Nyári tábor: kérdések és válaszok

A nyári táborozásról szóló cikkem kapcsán rögvest érkezett néhány olvasói kérdés a jogvadasz@gmail.com címre, amiket jelen bejegyzésemben igyekszem megválaszolni. A kérdések többsége a táborozás során a gyermeket érő balesetekre és az ezzel kapcsolatos biztosításkötésre, kártérítésre vonatkozott, de volt olyan is, ami a tábor szervezőjével történő szerződéskötésre, illetve a szervező felelősségére irányult.

Kell-e szerződést kötni a nyári tábor szervezőjével?

A táborozásra vonatkozóan szerződést kell kötni, amely tartalmazza főként a gyermek adatait, a szülő elérhetőségét, a gyermek (és ezzel a felügyelet) átadásának és átvételének idejét, helyét, a tábor helyszínét, szolgáltatásait, időtartamát, díját, a díj fizetésének módját, idejét, megtörténtét. A szerződéskötés megkönnyítése érdekében általában formanyomtatvány áll rendelkezésre. Legyünk figyelemmel arra, hogy a szülő természetesen csak akkor tudja majd érvényesíteni a szolgáltatások hiánya, rossz minősége vagy a gyermeke felügyeletének elmulasztása miatti kártérítési igényét, ha egy szerződésre tud hivatkozni.

Mit érdemes a szerződésben rögzíteni?

A problémák elkerülése végett rögzíteni lehet a szerződésben a gyermek tulajdonságait, szokásait. Ilyen lehet például, hogy a gyermek tud-e úszni és mennyire, szed-e valamilyen gyógyszert, allergiás-e valamire, vannak-e olyan élelmiszerek, amiket nem ehet, esetleg vegetáriánus, gyenge a fizikuma, nehezen kezelhető, beilleszkedési gondjai vannak, ne adj isten dohányzik. A szülő orvos igazolással is alátámaszthatja, hogy a gyermeknek olyan egészségügyi problémája van, ami különleges gondozást, odafigyelést tesz szükségessé.

Felelős-e a tábor a gyermeket ért balesetért?

A gyermek felügyeletét átvevő tábor feladata a gyermek testi épségének megvédése. Ha a gyermeket baleset vagy egyéb sérelem éri, akkor a szülőnek joga van megvizsgálni, hogy táboroztató hogyan, milyen minőségben teljesítette azon kötelezettségeit, amit a szerződés tartalmazott. A tábor vezetőjének felelőssége a gyermekek biztonságának megoldása és a balesetek elkerülésének, megelőzésének biztosítása. Minden gyermeket igazolható módon baleseti oktatásban kell részesíteni, valamint minden bekövetkezett balesetről jegyzőkönyvet kell felvenni, amit az önkormányzat jegyzőjének kell megküldeni és a balesetről a szülőt haladéktalanul értesíteni kell.

Szükséges-e balesetbiztosítást kötni?

A Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező 3 és 18 év közötti magyar állampolgár állami balesetbiztosításban részesül, melynek biztosítási díját a Magyar Állam fizeti. Ez az általános gyermek- és ifjúsági biztosítás egész évben, a nap 24 órájában minden gyermekre érvényes, független a baleset helyszínétől és attól, hogy a gyermek tanul-e még vagy melyik oktatási intézménybe jár. Mindez persze nem zárja ki, hogy az automatikusan meglévő állami biztosításon felül a szülő kössön egy nagyobb kártérítési összeget nyújtó fizetős tanulói balesetbiztosítást is (akár csak a nyári táborozás idejére), amivel így a gyermeknek már két balesetbiztosítása lesz.

Mekkora kártérítési összeg jár az állami balesetbiztosításra?

Az előre meghatározott kártérítés összege egyaránt jár az otthon, az utcán, az óvodában, az iskolában, kirándulás közben, nyaraláskor (táborozáskor), bel- és külföldön bekövetkezett balesetekre. A kártérítés összege minimális: csonttörés esetén háromezer forint, maradandó egészségkárosodás esetén háromezertől háromszázezer forintig terjed, halál esetén kétszázezer forint.

Mikor, hová és hogyan kell a kártérítési igényt bejelenteni?

A 2016. évre vonatkozóan a Magyar Állam az Allianz Hungária Zrt.-vel kötött szerződést, így 2016-ban az Allianz biztosítja a gyermekeket. A balesetet annak bekövetkeztét követően 30 napon belül kell az Allianz biztosítónak bejelenteni. A biztosító az igény elbírálásához szükséges utolsó irat beérkezését követő 15 napon belül teljesíti a kifizetést.

Baleset esetén a szülőknek személyes adategyeztetést követően van lehetőségük a bejelentésre. A személyes adategyeztetést az Allianz bármely ügyfélkapcsolati pontján https://www.allianz.hu/hu/ugyintezes-kapcsolat/ugyfelkapcsolati-pontok.html/ el lehet végezni. Ezt követően az Allianz Hungária Zrt. honlapján https://www.allianz.hu/hu/lakossagi-biztositasok/gyermek-es-ifjusagi-biztositas.html/ , vagy az ügyfélkapcsolati pontokon elérhető igénybejelentő-lapot és az orvosi dokumentációt kell megküldeni az Életbiztosítási szakkezelési osztály részére (Allianz Hungária Zrt. Életbiztosítási szakkezelési osztály 1387 Budapest, Pf. 11.).

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s