Eladható az autó törzskönyv nélkül?

Egy kedves olvasómban a 10 okmány, melyek igénylése ingyenes című cikkhez érkezett hozzászólásban fogalmazódott meg az a kérdés, hogy el lehet-e adni az autót törzskönyv nélkül is. 1999 óta minden forgalomba helyezett, vagy tulajdonjog változáson átesett autó rendelkezik törzskönyvvel, ami tulajdonképpen egy kis zöld műanyagkártya. Ennek kiállítási díja jelenleg 6000 Ft és nagyjából 2 hónap az elkészülésének ideje. De mi a helyzet akkor, ha a kiállított törzskönyv elveszett és az autót el szeretnénk adni? Vajon törzskönyv hiányában eladható az autó?

Először is mindenképpen be kell menni az okmányirodába és bejelenteni, hogy a törzskönyv elveszett, mivel ennek tényt nem elég csak az adásvételi szerződésen feltüntetni.  Az adásvételi szerződésben a büntetőjogi felelősség tudatában írásba lehet foglalni, hogy a törzskönyv elveszett és lemondunk az újra készíttetésről, de ezzel az autó még nem lesz átírható az új tulajdonos nevére!

A bejelentés után az okmányiroda 15 napig keresteti a törzskönyvet, s ha ezen az időszakon belül a keresés nem vezet eredményre, akkor átírható az autó tulajdonjoga, s az autó adásvételi szerződését is ekkor érdemes megkötni. Nagyon fontos, hogy az autó vevőjének az átíráskor az adásvételi szerződéssel együtt le kell adnia azokat a papírokat is, amik azt tanúsítják, hogy a korábbi tulajdonos bejelentette a törzskönyv eltűnését és nem kérte az újragyártást.

A törzskönyvet tehát nem kell feltétlenül pótolni, el lehet adni nélküle is az autót,mivel az okmányiroda a fenti eljárást követően elvileg ingyenesen kiállítja az új tulajdonos nevére szóló új törzskönyvet. Az eljárás így sem az eladónak, sem a vevőnek nem kerül pénzbe, azonban ha valaki az eladás előtt pótoltatja a törzskönyvet, akkor fizethet 6000 forintot és várhat kb. 2 hónapot. Így viszont csak kb. 1 hónapos az eljárás és nem kell kiadni 6000 Ft-ot sem az új okmányért.

Hasznos volt a cikk? Szeretnél naprakész információkat kapni? Iratkozz fel az új cikkek megjelenéséről szóló értesítőre, ajándék könyvért hírlevélre és kövess Facebookon is!

1 Comment

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s