10 tévhit a végrehajtási eljárásról

Sajnos manapság igencsak elszaporodtak a végrehajtási eljárások, amikkel kapcsolatban sokan téves információkkal rendelkeznek. A végrehajtáshoz vezető út, s maga a végrehajtás is elég kellemetlen dolog, mivel a korábban meg nem fizetett tartozás behajtására immár kényszerrel kerül sor, ez az utolsó lépés annak érdekében, hogy az adós teljesítsen. A végrehajtási eljárás szabályozott mederben folyik, mindenkinek megvannak benne a rögzített jogai és kötelezettségei, önkényesen senki sem cselekedhet. Mivel a közhiedelemben régóta fennállnak bizonyos tévhitek a végrehajtási eljárással kapcsolatban, ezért ideje ezeket eloszlatni.

1. Ha adósként nem veszem át a leveleket, akkor nem lehet velem mit kezdeni.

Az át nem vett küldemény nem akadályozza a végrehajtás lefolytatását, viszont az adós így nem fog tudomással bírni az eljárás részleteiről, elmulasztja a jogorvoslati lehetőségeit.

2. Kár beszélni a végrehajtóval, mert az egy vadember.

A végrehajtó az adósság sorsának rendezése érdekében tájékoztatást ad az adós lehetőségeiről, jogairól, sőt a végrehajtó részletfizetési kedvezményt biztosíthat. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar oldalán megtalálható minden végrehajtó elérhetősége.

3. Amennyiben lefoglalják az ingatlanomat, akkor másnap mehetek az utcára.

Az ingatlan lefoglalása nem jelent azonnali értékesítést! Az ingatlan árverés hosszadalmas folyamat, ráadásul a végrehajtási eljárás során bármikor lehetőség van a tartozás kiegyenlítésére.

4. Ha megjelenik a végrehajtó, majd jól kihajítom.

A végrehajtó hivatalos személy, az eljárásának akadályozása bűncselekménynek minősül!

5. A végrehajtót csak a pénz érdekli, hogy jól megtömje az én pénzemmel a saját zsebét.

A végrehajtó díjazását jogszabály állapítja meg és a végrehajtó nem hajthat be többet a végrehajtható okiratban szereplő összegtől.

6. Miért hajtanak be tőlem többet, mint amivel tartozok? Ezek mégis csak saját zsebre dolgoznak!

A teljes tartozás kifizetéséig a tartozás mértéke emelkedhet (pl. kamatok, végrehajtás költsége).

7. Egyből rendőrt hívnak, ha tartozok?

Nem. A végrehajtás során először bankszámláról, munkabérből próbálják behajtani a tartozást. Ha ez nem sikerül, akkor ingóságot, majd ingatlant foglal a végrehajtó. Rendőri kényszer alkalmazása csak akkor történik, ha az önkéntes birtokba adás nem teljesül.

8. Nem tartozok senkinek, ezt a tartozást csak valaki kitalálta.

A végrehajtás csak bíróság, közjegyző vagy más hatóság által kiállított jogerős, végrehajtható okirat alapján indulhat, azaz a végrehajtást már megelőzte egy eljárás, ahol a pénztartozást megállapították és határidőt adtak annak megfizetésére, rendelkezésre álltak jogorvoslati lehetőségek arra az esetre is, ha az adós nem ismerte el a tartozását.

9. Még csak panaszkodni sincs jogom.

De van. A végrehajtás megszüntetése vagy korlátozása iránt pert lehet indítani a végrehajtást kérővel szemben, ha az adós a végrehajtást sérelmesnek találja. Amennyiben a végrehajtó jár el törvénysértően, akkor vele szemben végrehajtási kifogást lehet előterjeszteni. A végrehajtó tevékenységével kapcsolatban a Magyar Bírósági Végrehajtói Karnál lehet panaszt tenni. A személyes panaszos fogadás helye, rendje: Budapest, Cházár A. u. 13, szerdai munkanapokon 9:00-14:00 óra között. Az írásbeli panasz benyújtásához használható formanyomtatványt itt érhető el. Cím: 1146 Budapest, Cházár A. u. 13, címzett: Magyar Bírósági Végrehajtói Kar, Tel: 06-1/273-1595, Fax: 06-1/273-1596. Elektronikus elérhetőség: mbvk@mbvk.hu

10. Nem ismerhetem meg a jogaimat, a végrehajtási eljárás menetét.

De igen. A végrehajtási eljárásra vonatkozó jogszabályok mindenki számára elérhetők.

Ha azt is szeretnéd megtudni, hogy mit nem vihet magával a végrehajtó, akkor olvasd el ezt a cikket!

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

Reklámok

3 című bejegyzés “10 tévhit a végrehajtási eljárásról” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. A végrehajtás során felmerülő költségek, ami egymilliós tartozásnál több százezer forintot jelent, az adósra ráterhelhetők, esetleg automatikusan ráterhelődnek?

    Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s