Kössünk-e házassági vagyonszerződést?

Az emberi kapcsolatok legfontosabb színtere a család. Ennek a tartós személyi és vagyoni közösségnek az alapja a házasság. A házasság érzelmi közösség, de jelentős gazdasági közösségnek is minősül. Itt a tavasz, közeleg a házasságkötési időszak, ezért jelen írásomban arra a kérdésre keresem a választ, hogy érdemes-e házassági szerződést kötni.

Sajnos el kell ismerni, hogy a házasság intézménye a mai rohanó világunkban egyre inkább háttérbe szorul, talán az elköteleződöttségre való képesség hiánya vagy a sok rossz példa miatt. Úgy vélem azonban, hogy mégis csak ez az intézmény a biztos háttere egy családnak, és szolgálhat alapjául a családtagok emberi, személyiségbeli fejlődésének.

A jó házasság titka a bizalom. Sokakban ennek megrendülését jelenti, ha a felek szerződéssel kívánják rendezni a köztük lévő vagyoni viszonyt, de én ezt másképp látom. Úgy gondolom, hogy a házassági vagyonszerződés nem egy bizalomvesztést idejekorán alátámasztó dokumentum, egyáltalán nem illúzióromboló, hanem éppen ellenkezőleg: adott esetben egy szükséges, hasznos, preventív jellegű megállapodás.

A házassági vagyonszerződés intézménye egyre inkább elterjedőben van, és tekintve annak lényegét, összességében pozitív dologként értékelhető. Egyrészt, mivel ezáltal a házasfelek szabadon dönthetnek vagyonukról, másrészt, hogy egy megfelelően megkötött házassági vagyonszerződés anyagi biztonságot nyújthat, hiszen megóvja vagyonunkat, és védelmet ad egy érzelmileg amúgy is megterhelő válás esetére. Pláne tudva azt, hogy sajnos Magyarországon minden 10 házasságból 6 válással végződik…

Felmerül tehát a kérdés, hogy mikor és miért kössünk házassági vagyonszerződést. Ez a kérdés manapság egyre többször jelenik meg a házasságkötés időpontjának közeledtével, ráadásul a rivaldafényben lévő sztárvilág nagy port felkavaró válásainak köszönhetően a házassági vagyonszerződés intézménye beleivódott a köztudatba. Nem kérdés, hogy a házassági vagyonszerződés vegyes érzelmeket vált ki az emberekből. Ez valahol érthető is, hiszen visszás dolognak tűnhet már a házasság megkötése előtt óvintézkedéseket tenni az esetleges válás esetére.

marriage-451596_1280
A házasság nem csak érzelmi közösség, hanem gazdasági is.

Tény, hogy a házasság érzelmi alapon köttetik, ezért az emberek egy része elveti ezt a fajta szerződést, hiszen nem azért házasodunk, hogy elváljunk. Szerintük csak olyan párok kötnek ilyen szerződést, akiknek a kapcsolata nem bizalmon alapul. Tisztában kell lennünk ugyanakkor a szerződés előnyeivel, és azzal, hogy mi történhet, ha nem kötünk házassági vagyonszerződést. Ne feledjük, hogy a házassági vagyonszerződés egyik félnek sem okoz kárt, viszont megvédi őket az esetleges jövőbeni anyagi nézeteltérésektől. A házassági kor kitolódása miatt pedig egyre több vesztenivaló lehet, mivel váláskor sajnos az emberek túlnyomó többsége hajlamos a rosszindulatra, a kapzsiságra, és senki sem akarja a hosszú évek kemény munkájának eredményeit egy esetleges rövid, kudarcba fulladt házasságért feladni.

A házassági vagyonszerződés megkötésére számos ok merülhet fel. Általános ok, ha a felek vagyoni helyzete jelentős különbséget mutat (pl. autó, festmény, telek, ház, bankbetét, hitel, értékpapír). A leggyakrabban előforduló okok között van, mikor a házasulandók egyike – vagy akár mindketten – már nem először próbálkoznak házasságkötéssel, és rendelkeznek olyan különvagyonnal, amelyet nem akarnak az új házasságba bevinni. Ilyenkor a szerződést kötni kívánó fél egy esetleges újabb válás esetén például az előző házasságából származó gyermekeinek garantálhatja a biztos jövőt. Azok is gyakori esetek, amikor a leendő férjnek vagy feleségnek olyan juttatásokkal, nagy értékű ajándékokkal szolgálnak a rokonai, amelyet a rokonok nem kívánnak megosztani a jövendőbelivel. A harmadik ok igen praktikus: az egyik fél olyan vállalkozást, gazdasági tevékenységet űz, melynek kockázatát nem akarja a másik félre kiterjeszteni.

Kézenfekvőnek tűnik, hogy a szerződés megkötésére a házasság megkötését megelőzően kell sort keríteni, mivel lényeges, hogy rendezett vagyoni viszonyokkal lépjünk a házasság kötelékébe. Viszont azt is érdemes tudni, hogy ha a házasságkötés után valamilyen váratlan esemény következik be, akkor a házasság időtartama alatt is bármikor van lehetőség a szerződés megkötésére. A téma érzékenysége miatt a folyamatba nem célszerű bevonni még olyan közeli hozzátartozókat sem, mint a szülők, mert ez tényleg a házaspár legszűkebb magánügye.

Tudni kell még, hogy a házassági vagyonszerződés akkor érvényes, ha közjegyző előtt közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalták. A szerződéseket a Magyar Országos Közjegyzői Kamara kezeli. A szerződést a házasságkötés előtt állók és a már házastársak is megköthetik személyesen, a házassági életközösség tartamára vonatkozóan. A felek a szerződést bármikor módosíthatják vagy megszüntethetik.

Házassági vagyonjogi szerződés: MINTA

A téma iránt érdeklődőknek ajánlott elolvasni az első házasok adókedvezményéről szóló bejegyzésemet.

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s