Így kell kiszámolni a CSED összegét

Manapság a szülők gyermekvállalás esetén gyakran rákényszerülnek, hogy lázas számolgatásba kezdjenek az őket megillető családtámogatások kapcsán azért, hogy már a gyermek vállalását megelőzően tisztában legyenek a születést követően nekik járó támogatási összegek nagyságával, és sajnos sokszor csak ennek tudatában vállalnak, vagy nem vállalnak gyermeket. Ismeretségi körömben ráadásul azt tapasztaltam, hogy sokaknak a családtámogatási összegek kiszámítása nehézséget okoz, ami érthető is, hiszen a számítás módja néha valóban nem egyszerű.

Különösen igaz ez a csecsemőgondozási díj (CSED) összegének kiszámítására, ezért a csecsemőgondozási díjról írt cikkem után most a CSED összegének kiszámításához szeretnék segítséget nyújtani, s példák bemutatásán keresztül, valamint videós szemléltetés segítségével talán kicsit hozzájárulni a nagyobb gyermekvállalási hajlandósághoz. Én is többször átrágtam magam a számítási módokon, mivel első olvasásra nem volt minden világos, de végül megértettem a rendszert, ezért javaslom az első olvasás után nem feladni a dolgot!

A csecsemőgondozási díj összegének megállapításánál jövedelemként csak a jogosultság kezdő napján fennálló jövedelmet lehet figyelembe venni. A jogosultság kezdő napja a szülés várható időpontját megelőző 4 hét bármelyik napja, de legkésőbb a szülés napja lehet. A 4 hét azért 4 hét, mivel a 24 hét szülési szabadságot (melyből az anyának két hetet kötelező kivenni) úgy kell kiadni, hogy abból legfeljebb 4 hét essen a szülés várható időpontja elé.

A CSED összegének kiszámítása háromféle módon történhet:

1. Amennyiben az igénylő, a csecsemőgondozási díjra való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző 3. hónap utolsó napjától visszafele számítva rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, akkor a CSED naptári napi alapját (a CSED a napi jövedelem 70 %-a) ezen 180 naptári napi jövedelem figyelembe vételével kell megállapítani, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő megszakítása esetén, a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni. A 180 naptári napi jövedelem keresésekor legfeljebb az ellátásra való jogosultság kezdő napját megelőző naptári év első napjáig lehet visszamenni.

Példa: A szülés időpontja 2022. július 15. napja, ami egyben a jogosultság kezdő napja. Az ezt megelőző 3. hónap utolsó napja 2022. április 30. napja. Ettől a naptól visszafelé számítottan kell 180 naptári nap időtartamban jövedelemmel rendelkezni, amely 180 naptári nap napi jövedelme képezi a CSED naptári napi összegének (a CSED a napi jövedelem 70 %-a) számítási alapját. Ha ebben az időszakban nem volt 180 naptári nap időtartamban jövedelem, akkor a 180 naptári napot 2021. január 1. napjáig visszamenőleg lehet keresni.

2. Ha az 1. pontban meghatározott időtartamban nincs 180 naptári napi jövedelem, de ezen időtartam alatt a jogosultságot közvetlenül megelőző 3. hónap utolsó napjától visszafelé számítva rendelkezik az igénylő legalább 120 naptári napi jövedelemmel a fennálló jogviszonyában, akkor a CSED naptári napi alapját (a CSED a napi jövedelem 70 %-a) a 120 naptári napi jövedelem figyelembevételével kell megállapítani. Ezt a szabályt alkalmazni akkor lehet, ha van az ellátásra való jogosultságot közvetlenül megelőzően legalább 180 nap folyamatos jogviszonya az igénylőnek.

Példa: A szülés időpontja 2022. július 15. napja, ami egyben a jogosultság kezdő napja. 2022. április 30. napjától (a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző 3. hónap utolsó napja) visszafelé számítva van 120 naptári napi jövedelem, akkor ennek a 120 napnak a napi jövedelme lesz a CSED napi összegének számítási alapja, de csak akkor, ha 2022. július 15. napjától visszamenőleg van 180 naptári nap (jelen esetben 2022. január 15. óta) folyamatos jogviszony.

3. Amennyiben az 1. és 2. pontban meghatározottak szerint nem lehet a CSED naptári napi összegének alapját (a CSED a napi jövedelem 70 %-a, 2021. július 1-től a 100%-a) megállapítani, akkor azt a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének a harmincad részében kell meghatározni.

