A tartósan beteg gyermek után magasabb összegű családi pótlék jár!

A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek nevelése, gondozása jelentős anyagi terhet ró a családra, ezért ezek a családok többféle támogatást és kedvezményt is igénybe vehetnek. Az egyik ilyen támogatás a magasabb összegű családi pótlék, de vajon milyen esetekben és mekkora összegben jár, illetve hogyan kell igényelni? A cikk ezekre a kérdésekre ad választ.

Emelt összegű családi pótlék a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos (18 éven aluli) gyermek után jár. Tartós betegségnek nevezzük azt a kórformát, ami a külön jogszabályban meghatározott magasabb összegű családi pótlékra jogosít. Ez a külön jogszabály az 5/2003. (II. 19) EszCsM rendelet. Ennek a jogszabálynak az 1. melléklete határozza meg azt, hogy mik azok a betegségek és fogyatékosságok, melyek magasabb összegű családi pótlékot biztosítanak. E betegségek és fogyatékosságok fennállásáról a 3. melléklet szerint szakorvos ad ki igazolást.  Azt, hogy milyen betegségnél, melyik orvostól kell beszerezni az igazolást a  2. melléklet tartalmazza.

A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek után 23 300 forint családi pótlék jár, a gyermeket egyedül nevelő szülő esetén pedig 25 900 forint.
Az emelt összegű családi pótlékra jogosító igazolást három példányban állítja ki a szakorvos, melyből kettőt ad át és elmondja, hogy hová kell azokat eredeti példányban benyújtani. Az orvosi igazolás minimum 1, maximum 5 évig érvényes, után felülvizsgálásra kerül, hacsak a gyermek állapota nem tekintendő véglegesnek.

A magasabb összegű családi pótlék annak a hónapnak a végéig folyósítható, ameddig a betegség, súlyos fogyatékosság fennállását igazolták. Az igazoláson megadott felülvizsgálati dátum lejárta előtt a Magyar Államkincstár automatikusan, levélben kéri az újabb igazolás benyújtását 30 napon belül. Ha állapotjavulás miatt már nem jár az emelt összeg, akkor a következő hónaptól a családi pótlékot az alapösszeggel folyósítják.

A magasabb összegű családi pótlék folyósításáról a Magyar Államkincstár egy kártyaformátumú igazolványt is küld postán az igénylőnek, ami felhasználható a pótlékhoz kötődő egyéb kedvezmények igénybevételénél.

Oldalamon olvashatsz a tartósan beteg gyermek ingyenes étkezési lehetőségéről, valamint bővebben a családi pótlékról is.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is:https://www.facebook.com/jogvadasz

7 Comments

 1. Az szerepel valamelyik rendeletben vagy jogszabályban, hogy melyik diagnózis esetén mennyi időre adható ki az igazolás a tartós betegségről? Erről nem találtam semmit.

  Kedvelés

  1. Tisztelt Balogh Ildi! A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendelet 3. § (2) bekezdése tartalmazza azt, hogy legkorábban 1, legkésőbb 5 év elteltével esedékes a felülvizsgálat, ha az állapot nem végleges. Ez alapján 1-5 évre adható ki igazolás. Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 2. Tisztelt Jogvadász!
  Most derült ki, hogy már évek óta jogosult lennék az emelt szintű családi pótlékra, csak a szakorvos szándékosan eltitkolja a lehetőségeket. Mit tehetek ha eddig nem kaptam tájékoztatást, viszont a tartós betegség, fogyatékosság már évek óta diagnosztizálva van? Igényelhetem ilyen kivételes esetben visszamenőleg? Mi a teendőm?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Üdvözlettel: Barabás Szilvia

  Kedvelés

  1. Tisztelt Barabás Szilvia! Az ellátást visszamenőleg legfeljebb két hónapra lehet igényelni, a tartós betegséget orvosnak kell igazolnia. Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 3. Tisztelt jogvadász!
  A lányom a nyáron töltötte be a 18, évét, de még középiskolás.
  megállapítottak nála asthmát J4590 kóddal, jár-e neki az emelt összegű családi pótlék?
  Borka Andrea

  Kedvelés

  1. Tisztelt Borka Andrea! A J4590-es kód a gyermekkori asthma bronchiale egyik formáját jelenti, ami miatt jogosult lehet az emelt összegű családi pótlékra. Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

   1. A J4590 asztma bronchialet jelent. Nem határozza meg a súlyosságot. Az emelt csp. csak a súlyos formára jár. Ezt a rendelet nem definiálta. A szakmai szervezet adott javaslatot a definícióra: e szerint csak annak javasolt adni, aki kombinált gyógyszeres kezelés mellett is rendszeresen panaszos marad és a légzésfunkciójában is jelentős eltérések vannak. Kisebb gyermekeknél, akik még nem képesek légzésfunkciós vizsgálatra, az évente több mint 2xi kórházi kezelés és gyakori panaszok szerepelnek az ajánlott definícióban. Tehát a változás az új rendelet alapján a korábbihoz képest, hogy az asztma diagnózis nem jár autómatikusan emelt csp. jogosultsággal s az asztmás gyerekek csak egy nagyon szük csoportja kevesebb mint 10 % uk jogosult rá ( kb. ennyinek van súlyos asztmája a definició szerint).

    Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s