Mennyit kell adózni a nyári diákmunka után?

Elérkezett a nyári szünet ideje, ami alatt sok tanuló vállal diákmunkát. A nyári diákmunka hasznos, mivel a diákok megismerkedhetnek a munka világával, hozzájuthatnak egy kis nyári költőpénzhez, vagy gyűjthetnek belőle a tanulmányaik finanszírozására. A nyári munkát vállaló diákok bejelentésére és adózására – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint a felnőtt munkavállalókra.

Tudni kell, hogy a diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól végezhetnek munkát, de a nyári szünetben a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnál kell igényelni a 16T34-es nyomtatványon.

A munkavégzésről szóló megállapodás előtt célszerű a leendő munkáltatót ellenőrizni a NAV honlapján, ugyanis az adóhátralékos, a felfüggesztett adószámú, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél nem javasolt munkába állni.

A diákmunkával szerzett jövedelem adóköteles, a személyi jövedelemadó mértéke 15 százalék, amit a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó béréből. Ha munkaviszonyban, vagy megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie. A foglalkoztatónak a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania, amire a diáknak szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallás tervezetéhez.

NAV diákmunka
Forrás: NAV

Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött – minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó – munkaszerződéshez, az alkalmi munka és idénymunka esetében viszont ez nem kötelező. A munkakeresésben és munkavállalásban segítséget nyújtanak a diákszövetkezetek, de bárki önállóan is feltérképezheti a lehetőségeket.

Forrás: Origo

1 Comment

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s