10 tévhit a végrehajtási eljárásról

Sajnos manapság igencsak elszaporodtak a végrehajtási eljárások, amikkel kapcsolatban sokan téves információkkal rendelkeznek. A végrehajtáshoz vezető út, s maga a végrehajtás is elég kellemetlen dolog, mivel a korábban meg nem fizetett tartozás behajtására immár kényszerrel kerül sor, ez az utolsó lépés annak érdekében, hogy az adós teljesítsen. A végrehajtási eljárás szabályozott mederben folyik, mindenkinek megvannak benne a rögzített jogai és kötelezettségei, önkényesen senki sem cselekedhet. Mivel a közhiedelemben régóta fennállnak bizonyos tévhitek a végrehajtási eljárással kapcsolatban, ezért ideje ezeket eloszlatni.

1. Ha adósként nem veszem át a leveleket, akkor nem lehet velem mit kezdeni.

Az át nem vett küldemény nem akadályozza a végrehajtás lefolytatását, viszont az adós így nem fog tudomással bírni az eljárás részleteiről, elmulasztja a jogorvoslati lehetőségeit.

2. Kár beszélni a végrehajtóval, mert az egy vadember.

A végrehajtó az adósság sorsának rendezése érdekében tájékoztatást ad az adós lehetőségeiről, jogairól, sőt a végrehajtó részletfizetési kedvezményt biztosíthat. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar oldalán megtalálható minden végrehajtó elérhetősége.

3. Amennyiben lefoglalják az ingatlanomat, akkor másnap mehetek az utcára.

Az ingatlan lefoglalása nem jelent azonnali értékesítést! Az ingatlan árverés hosszadalmas folyamat, ráadásul a végrehajtási eljárás során bármikor lehetőség van a tartozás kiegyenlítésére.

4. Ha megjelenik a végrehajtó, majd jól kihajítom.

A végrehajtó hivatalos személy, az eljárásának akadályozása bűncselekménynek minősül!

5. A végrehajtót csak a pénz érdekli, hogy jól megtömje az én pénzemmel a saját zsebét.

A végrehajtó díjazását jogszabály állapítja meg és a végrehajtó nem hajthat be többet a végrehajtható okiratban szereplő összegtől.

6. Miért hajtanak be tőlem többet, mint amivel tartozok? Ezek mégis csak saját zsebre dolgoznak!

A teljes tartozás kifizetéséig a tartozás mértéke emelkedhet (pl. kamatok, végrehajtás költsége).

7. Egyből rendőrt hívnak, ha tartozok?

Nem. A végrehajtás során először bankszámláról, munkabérből próbálják behajtani a tartozást. Ha ez nem sikerül, akkor ingóságot, majd ingatlant foglal a végrehajtó. Rendőri kényszer alkalmazása csak akkor történik, ha az önkéntes birtokba adás nem teljesül.

8. Nem tartozok senkinek, ezt a tartozást csak valaki kitalálta.

A végrehajtás csak bíróság, közjegyző vagy más hatóság által kiállított jogerős, végrehajtható okirat alapján indulhat, azaz a végrehajtást már megelőzte egy eljárás, ahol a pénztartozást megállapították és határidőt adtak annak megfizetésére, rendelkezésre álltak jogorvoslati lehetőségek arra az esetre is, ha az adós nem ismerte el a tartozását.

9. Még csak panaszkodni sincs jogom.

De van. A végrehajtás megszüntetése vagy korlátozása iránt pert lehet indítani a végrehajtást kérővel szemben, ha az adós a végrehajtást sérelmesnek találja. Amennyiben a végrehajtó jár el törvénysértően, akkor vele szemben végrehajtási kifogást lehet előterjeszteni. A végrehajtó tevékenységével kapcsolatban a Magyar Bírósági Végrehajtói Karnál lehet panaszt tenni. A személyes panaszos fogadás helye, rendje: Budapest, Cházár A. u. 13, szerdai munkanapokon 9:00-14:00 óra között. Az írásbeli panasz benyújtásához használható formanyomtatványt itt érhető el. Cím: 1146 Budapest, Cházár A. u. 13, címzett: Magyar Bírósági Végrehajtói Kar, Tel: 06-1/273-1595, Fax: 06-1/273-1596. Elektronikus elérhetőség: mbvk@mbvk.hu

10. Nem ismerhetem meg a jogaimat, a végrehajtási eljárás menetét.

De igen. A végrehajtási eljárásra vonatkozó jogszabályok mindenki számára elérhetők.

