Meddig érvényes a diákigazolvány?

Elkezdődött a 2016/2017-es tanév, ami miatt sokan vesznek igénybe utazási és más kedvezményeket, de ezeket csak érvényes diákigazolvánnyal vagy ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolással lehet igénybe venni. Iskolalátogatási igazolással, hallgatói jogviszony igazolással az utazási és az egyéb kedvezmények nem érvényesíthetők, tanulóbérlet sem kérhető. Most megtudhatod, hogy meddig érvényes az előző évi diákigazolványod, illetve hogyan igényelhető az új tanévre.

A diákigazolványnak 5 típusa van: nappali, esti, levelező, távoktatásos és más sajátos diákigazolvány. Új diákigazolvány igénylést a felsőoktatási intézménybe beiratkozott hallgató kizárólag az oktatási intézmény tanulmányi rendszerében kezdeményezhet elektronikus úton. A más közoktatásban részt vevők számára is elektronikus formában történik az igénylés, melynek folyamatáról a Diákigazolvány Portálon olvashatsz. A meglévő diákigazolványokat az oktatási intézmény érvényesítő matrica felragasztásával érvényesíti. Az érvényesítő matricán látható a lejárat dátuma és felsőoktatásban a matrica sorszáma mellett az intézmény és kar betűkódja, míg minden más közoktatásban részt vevő esetén a matrica sorszáma.

Az érvényesítés határideje a felsőoktatásban kiadható diákigazolvány esetén az első félévre érvényes érvényesítő matrica tekintetében október 31. napja, a második félévre érvényes érvényesítő matrica tekintetében március 31. napja. Minden más közoktatásban kiadható diákigazolvány esetén október 31. napja. Hallgatói jogviszony lezárása esetén a diákigazolványt be kell vonni és egy igazolást kell kiállítania az oktatási intézménynek, ami október 31. napjáig érvényes.

Fentiek alapján tehát az előző tanév diákigazolványa minden év október 31. napjáig érvényes!

Ha szeretnél még többet megtudni a diákigazolványokról, akkor keresd fel a Diákigazolvány Portált és/vagy olvasd el az oktatási igazolványokról szóló Kormányrendeletet.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel a hírlevélre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

diákigazolvány

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s