Hogyan változott a CSOK 2016 szeptemberben?

2016. szeptember 15-én megjelent a 273/2016. (IX. 15.) Korm. rendelet, ami módosította a CSOK szabályait. A módosítások megegyeznek azokkal az előre beharangozott változásokkal, amelyekről a Bővül a CSOK: 10 pontban a lényeg! című cikkemben írtam.  Többek között a gyermek 25. életévéig igényelhető lesz a támogatás, új lakás vásárlása esetén már használatbavételi engedély nélkül is igényelhető lesz a CSOK, illetve megoldódik az osztatlan közös tulajdonban lévő lakással kapcsolatos probléma is.

Az új lakások építéséhez és vásárlásához igénybe vehető CSOK esetében az alábbi módosítások lépnek hatályba:

 • Gyermeknek minősül az, aki a 25. életévét még nem töltötte be vagy betöltötte, de megváltozott munkaképességű, és ez az állapot már legalább 1 éve tart.
 • A CSOK-ot a gyermek szüleinek halála esetén annak gyámja is igényelheti, amennyiben a gyámság már legalább 1 éve tart.
 • A CSOK 2008. július 1-én vagy azt követően épült, használatbavételi engedéllyel rendelkező épületre való igénybevétele mellett lakásvásárlás esetén abban az esetben is igényelhető lesz a CSOK, ha a kérelem benyújtásának időpontjában az épület még nem rendelkezik használatbavételi engedéllyel, de az építési engedély már megvan és azt az építésügyi hatóság is igazolni tudja. Az összeg folyósítására azonban továbbra is csak akkor kerülhet sor, ha megvan a használatbavételi engedély.
 • Építőközösség tagjaként is igényelhető a CSOK.
 • Az osztatlan közös tulajdonban álló lakásokra is igénybe lehet a CSOK-ot, így már azelőtt igényelhető a támogatás, hogy a létrejönne a társasház. Osztatlan közös tulajdon esetén a használati jogmegosztásban nevesített kizárólagos tulajdon elfogadható tulajdonnak.
 • Csak abban az esetben igényelhető a CSOK, ha az igénylő az építtetést végző szervezetben nem rendelkezik tulajdonnal vagy a szervezet tulajdonosa az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa.
 • Azok is igénybe vehetik a CSOK-ot, akik szolgálati lakásban élnek, például a fegyveres testületek tagjai vagy a családos lelkészek, és rájuk erre az időszakra nem vonatkozik majd a 10 éves bentlakási kötelezettség.

Használt lakás vásárlásához és bővítéséhez igénybe vehető CSOK esetében az alábbi módosítások lépnek életbe:

 • Ha a fiatal házaspár a CSOK igénybevétele előtt megelőlegezett lakáscélú állami támogatást kapott, akkor CSOK-os támogatási szerződés csak abban az esetben köthető, ha a korábbi gyermekvállalás teljesült.
 • Gyermeknek minősül az, aki a 25. életévét még nem töltötte be vagy betöltötte, de megváltozott munkaképességű, és ez az állapot már legalább egy éve tart.
 • Az osztatlan közös tulajdonban álló lakások esetén is érvényesek az újnál írtak.
 • A CSOK-ot a gyermek szüleinek halála esetén annak gyámja is igényelheti, amennyiben a gyámság már legalább 1 éve tart.
 • Nyilatkoznia kell az igénylőnek arról, hogy az eladó vagy az építési tevékenységet végző nem közeli hozzátartozója vagy élettársa a CSOK-ot igénylőnek és az igénylő az építtetést végző szervezetben nem rendelkezik tulajdonnal.
 • CSOK akkor is igényelhető, ha az igénylő vállalja, hogy a gyermek születését követően nem igényel családtámogatási ellátást, de erre vonatkozóan vannak kivételek a rendeletben.
 • A szolgálati lakásban élőkre ez esetben is érvényesek az újnál leírtak.

Az új lakásokra, illetve a használt lakásokra vonatkozó legfontosabb szabályok az erről szóló írásaimból – a linkekre kattintva – tudhatók meg.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

Forrás: portfolio.hu

2 Comments

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s