Kivételt képez ez alól, ha a csecsemőgondozási díjra való jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyában elért legalább 30 naptári napi tényleges jövedelme, ennek hiányában szerződés szerinti jövedelme a minimálbér kétszeresénél kevesebb. Ez esetben a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelem alapján kell a csecsemőgondozási díj alapját megállapítani azzal, hogy a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad részét nem haladhatja meg. A tényleges jövedelem alapján akkor lehet számolni, ha az ellátásra való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző 3. hónap utolsó napjától az előző év első napjáig terjedő időszakban legalább 30 naptári napi jövedelemmel rendelkezik a kérelmező.

Példa: A szülés időpontja 2022. július 15. napja, ami egyben a jogosultság kezdő napja. Nincs 2021. január 1. napjáig visszamenőleg 180 naptári napi jövedelem, illetve 2022. április 30. napjától (a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző 3. hónap utolsó napja) visszafelé számítva nincs 120 naptári napi jövedelem úgy, hogy 180 naptári nap (jelen esetben 2022. január 15. óta) folyamatos volt a jogviszony. Ebben az esetben a 2022. július 15. napján érvényes minimálbér kétszeresének a harmincad része lesz a CSED naptári napi összegének alapja (a CSED összege a napi jövedelem 70 %-a, 2021. július 1-től 100%-a). Ez nem alkalmazható, ha 2022. július 15. napján fennálló jogviszony alapján 2021. január 1. és 2022. április 30. napja közt van 30 naptári napi jövedelem, ami a minimálbér kétszeresénél kevesebb. Ez esetben a 30 naptári nap alapján számítódik a CSED naptári napi összegének alapja (a CSED a napi jövedelem 70 %-a, 2021. július 1-től 100%-a), ami azonban maximum csak a 2022. július 15. napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad része lehet.

Van egy nagyon fontos, többek figyelmét elkerülő CSED-nél alkalmazandó kedvezményszabály, ami egyébként a 2. gyermekünk születésénél a feleségem vonatkozásában is alkalmazásra került, s ez által magasabb összegű CSED-hez jutottunk.

Íme a CSED kedvezményszabálya:

Ha a gyermek gyermekgondozási díj (GYED) vagy gyermekgondozást segítő ellátás igénybe vétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított CSED naptári napi alapja magasabb összegű, mint az újabb gyermek születése okán számított CSED naptári napi alapja, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell a CSED összegét megállapítani, amennyiben az utolsóként megállapított ellátás alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra.

Hasznos volt a cikk? Szeretnél naprakész információkat kapni? Iratkozz fel az új cikkek megjelenéséről szóló értesítőre, ajándék könyvért hírlevélre és kövess Facebookon is!

30 Comments

 1. Üdv!
  Úgy tudom, hogy a táppénzes hónapok nem számitanak bele a Csed összegébe, tehát szeptemberben szülök március óta táppénzen vagyok akkor a márciustól való 180 napot kell nézni visszamenöleg ugye?? Köszönöm szépen!

  Kedvelés

  1. Tisztelt Nagy Alexandra! A CSED összegének alapja a kezdetét megelőző 3. hónap végétől visszamenőleg az utolsó 180 bérezett nap, ha van ennyi. Csak a bérezett napok számítanak be, tehát a táppénzes napok nem. Ha ebben a 180 napban táppénz is van, akkor annyival megy vissza a számítási időszak azért, hogy meglegyen a 180 bérrel ellátott nap, mert az ellátás csak bérből számolható (táppénzből vagy egyéb ellátásból nem). A táppénz semmit sem befolyásol kedvezőtlenül, azaz a márciustól visszamenő 180 napot kell nézni. Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

   1. Tisztelt Tamás, ugyan ez vonatkozik a betegszabadságra is (mint a táppénzre)? Tehát ha a szülés elött 15 napot betegszabadságon és utána x napot táppénzne vagyok, akkor a 15+x-vel még vissza számolják az időszakot? Köszönöm

    Kedvelés

 2. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!
  Ismerősöm megkért, hogy fogalmazzam meg a kérdését aki 2018. januárban szül. Eddig a saját vállalkozásában nem vett fel jövedelmet, de fizette a min. járulékalap garantált bérminimum alapján a járulékokat (az egészségbiztosítási járulékot 241500 Ft után). Ha most augusztustól tagi kivétet számfejtenének neki, mondjuk 400.000 Ft-ot venne ki, decemberig minden hónapban akkor ez a CSED, és a GYED alapja május, június, július 241.500,Ft és augusztus, szeptember, október hónapra pedig 400.000,-Ft, azaz havi átlaggal számolva 320750,-Ft 70%-át megkapná CSED-ként?
  Segítségét előre is köszönöm!

  Kedvelés

 3. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!

