a készpénzes, a hiteles, valamint a CSOK-ot igénybe vevők között.

Ne feledjük, hogy a kérelem benyújtásakor az  épület készültségi fokának  megfelelő, az építési költségvetésből még fennmaradó  bekerülési költségre igényelhető a CSOK. Így mivel 2017. január 1-től a korábbiakkal ellentétben a már megfizetett bekerülési költségre nem igényelhető a CSOK,  ezért érdemes lesz  az  építés  minél  korábbi szakaszában lecsapni az új lakásokra.  Éppen ezért nem árt az óvatosság: a vásárlóknak érdemes  utánanéznie a beruházónak,  a referenciáknak, hiszen tőle még csak egy tervrajzon  létező lakást  kíván majd megvenni.

Az új szabályok végképp kizárják a rokoni szálakat az építtető és az építő között: új lakás építéséhez  igényelhető CSOK-ra és adó visszatérítési  támogatásra abban  az  esetben nyílik lehetőség, ha az igénylő az építési tevékenységet  végző  gazdálkodó szervezetben  nem rendelkezik  tulajdonnal,  valamint a gazdálkodó  szervezet  tulajdonosa  az  igénylőnek  nem közeli hozzátartozója  vagy élettársa.

További újdonság, hogy osztatlan  közös tulajdonban álló  lakások építésekor a CSOK folyósításával eddig meg kellett  várni, míg az ingatlan társasházzá  alakul.  A könnyítés következtében azonban a bank  már  az építés   alatt megállapíthatja a  CSOK-ra való jogosultságot,  így  nem kell várni a támogatás folyósításával a társasházzá alakulásig.  Emellett  az  osztatlan közös tulajdonban  álló  telkeken épülő lakásokra is igényelhető lesz majd a CSOK, amihez elég lesz egy használati-megosztási megállapodás. Ez különösen az osztatlan közös tulajdonon ikerházat építőknek jelent majd segítséget.

Változások lépnek életbe az igényléskor figyelembe vehető gyermekekkel  kapcsolatban is. Az új szabály szerint a gyermeket 25 éves korig, a magzatot  pedig már  a  korábbi 24 helyett 12  hetes korától  figyelembe  lehet venni az igénylésnél. Amennyiben egy  gyermek  mindkét  szülőjét  elveszíti, ezentúl a gyámja is igényelheti a CSOK-ot, ha a  gyámság  már  legalább  egy éve  fennáll.

Lényeges változás, hogy az  igénylő  esetleges  elhalálozása esetén az egyenes ági rokona,  házastársa, élettársa is  tulajdonjogot  szerezhet  a CSOK-os  ingatlanban  anélkül, hogy vissza kellene fizetnie a támogatást.

A változások következtében immár azok is igénybe vehetik majd a CSOK-ot, akik  szolgálati  lakásban  élnek. Korábban ugyanis feltétele volt,  hogy a kedvezményezett  a lakásban  lakjon, ám 2017-től arra az  időszakra,  amíg szolgálati lakásban lakik valaki, nem vonatkozik majd rá a bentlakási kötelezettség.

Az új lakásokra, illetve a használt lakásokra vonatkozó legfontosabb szabályok az erről szóló írásaimból – a linkekre kattintva – tudhatók meg.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

13 Comments

 1. A készültségi fokkal kapcsolatos változás nem csak lakás építésére vonatkozik? Vásárlás esetére is? Mi van ha már egy kész új lakást vásárolok?

  Kedvelés

  1. Tisztelt Hann Ibolya!
   A változás nyilvánvalóan csak az építésre vonatkozik. Kész lakást ezután is lehet venni CSOK-ból. Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 2. Ha a kapcsolatban élő pár közül egyiküknek már van 2 gyermeke, de úton van a közös gyermek aki már 24 hetes elmúlt , és az egyikük tuljdonában 1/1 arányban van már ingatlan, akkor igényelhetnek-e CSOK-ot, vagy a két gyermekes szülő egyedül igényleheti-e bővítésre. Nem a férfi tulajdonban levő ingatlant, hanem egy a kétgyermekes szülő tulajdonában levőt újítanák fel. Bővítés nélkül csak felújításra nem igényelhetik?

  Kedvelés

  1. Tisztelt CSOKi! Használt lakás vásárlása, valamint bővítés esetén nincs korláthoz kötve az igénylő ingatlanjainak száma, azonban az igénylő tulajdoni hányada nem haladhatja meg az ingatlanban az 50%-ot, tehát az 1/1 tulajdoni hányad nem megfelelő. Vásárlás vagy bővítés jöhet csak szóba. Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 3. Következőt szeretném,kérdezni.Lányomék,1 gyerekkel,felvették a 3 gyerekre szóló támogatást,10m.ft-ot.Időközben,megszületett a második gyermekük.Most szembesültek a problémákkal,és már nem szeretnék a 3.gyermeket vállalni.Családi összefogással,visszaszeretnénk fizetni a támogatást,felbontani a szerződést,van-e erre lehetőség.Kb.milyen összeg lenne,ha a folyósítástól 2évre bontanánk fel.

  Kedvelés

  1. Tisztelt Locherné Szabados Zsuzsa! Természetesen van lehetőség a szerződés felbontására. Javaslom, hogy forduljanak ahhoz a hitelintézethez, amelyiktől kapták a támogatást, mivel a visszafizetendő összeg nagyságáról ők tudnak pontos tájékoztatást adni. Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 4. Kedves Tamás! Ha az igénylést megelőző években valakinek két esetben is koraszülésben meghalt a 20 illetve 22 hetes magzata, és jelenleg van egy közel öt éves gyermeke – CSOK jövőbeni igénylésénél figyelembe lehet-e venni – három gyermekként – mindhármukat? Hálásan köszönöm előre is megtisztelő válaszát. Üdvözlettel: Aggódó Nagymama

  Kedvelés

 5. Tisztelt Jogvadász!

  Új házat szeretnénk vásárolni, csok igénybe vételével.
  Az egyik kiszemelt ingatlan elviekben 2004-es építésü, viszont használatba vételi engedélyt még nem kapott.
  Nagyjából 60-70%-os készültségi fokon áll.
  Kérdésem az lenne, hogy így használt lakásként lehetne igényelni a kedvezményt, vagy a használatba vételi nem léte megengedi, hogy új ként igényeljük?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Kedvelés

  1. Tisztelt Kémeri Mihály! A használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező lakás tulajdonjogának a használatbavételi engedély megszerzése előtt történő átruházás esetén, ha az építkezés 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedély vagy 2016. január 1-jét követően az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység esetén az építési tevékenység bejelentése alapján történt, úgy a családi otthonteremtési kedvezményt az új tulajdonos igénybe veheti új lakásra. Egyéb esetben csak használtra. Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 6. Tisztelt jogvadász! Aszt szeretnèm megtudni hogy oktober 30ig van határidő irva az adásvètelibe a kifizetèsre 24èn aláirtunk abanknál mindent ès voltunk a fökd hivatalnál ès asztmonták utalják a pènzt az eladoknak ès ha nem utal 30ig mi a teendö vagy mi törtènik?

  Kedvelés

  1. Tisztelt Anita! Nem tudom, hogy azóta megtörtént-e az utalás, de a banknál javasolt érdeklődni az utalás mikéntje felől. Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s