2017: családi napközi helyett családi bölcsőde

2017-től a családi napközik családi bölcsőde néven működhetnek tovább és kizárólag 3 év alatti gyermekek ellátásával foglalkozhatnak. A családi napközi a gyermekek napközbeni ellátásának egyik formája (volt) és elégedettséggel mondhatom el, hogy az óvoda megkezdése előtt az én kisfiam is egy ilyenbe járt, ahol nagyon jól érezte magát, hiszen a korának, fejlettségi szintjének megfelelő figyelemben, nevelésben részesült. A kis létszám kifejezetten kedvezőnek bizonyult, mivel a gyermekem is azok közé tartozott, akik nagyobb figyelmet igényelnek. A családi napközik jelenleg 20 hetestől 14 éves korig láthatnak el gyermekeket, azonban 2017-től ez változni fog.

2017-től a megszokott bölcsődei rendszer mellett három új bölcsődetípus lesz: mini-, munkahelyi, és családi bölcsőde. A jelenlegi szabályozás alapján a tízezer főnél nagyobb településeken kötelező bölcsőde működtetése. Ez 2017-től azzal módosulna, hogy köteles lesz a bölcsődei ellátás biztosítására az a település is, ahol tízezernél kevesebben élnek, de legalább 5 gyermeknek szüksége van az ellátásra, illetve a településen 40-nél több 2 éven aluli gyermek él. Az ilyen településeknek 2019-ig kell eleget tenniük a kötelezetségnek.

A mini bölcsődében a 3 éven aluli gyermekek maximum 7-en lehetnek egy csoportban és elegendő lesz csoportonként egy gyermeknevelő és egy dajka.

A munkahelyi bölcsődét csak munkahelyen vagy az általa biztosított ingatlanban, a foglalkoztató fenntartásában lehet létrehozni. A munkahelyi bölcsődében is legfeljebb 7 3 éven aluli gyermek lehet egy csoportban, úgy, hogy mindenkinek legalább 3 m2 terület jusson, tehát minimum 21 m2 helyiség szükséges. Minden héten 5 napot kell nyitva lennie, egy teljes munkaidős bölcsődei felügyelővel és egy részmunkaidős segítővel.

A családi bölcsődét saját otthonban vagy más, erre a célra kialakított helyiségben lehet majd létrehozni, ahol legfeljebb öt 3 éven aluli gyerek tartózkodhat. A jelenleg is működő családi napközik 2016. november 30.-ig automatikusan változnak majd családi bölcsődére.

Nagy kérdés, hogy mennyiben fogja mindez befolyásolni a gyermekek elhelyezését, de a számokból ítélve véleményem szerint nem nagyon. A 3 év alatti gyermekek mindössze hatoda jár napközbeni ellátást nyújtó intézménybe, s csak minden tizedik családi napközibe, a többiek hagyományos bölcsődékben tartózkodnak. Utóbbiaknak nem kell változással szembe nézniük, azonban azoknak a 3 éven felüli gyermeknek, akik családi napközisek igen: ők csak óvodában folytathatják útjukat. A 3 éven aluliak természetesen továbbra is bölcsődések maradnak: vagy a hagyományos rendszerben (ahová eddig is jártak) vagy a fenti három bölcsődetípus egyikében.

Úgy vélem, hogy a változtatás által a férőhelyek száma nőni fog, azonban a meglévő 1300 családi napközi 2016 szeptemberéig nehéz döntés előtt áll: vagy csak 3 éven aluliakat fognak a továbbiakban ellátni (ezáltal családi bölcsődévé alakulnak és kaphatnak állami támogatást), vagy támogatás nélkül, piaci alapon működő napközi gyermekfelügyeletet fognak csak vállalni 3 éven felüliek részére.

Amennyiben tetszett a cikk és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s