A terasz, a pince és a garázs is hasznos alapterületnek számít!

A Nemzetgazdasági Minisztérium friss állásfoglalása szerint hasznos alapterületnek számít többek között a pince, a terasz és a garázs is. Aki az alapterületet ezek miatt túllépi, annak az 5 százalék és a 27 százalék közti áfa különbözetet utólag kell megfizetnie és az adóhatóság még bírsággal is sújtja. A különbözetet és a bírságot az eladónak kell megfizetnie. Lássuk a részeteket.

Tudvalevő, hogy az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos kedvezményes áfa többlakásos ingatlanok esetén lakásonként 150 négyzetméterig, egylakásos lakóingatlanoknál pedig 300 négyzetméter hasznos alapterületig vehető igénybe. Az új lakások áfája (a CSOK keretein belül is) 27 százalékról 5 százalékra csökkent, azonban ez csak 2019. december 31. napjáig érvényesíthető.

Az állásfoglalás szerint az összes hasznos alapterület fogalmát az OTÉK alapján kell megítélni, így a pince, a terasz, a garázs, a műhely, az erkély és a beépített tetőtér területe is az ingatlan hasznos alapterületéhez tartozik, feltéve, ha azok belmagassága eléri az 1,90 métert.

Az állásfoglalást ajánlott komolyan venni, ellenkező esetben ugyanis már jóval a lakások felépülte, illetve értékesítése után derülhet ki az, hogy azt mégsem 5 százalékos, hanem 27 százalékos áfa terhelte, mivel a pince, a beépített tetőér vagy a terasz jelentős mértékben megnövelheti az alapterületet.

Figyeljünk oda, mert vannak olyan szerződések is, amik az áfa mértékét áthárítják a vevőre, így az is előfordulhat, hogy az eladó jogosan követeli majd az áfa különbözetet a vevőtől. Érdemes tehát még a tervezési fázisban végiggondolni, hogy az állásfoglalás miatt kell-e esetleg módosítani a meglévő terveken.

Amennyiben tetszett a cikk és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

6 Comments

 1. Az állásfoglalás hol tekinthető meg? Valamint a belinkelt jogszabályban ez áll:

  (6)29 A szintterület számítása során a bruttó alapterületbe nem kell beszámítani az erkély, a függőfolyosó, a tornác, a fedetlen terasz és udvar, a közterülethez csatlakozó árkád bruttó alapterületét.

  Ennek ellentmond a cikk.

  Kedvelés

  1. Tisztelt Fudge!

   Az alábbiak miatt nem ellentmondó a cikk.

   A hasznos alapterület a nettó alapterületnek azon része, amelyen a belmagasság legalább 1,90 m [253/1997. (XII. 20.) Korm. rend. 1. melléklet 46. pont].

   Az összes hasznos alapterület az összes építményszint hasznos alapterülete [253/1997. (XII. 20.) Korm. rend. 1. melléklet 46/a. pont].

   Az összes hasznos alapterület fogalmát a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet 7. §-a és 2. számú melléklete rögzítette 2016. január 1. napjától, annak érdekében, hogy pontosan meg lehessen határozni azt, hogy a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület kategóriába milyen épületek tartoznak.

   Mivel az állásfoglalás alapján az összes hasznos alapterület fogalmát az OTÉK alapján kell megítélni, ezért a pince, a terasz, a garázs, a műhely, az erkély és a beépített tetőtér területe is az ingatlan hasznos alapterületéhez tartozik, feltéve, ha azok belmagassága eléri az 1,90 métert.

   Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 2. Elnézést, ez a cikk így nem pontos, összekeveri az egyszerűsített eljáráshoz szükséges hasznos alapterület számítást az áfa törvény szerinti hasznos alapterület számítással, mely nem azonos. Sajnos. És még sok minden más se egyértelmű….

  Egyszerűsített eljárás:
  hasznos alapterület: minden nettó terület, ami min.1.9m belmagasságú
  15. Belmagasság: a padlószint és a födém vakolt (burkolt) vagy az álmennyezet alsó síkja közötti függőleges távolság [253/1997. (XII. 20.) Korm. rend. 1. számú melléklet 15. pont]
  A garázs, tároló nettó területének van belmagassága, az beszámít az összes hasznos területbe.
  A felülről nyitott terasznak nincsen belmagassága, hacsak nem fedett, tehát akkor az nem számít be az összes hasznos alapterületbe (annak csak nettó területe van ami a beépítettségbe számít be).

  Áfa szempontjából a lakásoknál max.150m2, családi háznál max 300m2 hasznos alapterületbe ezen túlmenően a NAV álláspontja szerint az emeletes házaknak egymás feletti teraszok esetén az alsó és közbenső teraszai nem számítanak be, ha a teraszt a felette lévő terasz fedi, mert az nem fedésnek számít, így a belmagasság ezeknél nem értelmezhető, így az 5%-os áfa miatt csak a legfelső szint teraszának azt a részét kell beszámítani, amelyik fedett.
  Az épületben lévő vagy ahhoz épített garázs alapterülete pedig mivel nem lakás, nem tartozik bele áfa szempontjából a lakás összes hasznos alapterületébe, így nem tartozik bele az 5%-os körbe, azt a lakástól külön kell kiszámlázni a 27%-os áfával.

  https://www.nav.gov.hu/nav/ado/afa080101_hatalyos/Az_osszes_hasznos_ala20160818.html

  Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s