Ha azt is szeretnéd megtudni, hogy mit nem vihet magával a végrehajtó, akkor olvasd el ezt a cikket!

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

Reklámok

20 című bejegyzés “10 tévhit a végrehajtási eljárásról” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. A végrehajtás során felmerülő költségek, ami egymilliós tartozásnál több százezer forintot jelent, az adósra ráterhelhetők, esetleg automatikusan ráterhelődnek?

  Kedvelés

 2. Üdvözletem. A mai napon megjelent a tulajdonomban lévő családi házunknál egy gödöllői bírósági végrehajtó helyettes. Én mint tulajdonos semmilyen jogviszonyban nem állok velük (nem vagyok adós, ellenem semmiféle végrehajtás…stb ügy nincs és nem is volt) , de a lányom és az ő férje hozzám van bejelentve állandó lakcímre. Lányom itthon volt a férje (adós) nem. Amíg a lányom a papírjaiért az utca kapuból visszament a házba, addig a végrehajtó az engedélyem és tudtom nélkül bejött a saját tulajdonom területére. Követelte az autóim papírjait, meg hogy ő bemegy és szét néz a házakban, miután tájékoztattam több tanú előtt, hogy itt minden az enyém, innen semmit nem fog lefoglalni ezáltal, csak mosolygott és gúnyos megjegyzéseket tett, majd felszólítottam, hogy távozzon, mert semmilyen jogviszonyban nem állunk. Erre ő nem volt hajlandó, hanem nekiállt rendőrrel fenyegetőzni, mondtam, hogy jöhetnek a rendőrök. Erre nem hívta ki őket. Eléggé arrogáns.bunkó volt az illető, ordítozott az udvaron, hogy a szomszédok hadd hallják, hogy ő itt van. A lányoméknak csak ruházatbeli ingóságuk van, minden az én tulajdonomat képezi, egy külön álló házban laknak a telkemen. Ebbe a házba követelte a bejutást az illető, majd az autóim papírjait követelte tőlem, úgy, hogy egymáshoz semmi közünk. Igen, végig olvastam a VHT-t a mai napon….de ott nem fogalmaz a törvény egyértelműen erre az esetre. Szóval…az én tulajdonom, jogviszonyban nem állunk, az én tulajdonomat vizslatta, nem érdekelte, hogy ez az én tulajdonom, követelte az autóim forgalmijait átnézésre. Kérdés….jogszerűen járt-e el ez az úriember? Az intézkedése során rajta kívül még 3-an voltunk jelen, ő egyedül volt. Köszönöm válaszát.

  Kedvelés

  1. Tisztelt Ferenc! Amennyiben az adós tulajdonában lévő ingóságot akart foglalni, abban az esetben igen. A végrehajtás akadályozása nem jogszerű. Ha olyan információk birtokába jutott, hogy az adósnak az ingatlanban semmilyen ingósága sincs, az autó sem az övé, és nem is foglalt semmit, akkor megfelelően járt el. A magatartása azonban hagy kívánni valót maga után. Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 3. Tisztelt Jogvadász!

  Deviza nyilvántartású hitelünkkel kapcsolatban kerestet adtunk be az OTP Bank ellen, amit szerződésünk néhány pontját tekintve mind első fokon, mind másodfokon nekünk ítélt a bíróság. A bank ettől függetlenül átadta ügyünket az OTP Faktoring felé, akikkel december óta folyamatban van egy “alku”. Sajnos mai napig nem sikerült megegyezni, így néhány hete a végrehajtóhoz került az ügyünk. Most arra lennék kíváncsi, hogy a végrehajtással kapcsolatban milyen plusz költségekre számíthatunk? Feleségemmel ketten vagyunk adósok. Továbbá azt is szeretnénk tudni, hogy amennyiben gyors megállapodást kötnénk a faktoringgal, (1-2 héten belül) abban az esetben is ki kellene fizetnünk e a végrehajtás költségeit, illetve a végrehajtó “sikerdíját”? Köszönettel várom válaszát.

