CSOK használt lakásra: a legfontosabb szabályok

A közélet megkerülhetetlen tényezőjévé vált a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), melynek 2016. február 11. napjától hatályos új szabályai sokak érdeklődését felkeltették. Mivel a CSOK az elmúlt fél évben jó néhány változtatáson átesett, ezért most két részben összefoglalom a jelenleg aktuális legfontosabb tudnivalókat. A második részben a használt lakás építésére, vásárlására vonatkozó lényeges szabályokat gyűjtöttem össze.

CSOK: vissza nem térítendő támogatás

A használt lakásokra érvényes CSOK használt lakás vásárlására vagy meglévő lakás bővítésére vonatkozik. Utóbbira csak akkor, ha a bővítés még nem kezdődött meg az támogatás igénylésekor. A CSOK-ot igényelhetik egyedülállók, élettársak és fiatal házasok. Az igénylés feltétele a negyven év alatti életkor, házastársak esetén pedig, hogy az egyik fél legyen legalább fiatalabb 40 évnél, amennyiben előre vállalt és nem meglévő gyermekek után pályáznak. A kedvezmény gyermekszám alapján jár, ez lehet a közös, előző kapcsolatból született saját, de közösen nevelt, vagy örökbefogadott gyermek is, amennyiben ezek a gyermekek az igénylővel közös háztartásban élnek, és nem töltötték be a 20. életévüket (felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanuló esetén a korhatár 25 év).

A CSOK összege

• 1 gyermek esetén 600 ezer forint,
• 2 gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint,
• 3 gyermek esetén 2 millió 200 ezer forint,
• 4 vagy több gyermek estén pedig 2 millió 750 ezer forint.

Mire költhető a CSOK?

Legfeljebb 35 millió forintos vételár esetén kérhető a támogatás. A bővítésnél csak új lakórész létrehozásával, és a lakáskörülmények javításával együtt támogatható a bővítés. Meglévő épületrész felújítására, állagjavítására nem kapható pénz.

Egy gyermek esetén 40, két gyermek esetén 50, három gyermeknél 60, négy vagy több gyermek esetén pedig 70 négyzetméter a legkisebb támogatható lakásméretet. Nem mindegy, milyen állapotú a lakás, ezért a támogatást elbíráló hitelintézet helyszíni szemlét végezhet, hogy megállapítsa: megfelel-e a családi létszámnak és az elvárt lakáskörülményeknek az ingatlan. Az igénylőnek a megvásárolt lakásban tulajdont kell szereznie, ha párról van szó, akkor mindkettejüknek, azonban más személy rajtuk kívül nem lehet tulajdonos.

abandonded-1017454_1280
Felújításra nem igényelhető a CSOK

Ki igényelheti a CSOK-ot?

Büntetlen előélet szükséges, amit erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolni. Az igénylőknek – házastársak esetén legalább az egyiküknek – társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkezniük 180 napra visszamenőleg és nem lehet az adóhatóságnál nyilvántartott köztartozásuk, illetve nem lehetnek közfoglalkoztatottak. Kizáró ok, ha valaki az igénylést megelőző 5 évben már vett igénybe lakáscélú állami támogatást, vagy támogatott hitelt, és annak szabályait megsértette, ami miatt vissza kellett fizetnie a támogatást.

A még meg nem született gyermekek száma alapján is igényelhető a támogatás. A használt lakás vásárlásánál, vagy meglévő bővítésénél 1 vagy 2 gyermek vállalását fogadják el. Egy gyermeknél a határidő 4 év, két gyermek esetén 8 év. Ha valaki lakáscélú hitelt vesz fel, és később a vállalásán túl születik gyermeke, jogot szerez további 400 ezer forintnyi támogatásra, azzal a feltétellel, hogy az így kibővült CSOK összege sem haladja meg a lakás bekerülési költségét.

Követelmények és korlátozások

A vásárlás vagy bővítés után vállalni kell, hogy a támogatást elnyerő család és a vissza nem fizetendő összeg megítélésénél figyelembe vett gyermek(ek) 10 évig, vagy a támogatás megítélésekor figyelembe vett gyermekek nagykorúvá válásáig a lakásban laknak.

10 éves tilalom vonatkozik a jelzálog bejegyzésekre és az eladásra is. Az állam, mint támogató saját jelzálogot jegyez be a lakásra, erre a tíz éves időszakra. Amíg a jelzálog be van jegyezve, a lakásra lakásbiztosítást kell kötni, amelynek elvárt tartalmáról a támogatási szerződés aláírásakor tájékoztatják a CSOK-ban részesülőket. Nem vehető lakás sem rokontól, sem olyan vállalkozástól, amelyben tulajdonosok vagyunk. Lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés aláírása után 120 nap áll rendelkezésre a CSOK igényélésére. Vásárlás esetén ez a határidő az adásvételi szerződés aláírásától számítódik. Bővítés esetén számlával kell igazolni a bekerülési költség 70 százalékát. Vásárláskor a vételárnak legfeljebb 10 százaléka fizethető készpénzben, a többit átutalással kell rendezni. A teljes bekerülési költségnek legfeljebb 50 százalékát teheti ki a CSOK, vagyis mindenképpen szükség van önerőre. Lényeges, hogy csak olyan vállalkozás állíthatja ki a számlát, amelynek ezt a jogát az adóhatóság is elismeri. Fontos, hogy a használt lakás vásárlásához felhasznált cserelakás, illetve a megvásárolt, bővítendő ingatlan kivételével más lakóingatlanban a CSOK-kal támogatott személy nem lehet 50 százaléknál nagyobb arányban tulajdonos.

Mikor kell visszafizetni?

Amikor – sértve a támogatási szerződést – eladja vagy lebontja valaki a lakást, ha a támogatásnál figyelembe vett gyermek elköltözik a lakásból, ha harmadik személy tulajdonjogot vagy haszonélvezeti jogot kap, illetve, ha nem lakáscélra használják az ingatlant. Ilyen esetekben a polgári törvénykönyv szerinti késedelmi kamattal növelve vissza kell fizetni a támogatást. Bizonyos esetekben, ha a tulajdonviszonyokat nem a szerződésben kikötött módon intézik, valamint válás vagy a párkapcsolat felbomlása is hasonló következményekkel jár. Természetesen vissza kell fizetni a CSOK-ot, ha a fentebb írt határidőn belül nem sikerül teljesíteni a gyermekszámra tett vállalást.

Banknál kell érdeklődni és igényelni

Bárki igényel is CSOK-ot, az azt megítélő bank köteles teljes körűen és érthetően tájékoztatni a részletekről, feltételekről és jogokról. Az is a bank feladata, hogy ha csak hitellel együtt tudja az adott ügyfél megvásárolni a lakást, akkor saját hatáskörben hitelképességi vizsgálatot végezzen. A jogosultság elbírálásáért a bank a CSOK összegének másfél százalékát, de legfeljebb 30 ezer forintot kérhet. A hitelfelvételről és a CSOK igényléséről mindenki a bankoknál érdeklődhet. Az alábbi cikkemből az is kiderül, hogy mely bankoknál igényelhető mindez.

Forrás: csalad.hu

4 Comments

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s