4 hónap maradt a zártkertek ingyenes átminősítésére

2016. december 31-ig lehet kérni az ingatlan-nyilvántartásban zártkertként nyilvántartott ingatlan (zártkerti ingatlan) művelési ágának művelés alól kivett területként történő átvezetését. A zártkerti ingatlan művelés alóli kivonásra irányuló eljárása 2016-ban díjmentes. A kérelmet formanyomtatványon a tulajdonosnak (vagy a meghatalmazottnak) az ingatlan fekvése szerint illetékes járási földhivatalnál kell benyújtania. Jómagam is rendelkezek zártkerti ingatlan tulajdonnal, úgyhogy én még az idén biztosan ki fogom használni az ingyenes átminősítés lehetőségét.

Az átminősítés lehetőségét az élet tette szükségessé, hiszen a zártkerti ingatlanok korábban leginkább a nagyvárosok környékén elhelyezkedő külterületi, kiskertes telkek voltak, manapság azonban már többen életvitelszerűen élnek itt, ez a lakóhelyük, s így az ingatlan elvesztette a korábbi hobbiszerű földművelési jellegét. Márpedig jelenleg ezek az ingatlanok főleg szőlő vagy gyümölcsös művelési ágként nyilvántartott területek, ezért művelési kötelezettség vonatkozik rájuk, aminek elmaradása esetén büntetés is kapható.

Az átminősítés során az ingatlan bejegyzés elsősorban a jelenlegi funkciójának megfelelően lakóházra, üdülőre változtatható, ami által könnyebben lesznek eladhatók és megvehetők ezek az ingatlanok, hiszen a zártkertek termőföld jellege miatt az értékesítés most hosszú és bonyolult folyamatot jelent: figyelembe kell venni az elővásárlási jogokat, az adásvételi szerződéseket egy bizonyos időre ki kell függeszteni a hivatalban, hatósági jóváhagyást kell beszerezni, ráadásul a bankok sem fogadják el a zártkerti ingatlanokat hitelfedezetként.

Az átminősítési kérelem mellé semmilyen iratot nem kell csatolni. Ha a tulajdonos helyett meghatalmazott jár el, akkor viszont a meghatalmazás benyújtása szükséges. A közös tulajdonban álló zártkerti ingatlan esetén az egyik tulajdonos által benyújtott kérelemhez csatolni kell a többi tulajdonos egyszerű hozzájáruló nyilatkozatát is.

Kérlek, hogy oszd meg azokkal a cikket, akiknek ez az információ hasznos lehet.

Forrás: foldhivatal.hu

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

1 Comment

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s