Tudtad, hogy a nagycsaládosoknak földgáz kedvezmény jár?

A nyár kellős közepén járunk, s messze még a fűtési szezon, de egy szempontból mégis érdemes idejekorán foglalkozni vele. Kevesek előtt ismert ugyanis, hogy van egy olyan családtámogatási forma, amivel a nagycsaládosok a lakásukra vonatkozóan földgáz kedvezményben részesülhetnek. Ennek ügyintézési ideje akár egy hónapot is igénybe vehet, úgyhogy tényleg érdemes még a fűtési szezon beköszönése előtt cselekedni.

A nagycsaládosok földgáz kedvezményére az jogosult, aki legalább három gyermek után részesül családi pótlékban, illetve földgázszolgáltatónál szolgáltatási szerződéssel rendelkezik.

Mindenekelőtt azt kell tudni, hogy a kedvezmény mértéke nem forintban, hanem fogyasztási mennyiségben került meghatározásra. A 20 m3/h óra alatti gázmérővel rendelkező fogyasztó kedvezményes díjszabás keretében évenként 41040 MJ földgázmennyiséget vételezhet. A nagycsaládos kedvezmény e mennyiségen felüli mértékig jogosít kedvezményes áron a földgáz vételezésére. A jogosult által kedvezményes áron maximálisan vételezhető földgázmennyiség három gyermek után, naptári évenként 61560 MJ (41040 MJ + 20520 MJ), valamint a negyedik gyermektől számítva gyermekenként további 10250 MJ.

A nagycsaládos földgáz kedvezményre való jogosultság megállapítására irányuló kérelem bármikor benyújtható a bejelentett lakóhely, illetve tartózkodási hely szerint illetékes Kormányhivatalhoz. A kérelmet az erre a célra rendszeresített igénylőlapon kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a kérelem benyújtását megelőző utolsó számla másolatát (a gázszolgáltatásba újonnan bekapcsolt felhasználási hely esetén a gázszolgáltatási szerződés másolatát is).

Igénylőként a kérelmet annak kell benyújtania, aki a szolgáltatóval gázfogyasztásra szolgáltatási szerződést kötött és három vagy több gyermek után családi pótlékban részesül, vagy e személlyel egy háztartásban él. Ebből következően annak kell igénylőként kitölteni a kérelmet, akinek a nevére kerül kiállításra a számla, még akkor is, ha nem ő részesül családi pótlékban. A szolgáltató a nagycsaládos kedvezményt a számlában érvényesíti.

A kérelem elbírálásának ügyintézési határideje 30 nap. A nagycsaládos kedvezményre való jogosultság megállapítása határozatlan időre történik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem kell minden évben igényelni a kedvezményt, az mindaddig megilleti a jogosultat, amíg a jogosultsági feltételek fennállnak. Ha a kérelem benyújtásakor a családi pótlékra való jogosultság két hónapnál hosszabb ideje áll már fenn, akkor a nagycsaládos kedvezmény visszamenőlegesen legfeljebb a kérelem benyújtását megelőző második hónap első napjától állapítható meg.

A jogosultság feltételeinek megszűnését 15 napon belül be kell jelenteni a kedvezményt megállapító Kormányhivatalnak. A jogosultnak természetesen a felhasználási helyében történő változást (költözést) is be kell jelentenie. A jogosultság változatlan fennállása esetén a jogosultat megillető kedvezmény az új felhasználási helyen (lakásban) is igénybe vehető.

Ajánlott a kedvezmény csak akkor igénybe venni, ha valóban fennáll a jogosultság, mivel a kedvezményt jogosulatlanul igénybevevő a kedvezményes mennyiség ellenértékének és a fogyasztott mennyiség kedvezmény nélkül számított ellenértékének különbözetét köteles megfizetni, illetve a kedvezmény összegét a jegybanki alapkamat kétszeresével növelt összegben kell a szolgáltató részére visszafizetni.

forrás:  https://cst.onyf.hu

Amennyiben tetszett a cikk és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is:https://www.facebook.com/jogvadasz

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s