10 dolog, amit nem tudtál a nyári táborokról

Lassan véget ér a tanév és megkezdődik a nyári szünet. A nyári szünetben nagyon sok gyermek van egyedül a lakásban vagy kóborol az utcákon, mert a szüleik dolgoznak és nincs olyan, akire rábízhatnák a gyermeket. Sajnos ezért a nyári időszakban többször fordulnak elő gyermekbalesetek, illetve nő az eltűnt gyermekek száma is. Az ilyen esetek elkerülésére is alkalmasak lehetnek a nyári táborok, ahol megoldott a gyermek felügyelete, gondozása, foglalkoztatása és étkeztetése is. Mostani cikkemben a nyári táborozással kapcsolatos 10 legfontosabb tudnivalóról írok.

 1. Gyermekek napközbeni felügyelete

Először is azt érdemes tudni, hogy az iskolás gyermekek nyári napközbeni felügyeletének biztosítása az önkormányzatok feladata, azonban azt már a szülőknek kell figyelemmel kísérniük, hogy az önkormányzat milyen színvonalon szervezi meg a gyermekek napközbeni ellátását, ha egyáltalán szervez ilyet. A gyermek napközbeni ellátásának igénybevételét a szülőnek kell a nyári szünet előtt kérvényeznie a jegyzőnél. Nyilvánvalóan ez a forma csak napközbeni ellátást biztosít, éjszakai szállást nem.

Persze az önkormányzatok költségvetésében nem nagyon szerepel erre a célra pénzösszeg, ezért a költségeket, térítési díjat a szülőknek kell fizetniük. Az önkormányzat az igénybevétel feltételeiről és a térítési díjról külön rendelkezik és meghatározza a térítési díj csökkentésének és elengedésének lehetőségét is. Ez a rendelet megtekinthető az adott önkormányzat honlapján. A gyermekek napközbeni ellátása esetén a térítési díj megállapításánál a család egy főre jutó rendszeres havi jövedelmét kell figyelembe venni. A személyi térítési díj összege nem haladhatja meg a család egy főre eső jövedelemének 20%-át.

 1. Gyermektábor

A köztudatban élő nyári táborozás a szálláshelyeken történő gyermektáboroztatást jelenti, ahol általában 1-2 hetes időtartamban a fizetőképes szülők gyermekeinek üdültetése történik. Az ilyen profitorientált alapon működő táboroknak se szeri, se száma, és a pénztárca vastagságától függően sokféle jellegű tábor elérhető. A táborozást a táborozás szervezője a táborozás kezdete előtt legalább 6 héttel köteles a tábor helye szerint illetékes kormányhivatalnál bejelenteni. A bejelentésnek tartalmaznia kell a táborozás helyét, időpontját, valamint a táborozásban részt vevők várható számát.

 1. Egészség

A táborozásban csak az vehet részt, aki arra egészségileg alkalmas. A szülő a táborozást megelőző 4 napon belül kiállított nyilatkozattal igazolja a táborozásban részt vevő gyermek megfelelő egészségi állapotát. A nyilatkozathoz szükséges nyomtatványt – a táborozáshoz szükséges egyéb iratokkal együtt – a táborozás szervezője adja át. Az iratokat a táborozás szervezőjéhez – az általa megállapított határidőig – kell visszajuttatni, azonban a nyilatkozatot legkésőbb a táborozás megkezdésekor a táborozás szervezőjének át kell adni. A nyilatkozatot a táborozás ideje alatt a tábor helyszínén kell tartani.

 1. Orvos

A 300 főnél nagyobb létszámú szálláshelyek egészségügyi ellátását a tábor területén lakó orvossal kell biztosítani, egyébként pedig írásban kell a szervezőknek tájékoztatást adnia arról, hogy a nap bármely szakában hol biztosítható a táborozók orvosi ellátása. A táborokban biztosítani kell elsősegélynyújtó felszerelést és kiképzett elsősegélynyújtó jelenlétét a táborozás teljes időtartama alatt. A megbetegedettek részére betegszobát kell kialakítani, ami egy olyan elkülönített helyiség, ahol elszállásolás nem történhet.

 1. Szabad mozgás

A táborokban biztosítani kell a táborozók szabadtéri mozgásának (sportolásának) lehetőségét. A táborokban a hálóhelyiségeket úgy kell kialakítani, hogy egy főre 3 m2 – sátortábor esetén legalább 2 m2 – alapterület jusson. A matracokat nem szabad közvetlenül a földre helyezni.

world-jamboree-803549_1280
A nyári táborokban elengedhetetlen a mozgás
 1. Ivóvíz

Az egész évben működő, valamint a 300 férőhely feletti időszakosan működő üdülőknek és táboroknak teljes közművesítéssel kell rendelkezniük. Kisebb létszámú táborozás esetén is gondoskodni kell az ivóvíz minőségű víz biztosításáról, valamint a csapadék és a szennyvíz elhelyezéséről.

