Tartósan beteg gyermek ingyenes étkezése

Egy kedves olvasóm kérdésére reagálva tekintettem át a tatósan beteg gyermek ingyenes, valamint kedvezményes intézményi étkezésére vonatkozó szabályokat és meg kellett állapítanom, hogy nem volt egyszerű kibogozni a szálakat. Sajnos önmagában is elég nagy probléma a családban, ha egy gyermek tartós betegségben szenved, de a helyzetet tovább nehezíti, hogy az ingyenes étkezésre vonatkozó szabályok közt nehéz kiigazodnia a szülőknek. Én most ehhez kívánok segítséget nyújtani. A jó hír természetesen az, hogy a tartósan beteg gyermek számára jár az ingyenes (vagy kedvezményes) bölcsődei, óvodai, iskolai étkezés.

Az intézményi gyermekétkeztetést ingyenesen kell biztosítani a bölcsődei és az óvódai nevelésben részesülő gyermek részére, ha a gyermek tartósan beteg, illetve abban az esetben is, ha olyan családban él, amelyben tartósan beteg gyermeket nevelnek. A térítési díjból 50%-os kedvezményét kell biztosítani az 1–8. évfolyamon nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanuló számára, ha tartósan beteg, feltéve, ha más jogosultság alapján nem jár neki ingyenes étkezés. A bölcsődében és óvodában 2015. szeptember 1. napjától járó ingyenes étekzés feltéteteleiről szóló cikkemben hasznos információk olvashatók.
Tartós betegség alatt azon kórformát kell érteni, amely a külön jogszabályban meghatározott magasabb összegű családi pótlékra jogosít (a tartósan beteg gyermek után 23 300 forint családi pótlék jár, a gyermeket egyedül nevelő szülő esetén 25 900 forint). A külön jogszabály egyrészről azt határozza meg, hogy tartósan beteg az a tizennyolc évesnél fiatalabb gyermek, aki jogszabályban meghatározott betegsége miatt állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorul.
A tartós betegségek körét a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről szóló 5/2003 (II. 19.) EszCsM rendelet 1. melléklete határozza meg.  Tartós betegség fennállása esetén az igazolást az 5/2003 (II. 19.) EszCsM rendelet 2. melléklete szerint szakorvos adja ki.

A betegség igazolására tartósan beteg bölcsődés, óvodás gyermek ingyenes étkezésének vonatkozásában a 328/2011 (XII. 29.) Korm. rendelet 6. mellékletében szereplő nyilatkozatot (a rendelet vége felé található), míg az iskolás gyermek 50%-os kedvezményes étkezésére vonatkozóan a 8. mellékletben szereplő nyilatkozatot (a rendelet végén található), illetve a 328/2011 Korm. rendelet 18. §-ban meghatározott releváns dokumentumokat kell az intézmény vezetőhöz benyújtani. A diétás étrendre vonatkozó kérés lehetőségét a 6. melléklet 1/b. pontjában szükséges jelezni.

A bölcsődei ellátásban részesülő gyermek számára az ellátási napokon a reggeli főétkezést, a déli meleg főétkezést, valamint tízórai és uzsonna formájában két kisétkezést, míg az óvodában és a nevelési.oktatási intézményben a déli meleg főétkezést, valamint tízórai és uzsonna formájában két kisétkezést kell biztosítani. Intézményi gyermekétkeztetésben részesülhet az iskolában az a tanuló is, aki a napközit nem veszi igénybe. Az étkezések közül az ebéd külön is igényelhető. Az igénylést az intézménynél kell benyújtani.

Amennyiben tetszett a cikk és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

4 Comments

 1. Tőlem mégis kéri a bölcsöde az étkezés költségeit 2,5 éves koráig. Melyik rendelet, törvény mondja ki, hogy nem kérheti? Köszönöm

  Kedvelés

  1. Tisztelt Pintér Dóra!
   Az 1997. évi XXXI. törvény 21/B. § határozza meg azt, hogy az intézményi gyermekétkeztetést kinek kell ingyenesen biztosítani. Amennyiben további kérdése adódik a tartósan beteg gyermekek ingyenes étkezésével kapcsolatban, akkor kérem, hogy írjon a jogvadasz@gmail.com címre.
   Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s