Bővül a CSOK: 10 pontban a lényeg!

Régóta tervezzük már mi is a feleségemmel, hogy valamilyen formában igényelni fogjuk a családok otthonteremtési kedvezményét (CSOK), mely igénylési szándékunkat még inkább megerősíti az, hogy tovább bővül a CSOK-ra jogosultak köre, mivel hamarosan több könnyítés is bevezetésre kerül az igénylés során. Az alábbiakban olvasható a CSOK igénylés 10 új könnyítése.

1. Az osztatlan közös tulajdonban álló telkeken épülő lakásokra is igénybe lehet majd venni a CSOK-ot, ha a tulajdonosok egymással használati megosztási megállapodást kötnek, vagyis nem kell társasházzá alakítani az épületet, ami például az osztatlan közös tulajdonú ikerházat építőket segíti.

2. Többeknek is nagy gondot okozott az osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanok problémája, de ezt követően a bank már az osztatlan közös tulajdonban álló lakások építése alatt is megállapíthatja a CSOK-ra való jogosultságot, ezért a CSOK folyósításával nem kell megvárni, amíg az ingatlan társasházzá alakul.

3. A CSOK igénylésnél immár 25 éves korig lehet figyelembe venni a gyermekeket, függetlenül attól, hogy felsőoktatásban tanul vagy sem (korábban ez 20 év volt).

4. Már az ingatlan használatba vétele előtt igényelhetővé válik a CSOK (akár elég lesz csak a terveknek elkészülniük az igényléshez).

5. A legújabb szabályok szerint a magzatot gyermekként már 12 hetes kortól figyelembe lehet venni az igénylésnél (korábban ez 24 hét volt).

6. Amennyiben egy gyermek mindkét szülője elhalálozik, akkor a gyámja is igényelheti a CSOK-ot, feltéve, hogy a gyámság már egy éve fennáll.

7. Azok is igénybe vehetik a CSOK-ot, akik szolgálati lakásban élnek, illetve rájuk nem vonatkozik majd a 10 éves bentlakási kötelezettség sem.

8. Az építőközösségek is jogosultak lesznek CSOK-ra.

9. Ha az igénylő elhunyt, akkor egyenes ági rokona, házastársa, élettársa is tulajdonjogot szerezhet a CSOK-os ingatlanban anélkül, hogy vissza kellene fizetnie a támogatást.

10. Használt lakásra igényelt CSOK esetén a meglévő (esetleg bővítendő) ingatlanon fennálló és kiegyenlített hiteltartozás összegével is csökkenthető lesz az ún. beforgatási kötelezettség mértéke (A beforgatási kötelezettség alapján az 5 éven belül eladott lakás, illetve tulajdoni hányad eladási árát a vásárolandó lakás vételárának kiegyenlítésére kell felhasználni).

A CSOK összege nem változik: új lakás építése vagy vásárlása esetén egy gyermekre 600.000 Ft, két gyermekre 2.600.000 Ft, három vagy több gyermekre 10.000.000 Ft jár, míg használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén egy gyermekre 600.000 Ft, két gyermekre 1.430.000 Ft, három gyermekre 2.200.000 Ft, háromnál több gyermekre 2.750.000 Ft jár.

Az új lakásokra, illetve a használt lakásokra vonatkozó legfontosabb szabályok az erről szóló írásaimból – a linkekre kattintva – tudhatók meg.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

2 Comments

  1. Mindenhol a könnyítésekről áradoznak, a többi változás nem lényeges? lehetetlenné tették a 10milliós kamattámogatott hitel kiutalását előre… ha már beleforgattam Xmilliót akkor utalnak csak. mi van akkor ha valaki 10+10 ből építkezne?? És nincs önerő? a hitelt pont ezért igényli mert nincs …akkor mit forgasson bele?

    Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s