Ingatlan adás-vétel: illeték, adó 2016-ban

A CSOK bevezetésének következtében nagyon sok családban elindult a számolgatás, hogy a különböző igénylési feltételeknek való megfelelés mellett, mekkora pénz ütheti az ember markát. Érdemes azonban néhány szót szólni az ingatlan eladásakor, valamint vételekor megfizetendő illetékről és adóról is.

Ingatlan vásárlása esetén a vevő által fizetendő illeték mértéke a vételár 4%-a. Vannak azonban illetékkedvezmények, melyek esetén ennél kisebb összeget (vagy semmit sem) kell fizetni. Illetékmentes például a házastársak vagy egyenes ági rokonok közti adás-vétel, vagy bárki közt, amennyiben a vásárolt ingatlan értéke kisebb, mint az 1 évvel korábban eladott vagy 1 évvel a vételt követően eladott ingatlan értéke. Ugyancsak nem kell illetéket fizetni a telek után, ha a vásárlás időpontjához képest 4 éven belül megkezdődik a telken lakóház építése. Olyan új lakás vásárlása, amit vállalkozó épített, 15 millió Ft-ig szintén mentes az illetéktől, akárcsak az önkormányzati vagy állami tulajdonban lévő ingatlan vásárlása. Első lakástulajdon megszerzése esetén csak az illeték felét kell megfizetni, ha a vásárló 35 éven aluli és a lakás értéke nem több mint 15 millió Ft. Ráadásul utóbbi esetben 12 havi részletfizetés is igényelhető.

Az ingatlan vásárlását 30 napon belül be kell jelenteni az ingatlanügyi hatósághoz (földhivatalhoz) az adás-vételi szerződéssel együtt, majd az illetéket az adóhatóság (NAV) fogja kiszabni, de az esetlegesen járó illetékkedvezményről már az ingatlanügyi hatóság hivatalában nyilatkozni kell.

Az ingatlan eladójának a vételár után 15%-os személyi jövedelemadót kell fizetnie. Ezt az adót csak akkor kell megfizetnie az eladónak, ha olyan ingatlant értékesít, amit a korábbi vásárlásához képest 5-15 éven belül értékesít. Az 5 éves idő lakásra és családi házra vonatkozik, míg a 15 év minden más (pl. telek, termőföld, üdülő, üzlet) ingatlanra. Az adómentességhez tehát az szükséges, hogy az ingatlan az eladó tulajdonában legyen legalább 5, illetve 15 évig. Az adót az éves adóbevallásban kell feltüntetni. Az adó alapja a korábbi vételi ár és az eladási ár különbözete, ami után számítandó a 15%.

3 Comments

 1. Tisztelt Dr Aukszi Tamás ! Nemrég vásároltam egy családi házat . A ház a telekhatárra épült . A szomszédom a ház mögött lakó , egy kutya kennelt tett a házam falához . Két fája pedig annyira közel van , hogy a falat súrolja és a csatorna illetve az udvarom is teli a fáról hulló levelekkel . Vajon van olyan szabály , hogy az én házam falától mennyire lehet fát ültetni és a kutya kennel is távolabb kellene legyen ? ( Kötelező takarítási sáv szabadon hagyás ? )

  Kedvelés

  1. Tisztelt Bakes Barnabás!

   Amennyiben a szomszéd fája, illetve a kennel miatt nem tudja a tulajdonhoz való jogát háborítatlanul gyakorolni, akkor birtokvédelmi kérelmet lehet előterjeszteni (akár írásban, akár szóban) annál a jegyzőnél, amelynek illetékességi területén a birtoksértő magatartás megvalósul, azaz be lehet menni az önkormányzat jegyzőjéhez és előadni ezt a problémát. A tényállás tisztázása, a felek meghallgatása, esetleg helyszíni szemlét követően a jegyző határozatot hoz, amiben vagy elutasítja a kérelmet vagy helyt ad neki és megállapítja a birtoksértést. Nyilván a döntésében azt is meghatározza, hogy hogyan kell elhárítani a birtoksérelmet, azaz mit kell csinálni a fával, a kennelel.

   Csak akkor javaslom a jegyző felkeresését ha a szomszédjával nem tud megegyezni. A szomszédtól annyit kérhet, hogy alakítsa úgy a fát, hogy annak levelei ne hulljanak át, illetve helyezze át máshová a kennelt.

   Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

   1. Köszönöm a válaszát ! Én elsősorban arra gondoltam , hogy kár érhet …. mivel a kutyák a falat összekenik illetve sérülést okoznak benne . A fák levelei a csatorna idő előtti korrózióját okozzák , ami szintén kárt jelent , illetve a faágak dörzsölik a tetőt és a falat ! Az áthullott levél takarítása és a falon is áthallatszó kutya ugatás csak kiegészítése ennek . Azt gondoltam , hogy van olyan szabály hogy a saját tulajdon védelme és a telekhatárra pedig bizonyos távolságon belül tilos bármit elhelyezni , építeni ?! ( 2 méter ? ) nincs ilyen ?

    Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s