  Kedvelés

  1. Tisztelt Béla! A végrehajtó munkadíja és költsége a végrehajtási ügyértéktől függ, míg a behajtási jutalék akkor illeti meg, ha legalább részben sikerül valamit behajtania.

   Kedvelés

   1. Üdvözlöm!
    Én ugyanebben a cipőben járok csak megegyeztünk a faktoring bankkal. A fizetésem 33%-át vonja a végrehajtó már minden vht ktsg-et kifizettem.
    Csak a behajtási jutalék maradt. Abból akkor nem kell a teljes összeget megfizetnem? Mit jelent a “részben sikerült vmit behajtani” mondat?

    Kedvelés

 4. Tanácsot szeretnék kerni.Tartoztam az otpé faktoringnak.Behajtásra került az ügy.Na de.Én meg egyeztem az otp faktoringal hogy fizetem.Meg állapodtunk.Fel függesztetek a végrehajtást.Én kivezetem a pénzt a faktorignak.De most aszt mondja a faktoring hogy nekem fizetnem kell a behajtó cégnek is.A befizettet összeg 8% át.Tényleg igy van?Kell fizetnem oda is?Tanácsot szeretnék kérni ebe az ügybe.Most mit tegyek?

  Kedvelés

  1. Igen, ha a behajtott vagy megtérült összeg az 5 millió forintot meg nem haladja, akkor annak a 8%-a illeti meg a végrehajtót. 35/2015. (XI. 10.) IM rendelet 15. § (1) a) pont.

   Kedvelés

   1. Értem.Csak ezel nekem az a bajom hogy nem volt semmiféle végrehajtás.Tehát én nem áltam kapcsolatba a végrehajtóval csak is a bankal.Igy is jár neki a 8%ék?
    Előre is köszönöm válaszát.

    Kedvelés

   2. Amennyiben végrehajtási eljárást indított a bank, akkor igen, attól függetlenül is, hogy részben vagy egészben térült meg a tartozás, illetve a végrehajtónak vagy a banknak fizette meg azt.

    Kedvelés

 5. És aszt elfelejtetem.Én semmiféle kapcsolatba nem voltam a behajtó cégel.Se egy telefon se egy értesítő levél.Semmi.Csak most tudtam meg hogy oda is kel fizetnem.

  Kedvelés

 6. Tisztelt Jogvadász!

  Adott egy hitelszerződés, melyet volt férjem vett fel, és engem tüntetett fel adóstársként. A hitelszerződést nem én írtam alá, arról nem is tudtam egészen addig, amíg a felszólítások el nem kezdtek jönni. Több év telt el a hitelfelvétele óta. Kérdőre vontam, de mint utólag kiderült csak hitegetett, hogy rendezi a tartozását. Nem tette, így végrehajtóhoz került az ügy, akitől már meg is érkezett a fizetési felszólítás.
  Vicc az egész, már szinte biztos, hogy szándékosan tette velem, mert egy 143 ezer forintos tartozásból lett 500 ezer…

  Az ügy ezen fázisában, milyen lehetőségem van még, egyáltalán van-e még a végrehajtási ügyet megszüntetni, arra hivatkozással, hogy a szerződést nem én írtam alá? Az aláírás egyértelműen nem tőlem származik.

  Köszönettel
  Suzy

  Kedvelés

 7. Tisztelt Jogvadász
  Érdeklödnék hogy van fizetési letiltásom jelzálog hitel miatt, de jelenleg gyeden vagyok és abból ugye nem vonhatnak.Most az adóbevallással szeretném igégybe venni a családi adókedvezmény. Ehez hozzáférhet a végrehajtó? Elveheti vagy valamennyit levonhatnak belöle?
  Köszönöm :Barbara

  Kedvelés

 8. Tisztelt Jogvadász!
  Szeretném meg kérdezni hogy milyen jogaim vannak azzal kapcsolatban ha szeretném meg tudni hogy mennyi az összes tartozásom,és hogy a követelések mikor évülnek el pl.:telefon tartozás. Díjbeszedés mert nem volt valami együtt működő a végrehajtási ügyintéző.

  Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s