A nyári diákmunka 5 aranyszabálya

A nyári időszakban nagyon sok diák vállal munkát, de a munkavállalás szabályaival, az őket megillető jogokkal kevesen vannak tisztában, ezért most összállítottam azt az 5 aranyszabályt, amire a diákoknak mindenképpen oda kell figyelniük a nyári munka vállalásakor.

1. A nyári diákmunka alkalmával munkaszerződést kell készíteni, aminek tartalmaznia kell a munkavállaló alapbérét, munkakörét, a munkavégzés helyét, a munkaviszony időtartamát, valamint azt, hogy teljes vagy részmunkaidős a foglalkoztatás.

2. A 16. életévét be nem töltött diák munkaszerződése csak a törvényes képviselője hozzájárulásával érvényes. A munkaviszony létrejöttét a munkáltatónak be kell jelentenie az adóhatóságnak. A bejelentésről utólag a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat – Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázisból lehet tájékozódni. A diákok egyszerűsített foglalkoztatás vagy alkalmi munka formájában is dolgozhatnak. Mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál ugyanazzal a munkáltatóval legfeljebb évi 120 munkanapra, alkalmi munkánál legfeljebb 5 egymást követő napra, 2 hónapon belül legfeljebb 15 napra, éves szinten pedig legfeljebb 90 napra terjedhet ki a munkaviszony.

3. A fiatalkorúak nem végezhetnek éjszakai munkát, nem rendelhető el számukra rendkívüli munkavégzés, napi munkaidejük nem haladhatja meg a 8 órát. A diák munkavállalóknak is jár az éves rendes szabadság, a naptári évnél rövidebb foglalkoztatásnál az éves szabadság időarányos részét vehetik igénybe. Ha tehát a diák 1 hónapig dolgozik, részére a 20+5 nap szabadság 1/12-ed része, vagyis 2 munkanap szabadság jár.

4. Az egyenlő bánásmód – azaz az egyenlő munkáért egyenlő bért – elvének a diákoknál is érvényesülnie kell. A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is. A munkavállaló diáknak mindenképp meg kell kapnia a minimálbért, ami 8 órás foglalkoztatásnál 2016-ban bruttó 111 000 forint.

5. 2016. szeptember 1-től már fizetett szabadság is jár a diákoknak, ezért még 2016 nyarán ha a diák iskolaszövetkezeti keretek között vállal munkát, akkor nem jár neki szabadság. Aki még ezen a nyáron iskolaszövetkezeten keresztül vállal munkát, az a tagsági jogviszony mellett munkaviszonyt is létesít az iskolaszövetkezettel, feltéve ha nappali tagozatos tanuló. 2016. szeptember 1. után a diákok és az iskolaszövetkezetek közötti munkaszerződések megszűnnek, és a feleknek új, személyes közreműködésről szóló megállapodást kell kötniük.

Arról, hogy mennyit kell adózni a diákmunka után, a diákmunka után fizetett adó összegéről szóló cikkemben lehet olvasni.

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti főosztály

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s