Változik az OKJ képzések rendszere!

Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő képzések nagy népszerűségnek örvendenek, minden évben egyre többen vesznek részt rajtuk. Ez a képzési forma azoknak is jó megoldás, akik pályamódosításon gondolkoznak, mivel rugalmas időbeosztásban végezhető és rövid idő alatt képzettséget ad. Vannak, akik a felsőoktatásban megszerezhető diploma kiegészítésére vagy a helyett szereznek OKJ képesítést, de egy hosszabb álláskeresési időszakban is gyakori, hogy az álláskeresők a piaci igényeknek megfelelően választanak OKJ képzést, bízva a jobb elhelyezkedési esélyekben. A képzési rendszer azonban időről-időre változik, a következő módosítás 2016 szeptembertől várható.

A legnépszerűbb képzések listáját folyamatosan a gazdasági-pénzügyi szakok vezetik, de továbbra is népszerűek a bérügyintéző és könyvelő, a pénztárkezelő és valutapénztáros képzések is. 2015-ben a következők voltak a legnépszerűbb OKJ képzések:

  1. Társadalombiztosítási ügyintéző
  2. Vállalkozási mérlegképes könyvelő
  3. Bérügyintéző
  4. Pénzügyi-számviteli ügyintéző
  5. Targoncavezető
  6. IFRS mérlegképes könyvelő
  7. Államháztartási mérlegképes könyvelő
  8. Sportedző
  9. Pénztárkezelő és valutapénztáros
  10. Emelőgépkezelő (kivéve targonca)

Korábbi cikkemben egyébként arról írtam, hogy jelenleg két OKJ-s képzés elvégzése mindenki számára ingyenes, ám több olvasómban is felmerült a kérdés, hogy valóban ingyenes a második képzés?

2015 júniusában lépett életbe az a rendelkezés, miszerint – korhatárra való tekintet nélkül – már nem csak egy, hanem két szakképesítés is ingyenes. Fontos azonban megjegyezni, hogy az ingyenesség csak az iskolai rendszerű képzésekre érvényes. Ez tehát azt jelenti, hogy ha egy tanfolyamként indított szakmát szeretnénk elvégezni, az továbbra is fizetős.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján megtalálható a képzési jegyzék, ami azonban nem tartalmazza azokat az iskolákat, amik lebonyolítják a képzéseket. Ehhez egy külön kereső van, ahol az adott szakmát beírva meg lehet tudni, mely szakképzési centrumokban indítanak ilyen képzést.

A gyakorlatban akkor is lehetnek rejtett költségek, ha a képzés elvileg ingyenes, mert az intézmények is kérhetnek például néhány tízezer forintos működési támogatást, illetve van, ahol akkor is fizetni kell, ha valaki egy vizsgán nem ment át, esetleg kérhetnek pénzt a tankönyvekért vagy a munkaeszközökért is.

Az OKJ várhatóan 2016. szeptember 1. után ismét változik, ami az iskolai rendszerű szakképesítések tekintetében a következő változásokat jelentheti: egyes szakképesítések kikerülhetnek az OKJ-ból, egyes szakképesítések több szakképesítésre válhatnak szét, több szakképesítés összeolvadhat egy szakképesítéssé, a szakképesítésnek megváltozik az elnevezése és esetleg a tartalma.

Véleményem szerint önmagában az OKJ képesítés megszerzése nem növeli az elhelyezkedési esélyeket – kivéve a saját vállalkozás beindításához szükséges képzések (pl. boltvezető, műköröm építő) – mivel a legtöbb munkáltató elvárja a szakmai tapasztalatot is (pl. CNC forgácsoló). A munkáltatók általánosságban mégis pozitívan értékelik a tanulási igényt és az erre irányuló konkrét lépéseket. Ha már van némi szakmai gyakorlat, és az egészül ki a képesítés megszerzésével, úgy gyakrabban jár előnyökkel és segíthet is egy esetleges munkahelyváltást, hiszen két hasonló háttérrel és személyiséggel rendelkező pályázó közül nagyobb eséllyel választják azt, aki képesítést is fel tud mutatni.

A munkaerőpiacon keresettnek mondhatóak a logisztikai, pénzügyi, számviteli OKJ-s képesítések, melyek egy-egy asszisztensi pozícióhoz mindenképp jól jönnek, fizikai munkakörökben pedig szinte bármelyik műszaki irányultságú végzettség (pl. mechanikai, elektronikai műszerész) megszerzése előnyökkel járhat, de ezeknél a pozícióknál is a tapasztalati háttérrel és a személyes jellemzőkkel együtt mérlegelnek a munkáltatók. A munkáltatók részéről keresettek továbbá pl. az adótanácsadó, mérlegképes könyvelő, TB és bérügyintéző végzettséggel rendelkező jelöltek.

Sőt, akár az is elképzelhető, hogy bizonyos esetekben többet ér a diplománál egy OKJ képzés. Főként a bérszámfejtő, TB ügyintéző, mérlegképes könyvelő pozíciókban igaz ez, ahol alapvető elvárás a képesítés megléte, de nem ragaszkodnak a munkáltatók a felsőfokú végzettséghez.

Amennyiben tetszett a cikk és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel a hírlevélre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

Forrás: penzcentrum.hu

1 Comment

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s