33 300 Ft támogatás kapható iskolakezdésre!

iskolakezdési támogatás

Az iskolakezdés közeledtével a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a munkáltató iskolakezdési támogatást is adhat a dolgozóinak. Az iskolakezdési támogatás béren kívüli juttatásnak számít. Az iskolakezdés nagy anyagi terhet ró a háztartásokra, ám ez a támogatás megkönnyíti a szülőknek a tankönyv, a taneszköz és a ruha vásárlását. A támogatás utalvány formájában kapható és 2016. július 3-tól december 31-ig váltható be.

Erre a támogatásra az jogosult, aki a közoktatásban tanuló gyermeknek a családi pótlékra jogosult szülője, gyámja vagy annak vele közös háztartásban élő házastársa. A támogatáshoz igénybe vételéhez a munkahelyen kell nyilatkozni arról, hogy a munkavállaló megfelel a feltételeknek.

Az iskolakezdési támogatás összege tanulónként a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó összeg lehet, így 2016-ban maximum 33.300 Ft adható. Több gyermek esetében ez az összeg többszöröződik, azaz két gyermek esetén legfeljebb 66.600 Ft, három gyermek esetén 99.900 Ft adható. Először abban az évben adhatja e támogatást a munkáltató, amikor az igénylő gyermeke megkezdi általános iskolai tanulmányait.

Ez a támogatás kedvezményesen adózik és az adót a munkáltatónak kell megfizetnie. Az adó alapja a támogatás 1,19-szerese. A dolgozónak fizetendő összeget 15 % személyi jövedelemadó (SZJA) és 14 % egészségügyi hozzájárulás (EHO) terheli. Így tehát a munkáltatónak a maximális 33.300 Ft után 4.950 Ft SZJA-t és 4.620 Ft ehot kell megfizetnie.

Kérlek oszd meg a cikket azokkal, akiket érinthet.

Forrás: nav.gov.hu

Amennyiben tetszett a cikk és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is:https://www.facebook.com/jogvadasz

2 Comments

  1. Tisztelt Szágos Nikoletta!
    Még a legmagasabb kulccsal adható béren kívüli juttatások is kevesebbe kerülnek a munkáltatónak, mint a béremelés, így béren kívüli juttatást adni jobban megéri. Az iskolakezdési támogatás ráadásul kedvezményes adózású: az adóvonzata 34,51% (15% SZJA + 14% EHO *1,19).
    Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

    Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s