A tartósan beteg gyermek után magasabb összegű családi pótlék jár!

A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek nevelése, gondozása jelentős anyagi terhet ró a családra, ezért ezek a családok többféle támogatást és kedvezményt is igénybe vehetnek. Az egyik ilyen támogatás a magasabb összegű családi pótlék, de vajon milyen esetekben és mekkora összegben jár, illetve hogyan kell igényelni? A cikk ezekre a kérdésekre ad választ.

Emelt összegű családi pótlék a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos (18 éven aluli) gyermek után jár. Tartós betegségnek nevezzük azt a kórformát, ami a külön jogszabályban meghatározott magasabb összegű családi pótlékra jogosít. Ez a külön jogszabály az 5/2003. (II. 19) EszCsM rendelet. Ennek a jogszabálynak az 1. melléklete határozza meg azt, hogy mik azok a betegségek és fogyatékosságok, melyek magasabb összegű családi pótlékot biztosítanak. E betegségek és fogyatékosságok fennállásáról a 3. melléklet szerint szakorvos ad ki igazolást.  Azt, hogy milyen betegségnél, melyik orvostól kell beszerezni az igazolást a  2. melléklet tartalmazza.

A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek után 23 300 forint családi pótlék jár, a gyermeket egyedül nevelő szülő esetén pedig 25 900 forint.
Az emelt összegű családi pótlékra jogosító igazolást három példányban állítja ki a szakorvos, melyből kettőt ad át és elmondja, hogy hová kell azokat eredeti példányban benyújtani. Az orvosi igazolás minimum 1, maximum 5 évig érvényes, után felülvizsgálásra kerül, hacsak a gyermek állapota nem tekintendő véglegesnek.

A magasabb összegű családi pótlék annak a hónapnak a végéig folyósítható, ameddig a betegség, súlyos fogyatékosság fennállását igazolták. Az igazoláson megadott felülvizsgálati dátum lejárta előtt a Magyar Államkincstár automatikusan, levélben kéri az újabb igazolás benyújtását 30 napon belül. Ha állapotjavulás miatt már nem jár az emelt összeg, akkor a következő hónaptól a családi pótlékot az alapösszeggel folyósítják.

A magasabb összegű családi pótlék folyósításáról a Magyar Államkincstár egy kártyaformátumú igazolványt is küld postán az igénylőnek, ami felhasználható a pótlékhoz kötődő egyéb kedvezmények igénybevételénél.

Oldalamon olvashatsz a tartósan beteg gyermek ingyenes étkezési lehetőségéről, valamint bővebben a családi pótlékról is.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is:https://www.facebook.com/jogvadasz

7 című bejegyzés “A tartósan beteg gyermek után magasabb összegű családi pótlék jár!” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Az szerepel valamelyik rendeletben vagy jogszabályban, hogy melyik diagnózis esetén mennyi időre adható ki az igazolás a tartós betegségről? Erről nem találtam semmit.

  Kedvelés

  1. Tisztelt Balogh Ildi! A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendelet 3. § (2) bekezdése tartalmazza azt, hogy legkorábban 1, legkésőbb 5 év elteltével esedékes a felülvizsgálat, ha az állapot nem végleges. Ez alapján 1-5 évre adható ki igazolás. Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 2. Tisztelt Jogvadász!
  Most derült ki, hogy már évek óta jogosult lennék az emelt szintű családi pótlékra, csak a szakorvos szándékosan eltitkolja a lehetőségeket. Mit tehetek ha eddig nem kaptam tájékoztatást, viszont a tartós betegség, fogyatékosság már évek óta diagnosztizálva van? Igényelhetem ilyen kivételes esetben visszamenőleg? Mi a teendőm?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Üdvözlettel: Barabás Szilvia

  Kedvelés

  1. Tisztelt Barabás Szilvia! Az ellátást visszamenőleg legfeljebb két hónapra lehet igényelni, a tartós betegséget orvosnak kell igazolnia. Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 3. Tisztelt jogvadász!
  A lányom a nyáron töltötte be a 18, évét, de még középiskolás.
  megállapítottak nála asthmát J4590 kóddal, jár-e neki az emelt összegű családi pótlék?
  Borka Andrea

  Kedvelés

  1. Tisztelt Borka Andrea! A J4590-es kód a gyermekkori asthma bronchiale egyik formáját jelenti, ami miatt jogosult lehet az emelt összegű családi pótlékra. Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

   1. A J4590 asztma bronchialet jelent. Nem határozza meg a súlyosságot. Az emelt csp. csak a súlyos formára jár. Ezt a rendelet nem definiálta. A szakmai szervezet adott javaslatot a definícióra: e szerint csak annak javasolt adni, aki kombinált gyógyszeres kezelés mellett is rendszeresen panaszos marad és a légzésfunkciójában is jelentős eltérések vannak. Kisebb gyermekeknél, akik még nem képesek légzésfunkciós vizsgálatra, az évente több mint 2xi kórházi kezelés és gyakori panaszok szerepelnek az ajánlott definícióban. Tehát a változás az új rendelet alapján a korábbihoz képest, hogy az asztma diagnózis nem jár autómatikusan emelt csp. jogosultsággal s az asztmás gyerekek csak egy nagyon szük csoportja kevesebb mint 10 % uk jogosult rá ( kb. ennyinek van súlyos asztmája a definició szerint).

    Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s