 1. Tisztálkodás

A táborban a táborozók számára legalább egy illemhelyet és kézmosási lehetőséget kell kialakítani, amit minden 20 férőhely után egy illemhellyel és kézmosási lehetőséggel kell bővíteni. A táborban tisztálkodási lehetőséget is biztosítani kell úgy, hogy 5 férőhelyre egy mosdó, közművesített területen pedig 10 férőhelyre egy zuhanyozó álljon rendelkezésre. A táborozás során hetenként legalább három alkalommal kell meleg vízzel történő mosakodási és zuhanyozási lehetőséget biztosítani.

 1. Étkezés

Konyhát az üdülő vagy tábor területén is a vonatkozó előírások szerint lehet csak létesíteni. Kisebb létszámú táborozás esetén a konyha ponyvatetős is lehet, de az alapvető higiénés előírásokat ilyen esetben is be kell tartani. Biztosítani kell az élelmiszerek hűtött tárolását, ennek hiányában csak tartósított élelmiszert vagy az elkészítést közvetlenül megelőzően vásárolt nyersanyagot szabad felhasználni. Ételmaradékot tárolni tilos.

 1. Takarítás

A táborozás során gondoskodni kell a helyiségek rendszeres és hatékony takarításáról, továbbá a hulladék megfelelő tárolásáról és rendszeres elszállításáról.  A tiszta és szennyes textíliát elkülönítve kell tárolni. Az ágymatracot, a paplant, a plédet és a párnát a szolgáltató szükség szerinti gyakorisággal, de legalább évente köteles tisztíttatni. A takarításhoz, tisztításhoz és fertőtlenítéshez használt eszközöket, a veszélyes anyagnak, veszélyes készítménynek nem minősülő tisztító- és fertőtlenítőszereket külön helyiségben, zárt tároló helyen (tisztítószerraktár, tisztítószekrény) kell tartani. Biztosítani kell még az egészségére káros rovarok és rágcsálók irtását úgy, hogy a táborozók egészségét az irtás ne veszélyeztethesse.

 1. Állatok

A táborozás szervezőjének a táborozás megkezdése előtt tájékoztatnia kell a részvevőket, hogy védőoltással megelőzhető a kullancs-encephalitis, azonban a Lyme-kór ellen nem véd, ezért a kullancsirtószerek alkalmazása és a naponkénti „kullancsvizit”, valamint a felfedezett kullancsok azonnali eltávolítása szükséges. A tájékoztatásnak ki kell terjednie a nem szokványos viselkedésű vadonélő állatok simogatásával, érintésével kapcsolatos veszélyekre is. Amennyiben állatharapás, marás vagy tömeges darázscsípés történik – az orvosi ellátás biztosításán túl –, a harapás, a marás vagy a csípés tényét azonnal jelenteni kell a tábor helye szerint illetékes kormányhivatalnak.

3 Comments

 1. A táborok esetében is elvárható a diétás étkeztetés biztosításának lehetősége, mint az óvodai, iskolai intézményben töltött idő során? Amennyiben nem, kötelessége-e a táboroztatónak engedélyezni, hogy a szülő hozzon ételt a gyerekének és annak hűtéséről/melegítéséről köteles-e a tábort szervező gondoskodni? Valamint kötelezheti- e a tábort szervező a szülőt, hogy kifizesse a teljes tábori díjat, amely magában foglalja az étkezést is, amit tulajdonképpen az allergiás gyermek nem is vesz igénybe, vagy ennek összegével köteles lenne csökkenteni a tábor árát? Köszönöm előre is! Hajnalka

  Kedvelés

  1. Kedves Hajnalka!
   A táborozásra vonatkozóan írásbeli szerződést szükséges kötni, amiben lehet rendelkezni a diétás étkezés biztosításáról. Amennyiben a tábor ezt nem tudja biztosítani, kötelezni nem lehet rá, ám ebben az esetben meg lehet állapodni arról is, hogy a szülő biztosítja a diétás étkezést és a hűtésről-melegítésről a tábor gondoskodik. Költséget fizetni, fizettetni azután a szolgáltatás után, amit a gyermek nem vett igénybe (pl. rendes étkezés), nem szerencsés. Persze azt is mondhatja a tábor, hogy ő csak az étkezéssel együtt értékesíti a szolgáltatást, ha kell, ha nem. Ilyenkor lehet azt mondani, hogy akkor a gyermek abba a táborba nem megy. Összességében viszont minden a felek megállapodásán múlik, pontosabban jelen esetben azon, hogy a tábor mit vállal és mit nem, de bármit is vállal, a későbbi viták megelőzése és a felelősség tisztázása érdekében mindent írásban kell rögzíteni!
   Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s