Mit jelent a beforgatási kötelezettség?

Több olvasó is kérdezte tőlem, hogy a CSOK csak az első lakás megszerzéséhez vehető igénybe, vagy akkor is, ha az igénylő már rendelkezik lakástulajdonnal, de azt szeretné eladni és másikat venni helyette, illetve ebben az esetben hogyan alakul az ún. beforgatási kötelezettség. Mivel mindig megválaszolom az olvasói kérdéseket, ezért utánajártam a dolognak.

Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy a CSOK nemcsak az első lakásszerzéshez vehető igénye. Az is jogosult a kedvezményre, akinek korábban volt, vagy jelenleg is van lakása (más lakásban az igénylő legfeljebb 50%-os tulajdonnal rendelkezhet).

A használt lakás vásárlására vonatkozó ún. beforgatási kötelezettség értelmében a CSOK igénybevételének feltétele az, hogy az 5 éven belül értékesített lakástulajdon vételárát a megvásárolni kívánt lakás árának kiegyenlítésére kell felhasználni. Ha például a tehermentes lakásunkat 10 millió forintért került eladásra, akkor ahhoz, hogy igénybe vehető legyen a CSOK, a teljes 10 millió forintot tovább kell forgatni a vásárolandó lakás vételárába úgy, hogy a CSOK összege nem haladhatja meg a tovább forgatandó összeg és a vételár különbözetét.

Adott tehát a 10 millió forintért eladott lakás ára, van 2 gyermek, akik után 1 millió 430 ezer forint CSOK-ra vagyunk jogosultak. Mekkora vételáru lakást szükséges vásárolni a CSOK teljes összegének igénybevételéhez? Ebben az esetben a vásárolandó lakás vételárának el kell érnie legalább a 11 millió 430 ezer forintot (10 millió Ft + 1 millió 430 ezer Ft). Ha ennél kevesebb a vételár, akkor nem kapható meg a CSOK teljese összege. Például, ha a vételár csak 10,5 millió Ft, akkor az 1 millió 430 ezer Ft helyett csak 500 ezer forint összegű CSOK jár.

Jó hír, hogy nem szükséges a teljes eladási árat tovább forgatni, mivel vannak bizonyos tételek, amikkel csökkenthető a beforgatási kötelezettség. Ilyen

 • a korábbi lakás adásvételét követően, de még a CSOK-os ingatlan vétele előtt vásárolt másik ingatlan vételára,
 • a lakástulajdont terhelő, vételárból visszafizetett munkáltatói vagy önkormányzati támogatás,
 • az eladott korábbi lakás vásárlására vagy építésére felvett lakáscélú hitelintézeti kölcsön vételárból törlesztett összeg,
 • a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék,
 • az adásvételre tekintettel megfizetett közteher.

A CSOK 2016. szeptemberi változásairól IDE KATTINTVA olvashatsz.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

7 Comments

 1. Udvozlom! A Fokusz takareknal adtuk be a csok iranti kerelmet. Paromnak van egy haza ahol haszonelvezo az edesannya. A haz jelenleg eladas alatt van, de meg nem zarult le a folyamat, hisz az uj tulaj meg mindig csak szeljegyen van es a teljes vetalar nincs kifizetve. A takarekszovetkezett viszont elkerte a hazzal kapcsolatos szerzodest es most azzal jonnek hogy sokkal tobb az eladasi ar mint a vetelar amire kerjuk a csokot. A jelenlegi haz meg nincs eladva! A kerdes vegul is az hogy ez igy jogos e?

  Kedvelik 1 személy

 2. Tisztelt Varga Anita! Fő szabály szerint a CSOK igénybevételének feltétele az, hogy az 5 éven belül értékesített lakástulajdon vételárát a megvásárolni kívánt lakás árának kiegyenlítésére kell felhasználni. Ez alapján véleményem szerint jogos az észrevétel, mivel értelemszerűen a többet nem lehet teljesen beforgatni a kevesebbe. Feltételezem, hogy előbb kötötték az adás-vételi szerződést, s utóbb igényelték a CSOK-ot. Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

