Mikor számít hasznos alapterületnek az erkély és a terasz?

Egy korábbi cikkemben már foglalkoztam vele, hogy egy belső NAV állásfoglalás szerint az erkély és a terasz is hasznos alapterületnek minősülhet, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. A NAV ezúttal tisztázta, hogy az erkély, a pince, a terasz és a beépített tetőtér akkor számít bele a lakás hasznos alapterületébe, ha fedettek és a belmagasságuk legalább 1,9 méter. Mivel 2016. január 1-től az új építésű 150 négyzetméternél kisebb lakások és a 300 négyzetméternél kisebb családi házak eladása után csak 5% áfát kell fizetni, ezért nagyon fontos, hogy mi számít bele a hasznos alapterületbe, és mi nem.

A hasznos alapterület fogalmát egy korábbi NAV állásfogalalás szerint az OTÉK értelmező rendelkezései alapján kell megítélni, így a beépített területek akkor számítanak bele az ingatlan hasznos alapterületébe, ha a belmagasságuk eléri az 1,9 métert. Erkély és terasz esetén a belmagasság nehezen értelmezhető fogalom, ezért a  egy új NAV tájékoztató tisztázza a bizonytalanságot. A tájékoztató fenntartja, hogy a pincét, a beépített tetőteret, valamint a teraszt, az erkélyt, a tornácot és a loggiát is hozzá kell számítani a lakás összes hasznos alapterületéhez.

A belmagasság vizsgálatakor azt kell megnézni, hogy a lakáshoz épített külső tartózkodóterek fedettek-e, és belmagasságuk eléri-e az 1,9 métert. Ha a válasz mindkét kérdésre igen, akkor a terasz beleszámít az összes hasznos alapterületbe. A fedetlen vagy az 1,9 méter belmagasságot el nem érő fedett külső tartózkodó terek nem tartoznak a hasznos alapterületbe.

Külön érdekesség, hogy a fedettség értelmezésénél figyelembe kell venni a fedőelem funkcióját is. Így például a többemeletes épületeknél az egymás feletti erkélyek funkciója nem az, hogy fedést biztosítsanak az alatta elhelyezkedő erkélyeknek, ezért a lenti erkély esetében nem lehet szó fedélről vagy fedettségről. Az emeletes épületekben tehát az egymás alatti erkélyek nem minősülnek fedett külső tartózkodó térnek és ezért azokat nem kell figyelembe venni az összes hasznos alapterület számítása során.

Amennyiben tetszett a cikk és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

1 Comment

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s