A CSOK után itt a NOK!

Az országgyűlés elfogadta a nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló törvényt, melynek következtében a magánszemélyek számára lehetőség nyílik egy zárt, elkülönült rendszerben, állami támogatás igénybe vétele mellett új lakáshoz hozzájutni.

Mi az a NOK?

A nemzeti otthonteremtési közösség (NOK) a lakástakarék-pénztárakoz hasonló módon fog működni, mivel a NOK-hoz csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak egy meghatározott összeg befizetésére, előre meghatározott ütemben. Az új lakás vásárlásához a megtakarításon felül még hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi azoknak a tagoknak, akiket sorsolással választanak ki a több mint 10 éves futamidő alatt.

A befizetések után az állami támogatás mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint. Nagyon fontos kitétel, hogy a megtakarításokat csak új ingatlan vásárlására lehet fordítani. Az új lakóingatlan szerződéses értéke 10 és 40 millió forint között lehet.

A közösség szervezése

A közösséget egy szervező cég működteti, és az kezeli annak vagyonát is. A szervező olyan Magyarországon bejegyzett, zártkörűen működő részvénytársaság lehet, amelynek alaptőkéje legalább 100 millió forint. Arra is van lehetőség, hogy a szervező az új ingatlant vásárló tag meglévő lakását megvegye, beszámítsa.

A szervezők saját szabályzatuk szerinti rendszerességgel tartanak nyilvános kiválasztást, ahol kiválasztják majd azokat a tagokat, akik jogosulttá válnak az új ingatlan vásárlásához még hiányzó összeg igénylésére. A nyilvános kiválasztásnak két módja lehet: a licit és a sorsolás. A szervező ezek egyikét, vagy egyszerre mindkét módot is választhatja.

A licitáláskor azok szerezhetnek elsőbbséget, akik 20 százaléknál magasabb előtakarékossági befizetést és ennek mértékéhez igazodó szervezésidíj-fizetést vállaltak, és azt teljesítették is. Ha több tag azonos mértékű előtakarékossági befizetést és szervezésidíj-fizetést teljesített, közöttük sorsolással döntenek a kiválasztásról. A befizetett megtakarításon túl tehát a szervező részére szervezési díjat is fizetni kell.

A szervező a közösség tagjait nyilvános felhíváson toborozza, egy közösség létrehozásához legalább 120 tag kell, akikhez új tag később már nem léphet be. A közösség határozott időtartamra jön létre, legalább 10, legfeljebb 15 évig tart. Az új lakóingatlant vásárolni szándékozó természetes személy, aki a közösség tagjává kíván válni, előzetes megállapodást köt a szervezővel. Ebben egyebek között nyilatkozik arról, hogy tudomásul veszi, hogy a közösségbe történő befizetésekre az OBA kártalanítási kötelezettsége nem terjed ki.

Vélemények a NOK-ról

Egyes vélemények szerint a NOK egyszerűen csak egy pilótajáték lesz, és “Questor kettőt” emlegetnek, amelynek valószínűleg megint nem az alacsony jövedelműek lesznek a nyertesei, illetve elképzelhető, hogy személyre szabott törvényalkotás zajlott, mivel a szervező számára támasztott több feltételeknek jelenleg csak két cég: a Carion Zrt. és a Poligrupo Hungária Zrt. felel meg.

Mások szerint viszont a NOK létrehozása által még olcsóbb lesz az otthonteremtés, és a lakáscélú megtakarításokból még több új lakás fog épülni, mivel az eddigi lakás-takarékpénztári programokban a megtakarításokból leginkább felújításokat finanszíroztak.

Egy biztos, a NOK megjelenése nem érinti a már meglévő lakás-takarékpénztárakat, azok szerepe és állami támogatása nem változik. A NOK-ba történő befizetés is lakáscélú felhasználásnak minősül, így a lakáskasszás, állami támogatással növelt megtakarítás is felhasználható NOK-os befizetésre.

Aki már a törvény megjelenése előtt szeretné elolvasni a részletes szabályokat, az az alábbi linkre kattintva megteheti : T/9660. számú törvényjavaslat a nemzeti otthonteremtési közösségekről.

Forrás: origo.hu portfolio.hu

2 Comments

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s