Lehet-e dolgozni CSED, GYED, GYES és GYET mellett?

A családtámogatásokkal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdés, hogy ezek folyósításának időtartama alatt a kisgyermekes szülő visszatérhet-e a munkaerőpiacra, azaz folytathat-e kereső tevékenységet. Amennyiben a kismama előre szeretné megtervezni a visszatérését a munka világába, akkor ahhoz mindenféleképpen tudnia szükséges, hogy melyik családtámogatási formánál mikor és hogyan vállalhat munkát. Ez a rövid írásom ebben nyújt segítséget.

Csecsemőgondozási díj (CSED)

Az egyetlen családtámogatási forma a CSED, amely alatt nem nem lehet keresőtevékenységet folytatni. Ez alól csak egy kivétel van, méghozzá a nevelőszülői tevékenység. Aki nevelőszülőként folytat keresőtevékenységet és CSED-re is jogosult, annak a CSED-et a nevelőszülői tevékenység végzése mellett is folyósítják. A CSED-ről minden információt megtudhatsz a Csecsemőgondozási díj: a legfontosabb tudnivalók című cikkemből.

Gyermekgondozási díj (GYED)

A GYED-ben részesülő személy csak a gyermek fél éves koráig nem folytathat keresőtevékenységet. A gyermekgondozási díj szabályait megtalálhatod a Gyermekgondozási díj 7+1 pontja című bejegyzésemben.

Gyermekgondozást segítő ellátás (GYES)

A GYES-ben részesülő személy kereső tevékenységet a gyermek fél éves koráig nem folytathat. A kiskorú szülő gyermekének GYES-ben részesülő gyámja időkorlátozás nélkül folytathat kereső tevékenységet. A GYES-ben részesülő nagyszülő kereső tevékenységet a gyermek 3 éves kora után, heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik. A GYES 5 legfontosabb tudnivalóját a linkre kattintva megismerheted.

Gyermeknevelési támogatás (GYET)

A GYET-ben részesülő személy heti 30 órát meg nem haladó időtartamban  folytathat keresőtevékenységet. Amennyiben a munkavégzés az otthonában történik, akkor ez az időkorlát sem áll fenn. A GYET-ről bővebben a főállású anyaságról szóló cikkben olvashatsz.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre a bal oldalon és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

2 Comments

  1. Hello anyi lenne a kerdesem önökhöz hogy én gyes alatt vagyok és a kis fiam betöltötte a 3 évet de viszont tartos beteg és igy meghosszabitottak a gyest és ezt szeretem megkerdezni hogy dolgozhatoke gyes alatt ?

    Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s