  Kedvelés

 3. Üdv! Szeretnék érdeklődni, hogy a csökkentő tételek közül az utolsó, az adásvételre tekintettel megfizetett közteher pontosan mit jelent? Egyrészt melyik adásvételről van itt szó? (az eladott ingatlan vásárlása vagy az eladott ingatlan eladása utáni közteher, vagy a CSOK-os vásárlás utáni közteher?) Pontosan milyen közteherrel lehet csökkenteni?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Kedvelés

  1. Kedves Katalin! Itt a CSOK igényléséhez számított 5 éven belül eladott lakástulajdonért kapott vételárról van szó. Ezt kell beforgatni a CSOK-os ingatlanba. Értelmezésem szerint ennek az eladott lakástulajdonnak a vételára (amit be kell forgatni) csökkenthető azon ingatlan vétele után fizetendő közteher összegével, amire a CSOK-ot igényik. Ilyen közteher tipikusan a vagyonszerzési illeték. Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 4. Tisztelt Uram!

  Minden feltételnek megfelelünk. De… Volt egy 5 éven belül eladott lakásunk amit végtörlesztettünk. A lakás eladási ára 10.000.000Ft volt, de ebből 5.312.000Ft-ot végtörlesztettünk. A bank ahol most felvennénk a hitelt és a csokot nem fogadta el annak a banknak az igazolását ahol a hitelünket végtörlesztettük. Azt mondják mivel átváltottuk időközben ft hitelre (az eredeti CHF volt) és amire váltottuk az szabadfelhasználású jelzálog hitel volt ezért én fizessem meg az 5.000.0000FT-ot (ketten voltunk tulajdonosok) Kérdem én. Amúgy 3millió önerőt befizettünk most! Nem tudunk még 2 millió ft-ot összekuporgatni, de nem is értem miért kéne mikor én sosem tartottam az eladott lakásom után 5 millió ft.ot a kezemben. A bank is ráírta az igazolásra, hogy lakáscélú hitelt végtörlesztettem. Számlakivonatokkal is igazolható, hogy a banknak fizettük azt a pénzt a lakás eladásakor. Ön szerint akkor most mi a helyzet?

  Kedvelés

 5. Tisztelt Szakértő,

  Kérdezném, hogy a következő történet CSOK képes-e?
  Eddig, 5 éven belül ingatlant nem adtunk el, a mostani házat ahol lakunk 5 éven túl vettük. Most eladásra fog kerülni.

  Vétel: 2018. 09. 09. én adásvételi szerződést írnánk alá 21 M Ft értékben, 90 napos fizetési határidővel a kiszemelt másik házra.
  Eladás: A jelenlegi házunkban megállapodtunk a vevőnkkel, foglalózza a házat 2018. 09. első hetében valamikor, adásvételi szerződést vállal 21,5 M Ft értékkel 30 napon belül, abban 90 napos fizetési határidővel.

  Tehát egy valószínű verzió: adásvételi a megvenni kívánt házra: 2018. 09. 09.-én, eladása a mostani házunknak: 2018. 09. 19.
  Foglalózások: megvenni kívánt: 2018. augusztus 31. eladni kívánt: 2018. szeptember 6.

  Azaz a két adásvételi és foglaló dátumilag először veszünk, aztán eladunk.
  Egyre figyelünk: a CSOK benyújtás (minden papírral, adásvételi szerződés birtokában) megelőzze a mostani házunk eladásának adásvételi szerződésének dátumát.

  Viszont: nyilvánvaló, hogy az eladott ház árából finanszírozzuk a vételt.Bizonyos, hogy először megkapjuk a pénzt és utaljuk tovább.

  Kérdésem:

  Jól gondolom-e, hogy itt nincs beforgatási kötelezettség, és működik a csok? Ha nem, vagy bizonytalan, mit lehet tenni, hogy működön?

  A fizetésnél (vevőnk utal, mi utaljuk tovább a vételárat) hol lép be a csok?

  Természetesen a bankot nem érdekli, nyilatkozik az ügyfél, hogy 5 éven belül eladott ingatlana nincs, innentől hogy mit jelent az eladás fogalma (lekerül a tulajdoni lapról, vagy már az is eladás>eladott ingatlannak számít, ha széljegyen van valaki)

  Kedvelés

 6. Üdv 2017ben eladtam az ingatlanom 1400000ft ért párhonapja vetettem készpénzzel egy kisebb lakást 1200000ft ért most ki néztünk egy másik lakást csokra szeretnénk meg venni mennyi a beforgatási kötelességem

  Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s