CSOK új lakásra: a legfontosabb szabályok

A közélet megkerülhetetlen tényezőjévé vált a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), melynek 2016. február 11. napjától hatályos új szabályai sokak érdeklődését felkeltették. Mivel a CSOK az elmúlt fél évben jó néhány változtatáson átesett, ezért most két részben összefoglalom a jelenleg aktuális legfontosabb tudnivalókat. Az első részben az új lakás építésére, vásárlására vonatkozó lényeges részleteket gyűjtöttem össze.

CSOK: vissza nem térítendő támogatás

A CSOK összegét 40 évnél fiatalabb egyedülállók, házaspárok és élettársak igényelhetik. Párkapcsolat esetén legalább az egyik félnek fiatalabbnak kell lennie 40 évnél, amennyiben a jövőben megszületendő gyermek kerül vállalásra. A támogatás gyermekszám alapján jár. A gyermek lehet közös, előző kapcsolatból született saját, de közösen nevelt, vagy örökbefogadott gyermek is, amennyiben a gyermek az igénylővel közös háztartásban él és nem töltötte be a 20. évét (felsőoktatási intézményben nappali tagozaton tanuló gyermek esetén 25. évét).

A CSOK összege

• 1 gyermek esetén 600 ezer forint,
• 2 gyermek esetén 2 millió 600 ezer forint,
• 3 vagy több gyermek esetén 10 millió forint.

Ki igényelheti a CSOK-ot?

Alapvetően magyar állampolgároknak jár, de bizonyos feltételek mellett külföldiek is igényelhetik. Fontos a büntetlen előélet, amit erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolni. Fontos, hogy az igénylőknek – házastársak esetén legalább az egyiküknek – társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkezniük 2 évre visszamenőleg, és nem lehet az adóhatóságnál nyilvántartott köztartozásuk, illetve nem lehetnek közfoglalkoztatottak. Kizáró ok, ha valaki az igénylést megelőző 5 évben már vett igénybe lakáscélú állami támogatást, vagy támogatott hitelt, és annak szabályait megsértette, ami miatt vissza kellett fizetnie a támogatást.

Lényeges még, hogy a meg nem született gyermekek száma alapján is igényelhető a kedvezményes támogatás. Ez gyermektelen fiatal házaspár esetén 3, egygyermekesek esetén 2, kétgyermekesek esetén 1 jövőbeni gyermek vállalását teszi szükségessé. Az első vállalt gyermek megszületésére 4 év a határidő, a másodikéra 8 év. Aki három gyermeket vállal, annak 10 év alatt kell a megszületésről vagy örökbefogadásról gondoskodnia.

Mire költhető a CSOK?

Bekerülési költségre, építésre vagy vételár kifizetésére. Új lakásnak számít minden 2008. július 1. napja után építési engedélyt kapott új lakás, vagy az azóta használatbavételi engedélyt kapott olyan lakóingatlan, amit vállalkozó épített kifejezetten értékesítési céllal. A telek árának kiegyenlítésére a támogatás nem használható fel.

Az új lakás fogalma: az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, lakhatási feltételeknek megfelelő, ingatlan nyilvántartásba vett lakóingatlan, amely rendelkezik legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, önálló, főzést lehetővé tévő lakótérrel, fürdőszobával és WC-vel. Feltétel még a közművesített villamos energia ellátás, szennyvízelvezetés vagy egyedi szennyvíztároló és ivóvíz, vagy ivóvíz minőségű kút. Nem számít új lakásnak a tetőtér beépítés, ha az újonnan létrejövő ingatlan nem közelíthető meg önállóan, saját bejáraton.