  Ha a feleségem év végén kap egy nagyobb összegű jutalmat, aminek a kifizetése beleeseik a figyelembe vett 180 napos időszakba, akkor a jutalom összege egy az egyben növeli a csed alapját, mintha decemberre nagyobb fizetést kapott volna?
  Köszönettel: Gábor

  Kedvelés

 4. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!
  2016 október 21. született az első gyermekünk. Feleségem várandós a 2. gyermekünkkel.(szülés várható időpontja, 2018 május 16)
  Az odáig tiszta, hogy lesz olyan periódus, amikor a párom párhuzamosan fogja kapni a GYED-et az első gyermekünk után és CSED-et a 2. gyermekünk után.
  A kérdésem az lenne, hogy a 2. gyermekünk után járó CSED naptári napi alapját az miből számolják ki?
  Az azonos lesz a korábban kapott CSED összegével, vagy ha a 2018 minimálnbér kétszeresének a 30-ad része nagyobb ennél, akkor a nagyobb összeg lesz az alap?

  Üdvözlettel: Varga István

  Kedvelés

 5. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!

  Amennyiben visszamegyek dolgozni a 2. gyermekem után,aki áprilisban tölti a 2évet, a 3. gyerkőc pedig júni végén születik akkor is érvényes ez a szabály “Ha a gyermek gyermekgondozási díj (GYED) vagy gyermekgondozást segítő ellátás igénybe vétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított CSED naptári napi alapja magasabb összegű, mint az újabb gyermek születése okán számított CSED naptári napi alapja, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell a CSED összegét megállapítani, amennyiben az utolsóként megállapított ellátás alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra.” Vagy ebben az esetben a munkabér alapján számítják az új CSED-et? A munkahelyem nem változik, a visszatérésem pedig decembertől május végéig lenne. Ha nem ez a szabály vonatkozik , akkor a gyed extra is beleszámít a jövedelmbe a CSED kiszámításakor, vagy az nem?

  Előre is kösönöm válaszát!

  Tisztelettel:

  Vadász Szilvia

  Kedvelés

 6. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!
  2018. júliusra várható gyermekünk megszületése. A munkahelyemen folyamatos a biztosítotti jogviszonyom 2014. szeptembere óta, viszont a jövedelmem elég alacsony, nagyon kevés CSED-re számíthatok. Lehetőségem lenne rá, hogy egy ismerős bejelentsen a minimálbér kétszeresének megfelelő bruttó béren és foglalkoztasson a terhességem alatt egészen a jogosultság kezdő napjáig, vagyis a szülés időpontjában a szerződés szerinti, tényleges jövedelmem bruttó 276.000Ft lenne. (2018.02.28-án megszüntetnénk a jelenlegi munkaviszonyomat és 2018.03.01-én munkaszerződést kötnék az új munkáltatóval). Mielőtt táppénzre megyek, még pár hónapot dolgozom a magasabb jövedelemért az új munkáltatómnál.
  Jól értelmezem, hogy a CSED számítása a 3. változatot alapján történne? Csak az új munkáltatómnál szerzett jövedelem (bruttó 276.000Ft) lenne az alapja a CSED-nek? Vagyis: 276.000Ft 70%-ának 30-ad része lenne a CSED naptári napi összege.
  A GYED esetében is ez a jövedelem lenne az alap?
  Biztosra szeretnék menni mielőtt a jelenlegi munkaviszonyomat megszüntetem, ezért kérek segítséget.
  Segítségét előre is köszönöm!

  Üdv: Kovács Mária

  Kedvelés

  1. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!
   A fiam menyasszonya Szlovák, babát várnak, a szülés várható időpontja 2018.július 22. Jelenleg Máltán élnek, de március végén Magyarországra költöznek. Itt születne meg a gyerek. Van egy vállalkozásom, ahova április 01-től bejelenteném. A foglalkoztatás helye szerinti illetékes munkaügyi központba mint EU munkavállaló foglalkoztatását bejelentem. A munkaszerződés keretében a bére 200.000,-Ft lenne. Célszerű lenne e a minimálbér kétszeresére 276.000,-Ft a munkaszerződést megkötni és áprilistól a járulékokat így megfizetni? Nála nincs 365 nap, sem 180 nap, sem 120 nap biztosítási jogviszony. Jogosult lesz e a CSED és GYED-re, ha április 1-től lenne munkaviszonyban a cégben? Kérem segítségét, amit előre is köszönök Önnek.
   Tisztelettel: Kigyósi Józsefné

   Kedvelés

 7. Kedves Dr. Aukszi Tamás,

  Július 26.-ára vagyok kiírva. Tavaly decemberben kaptam egy magasabb összegű fizetésemelést. Ha jól számolom a kalkulációt, akkor mint a példában, nekem is április 30-ig kellene visszamennem, és innen számolnak vissza 180 napot (amibe még a novemberi alacsonyabb fizetésem is beleesik). Ekkor van egy hónap a hatból, ami rontaná a 180 napos átlagot, így alacsonyabb összeget kapnék.

