Változik a gyermekápolási táppénz!

Kétgyermekes apaként én is tapasztaltam már, hogy igen nehéz helyzetbe kerülhet a család, ha a gyermek megbetegszik és nem járhat bölcsődébe, óvodába, iskolába, márpedig amelyik gyermek közösségbe jár, az előbb-utóbb óvhatatlanul összeszed egy-egy betegséget. Sajnos gyakran előfordul, hogy ilyenkor a nagyszülők sem tudnak segíteni a gyermek otthoni gyógyulásában, ezért a munkából kiesve valamelyik szülőnek kell otthon maradnia a gyermekkel. Erre az esetre megoldás a gyermekápolási táppénz (GYÁP).

A GYÁP minden munkaviszonyban álló szülőt megillet, aki a beteg gyermekét otthon vagy kórházban felügyeli. Az ellátás iránti kérelmet a munkáltatóhoz kell benyújtani az orvos által kitöltött keresőképtelenségről szóló igazolással együtt, illetve ki kell tölteni a Nyilatkozat a gyermekápolási táppénz megállapításához elnevezésű nyomtatványt.

A GYÁP összege a jövedelem naptári napi átlagának 60%-a, amennyiben folyamatos, legalább 2 évi biztosítási idő áll fenn, illetve 50%-a a 2 évnél rövidebb folyamatos biztosítási idő esetében, vagy ha a szülő a 12 évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelése időtartama alatt a gyermek mellett tartózkodik a kórházban. Az egy napra járó GYÁP összege maximum a minimálbér (2016-ban 111.00,- Ft) 200%-ának harmincada lehet (7.400,- Ft).
A GYÁP a gyermek szoptatása, ápolása címén a gyermek 1 éves koráig bármekkora időtartamban jár. Az 1-3 éves gyermek után évenként és gyermekenként 84 naptári napra, a 3-6 éves gyermek után évenként és gyermekenként 42, egyedülálló szülő esetében 84 naptári napra, míg a 6-12 éves gyermek után évenként és gyermekenként 14, egyedülálló szülő esetében 28 naptári napra folyósítható gyermekápolási táppénz. Több gyermek egy idejű betegsége esetén ugyanazon időtartamra csak 1 gyermek után kapható. Ugyanazon gyermek után járó GYÁP csak a szülők egyikét illeti meg. A 12-18 éves gyermek után csak méltányosságból adható a gyermekápolási táppénz.

Egyes információk szerint még idén nyáron eltörlik a napok számában megmutatkozó különbséget az együdülálló és az együtt élő szülők között, így az együtt élő szülők együttesen ugyanannyi napnyi gyermekápolási táppénzre lesznek jogosultak, mint az egyedülálló szülők. Ezáltal csökkenhet azok száma, akik igénybe vették az összes gyermekápolási táppénzes napot, és emiatt már szabadságot kell kivenniük, illetve megszűnhet az a szabálytalan eljrási mód is, hogy ne a gyermek betegsége jogán, hanem saját betegségük jogán igényeljenek táppénzt, amihez persze a háziorvos szabálytalan eljárása is szükséges.

Amennyiben tetszett a cikk és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel a hírlevélre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s