A CSOK csak akkor jár, ha az új lakás hasznos alapterülete egy gyermek esetén eléri a 40 négyzetmétert, két gyermeknél az 50 négyzetmétert, három gyermeknél pedig a 60 négyzetmétert. Ha családi ház építéséről vagy új ház vásárlásáról van szó, 1 gyermeknél 70, 2 gyermeknél 80, háromnál 90 négyzetméternek kell lennie a legkisebb hasznos alapterületnek.

bricks-420725_1280
Felirat megadása

Követelmények és korlátozások

Vállalni kell, hogy a támogatást elnyerő családok és a vissza nem fizetendő összeg megítélésénél figyelembe vett gyermekek 10 évig a lakásban fognak lakni. A 10 éves tilalom vonatkozik a jelzálog bejegyzésekre és az eladásra is. Az állam, mint támogató saját jelzálogot jegyez be a házra 10 éves időszakra. Amíg a jelzálog él, a lakásra lakásbiztosítást kell kötni, amelynek elvárt tartalmáról a támogatási szerződés aláírásakor tájékoztatják a CSOK-ban részesülőket.

Nem vehető új lakás rokontól, sem olyan vállalkozástól, amelyben tulajdonosok vagyunk. Fontos tudnivaló, hogy vásárlás esetén az adásvételi szerződés aláírása után 120 nap áll rendelkezésre a CSOK igényélésére. Építkezés esetén ez a határidő a használatbavételi engedély kiadásától indul. Ha az új, egyszerűsített bejelentés alapján építkezünk, az épület felépültének ideje a 120 nap induló időpontja. Építkezésnél a teljes bekerülési költséget (vagy ha még nincs kész a lakás, akkor az időarányos költség 70 százalékát) saját névre szóló számlákkal kell igazolni. Lényeges, hogy csak olyan vállalkozás állíthatja ki a számlát, amelynek ezt a jogát az adóhatóság is elismeri.

Mikor kell visszafizetni?

Léteznek helyzetek, amikor az állam visszakövetelheti a pénzt. Ilyen helyzet, amikor eladja vagy lebontja valaki a lakást, ha a támogatásnál figyelembe vett gyermek elköltözik a lakásból, ha harmadik személy tulajdonjogot vagy haszonélvezeti jogot kap, ha nem lakáscélra használják az ingatlant. Ilyen esetekben a polgári törvénykönyv szerinti késedelmi kamattal növelve vissza kell fizetni a támogatást. Bizonyos esetekben, ha a tulajdonviszonyokat nem a szerződésben kikötött módon intézik, illetve válás vagy a párkapcsolat felbomlása is ugyanezzel a következményekkel jár. Vissza kell fizetni a CSOK-ot akkor is, ha a fentebb írt határidőn belül nem sikerül teljesíteni a gyermekszámra tett vállalást.

10 milliós kedvezményes hitel

A 3 vagy több gyermekesek által igényelhető CSOK mellé adható legfeljebb 10 millió forintos hitelig igénybe vehető 3 %-os kamattámogatás, vagyis 3 százalékkal kisebb kamattal veheti fel minden jogosult a legfeljebb 10 milliós lakáshitelt, mint amennyiért az igénylés helyén nyújtott piaci ügyleti kamattal lehetséges lenne. Az ilyen támogatott kamatozású hitelek maximális futamideje 25 év. Ez a támogatás azonban nem jár lakás-előtakarékossági szerződés alapján folyósított hitel esetén, meglévő hitel törlesztésére felvett kölcsönhöz és lejárt tőketartozás esetén sem.

Nagyon fontos, hogy bárki is igényel CSOK-ot vagy mellé járó kamattámogatást, az azt megítélő bank köteles teljes körűen és érthetően tájékoztatni a részletekről, feltételekről és jogokról. Az is a bank feladata, hogy ha csak hitellel együtt tudja az adott ügyfél megvásárolni a támogatott új otthont, akkor saját hatáskörben hitelképességi vizsgálatot végezzen. Elképzelhető, hogy aki ezelőtt a hitelképességi feltételeknek nem felelt meg, az a kamattámogatással járó hitelre sem lesz jogosult. A hitelfelvételről, a kamattámogatásról és a családi otthonteremtési kedvezmény igényléséről mindenki a bankoknál érdeklődhet. Az alábbi cikkemből az is kiderül, hogy mely bankoknál igényelhető mindez.

Forrás: csalad.hu

4 Comments

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s