  Kérdésem, Ön szerint célszerű lenne a CSED-et a gyerek születés időpontjától kérnem, mert hátha átcsúszik augusztusra a születés (ekkor már december elejére tolódna a 180 nap, és csak május 30.-tól számolnának visszafelé), és akkor a teljes 180 napos visszaszámolás a magasabb fizetésemmel menne? Ugye jól kalkuláltam?

  Köszönettel:
  Anita

  Kedvelés

 8. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!

  Kérdésem a következő: amennyiben a CSED kezdetétől visszafele nincs meg a 3 hónap utolsó napjától számított 180 nap munkaviszony illetve jövedelem (csak pl. 160 nap – amúgy a CSED kezdetétől visszafele van 180 nap folyamatos jogviszony), és a fent említett 160 nap előtt passzív biztosítotti viszony állt fenn (kevesebb mint 45 naptári nap az álláskeresési hozzájárulás megszűnését követően), ebben az esetben vissza kell menni és keresni 180 nap egybefüggő bérezett időszakot a passzív jogviszony előtt feltételezve, hogy van minimum 365 nap munkaviszony a CSED kezdetétől számított1 év januárjáig visszamenőleg? Tehát ilyen esetben a fenti cikk 1. pontjában leírtak alapján lehet kalkulálni, vagy a 2. pontnak megfelelően 3 hónap +120 napot kell figyelembe venni?
  Kiegészítő kérdés: a fent említett passzív biztosítotti viszony érvényes biztosítotti viszonynak számít vagy megszakításnak?

  Válaszát előre is köszönöm,
  Andrea

  Kedvelés

 9. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás! Kérdésem a következő: hogyan számoljam ki, hogy a CSED-hez van-e elegendő jogviszonyom? A szülést megelőző naptól számítják vissza a 2 évet? Köszönöm szépen! Éva

  Kedvelés

 10. Jó napot kívánok!
  Kérdésem a következő lenne: mi a helyzet azokkal akiknek külföldről volt jövedelmük, azoknak hogyan állapítják meg a csed összegét?

  Kedvelés

  1. A személyi jövedelemadó-előleg megállapításához, az állami adóhatósághoz bevallott, pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmet lehet figyelembe venni. Ha nem ide adózott, akkor sehogy.

   Kedvelés

 11. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!

  A CSED-et a szüléstől/jogosultságtól visszamenőleg 3. hónaptól számolják, ez a visszamenőleg 3 hónap akkor is érvényes, ha szülés előtt már 4 hónapot táppénzen volt a kismama?

  Tehát, ha áprilisban születik a gyermek, általános esetben decembertől visszamenőleg számolják? Amennyiben meg táppénzen van a kismama decembertől, akkor decembertől számolják, vagy ettől visszamenőleg 3 hónap, tehát augusztustól?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdv.:
  Orsolya

  Kedvelés

  1. Tisztelt Orsolya! A táppénzes időszak nem kerül figyelembe vételre, hiszen ezen időszakban nem került sor pénzbeli egészségbiztosítási járulék megfizetésére, így a táppénz előtti időszakot nézik.

   Kedvelés

   1. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!

    Elnézést az értetlenkedésért, de számomra még mindig nem világos, mert a hölgynek azt írta, hogy a táppénz előtti időszakot nézik, vagyis a kérdésből úgy feltételezem, hogy a 3 hónapot is a táppénz kezdetétől számolják vissza. Fentebb viszont azt írta, hogy “A táppénz semmit sem befolyásol kedvezőtlenül, azaz a márciustól visszamenő 180 napot kell nézni”, vagyis nincs 3 hónap visszaszámolás.

    Júliusra várom a babám és fontos lenne tudnom, hogy ha április 1-vel szeretnék elmenni táppénzre, akkor március 31-től vagy pedig december 31-től számolják visszafelé a 180 napot?

    Előre is hálásan köszönöm a segítségét!

    Üdvözlettel,
    B. Andrea

    Kedvelés

 12. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!
  2020. július 20. a kiírt dátum – bármikor is születik, a születés napjától szándékozom igénybe venni a CSED ellátást.
  Ha 2020. júliusában veszem igénybe az ellátást, akkor 2020. április 30. előtti jövedelmemet nézik a CSED kiszámításához (ha jól értelmezem a leírtakat).
  Olyan esetben mi történik, ha a 180 nap közepén történik fizetésváltozás?
  Jelen eseteben 2020. január 1-től történt/történik fizetésváltozás. Átlagot néznek?
  Segítő válaszát köszönöm!

  Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s