CSOK változás 2016. február 11-től

2016. február 10. napján megjelent az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó, valamint a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló két új rendelet a Magyar Közlöny 16. számában. A legfontosabb változásokat új lakások esetén 13+1 pontban, míg a használt lakásokra vonatkozóan 3 pontban foglaltam össze.

Fontos tudni, hogy ha a CSOK igénylése már megtörtént, de még nem bírálták el, akkor –  ha az az igénylőre kedvezőbb – az új rendelet szabályait kell alkalmazni, azonban ha már elbírálták, akkor a régi rendelkezéseket kell alkalmazni.

Lényeges változás, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt házastársak vagy élettársak kizárólag együttesen igényelhetik. Ez alapján egyedülálló szülők nem igényelhetik a kedvezményt, ugyanakkor ellentmondás, hogy az egyedülálló szülőkre is vonatkoznak kitételek, ami azt valószínűsíti, hogy az egyedülálló szülők is felvehetik a CSOK-ot. Ez a későbbiekben mindenképpen pontosítást igényel.

Lássuk akkor, hogy mik a változások a CSOK új szabályozásában:

Új lakás építéséhez, vásárlásához igényelhető CSOK:

1. A 10 milliós támogatás mellé felvehető 10 millió forintos, 3 százalékos kamatozású hitelt eddig legfeljebb 30 millió forint értékű ingatlan vásárlására vagy építésére volt felvehő, de ez a korlátozás most megszűnt.

2. Az új lakás fogalma – a meglévő épület átalakítása kivételével – az alábbiak szerint került meghatározásra:

 • legalább 1 lakószoba (12 m2), főzőhelyiség (4 m2), fürdőhelyiség és WC,
 • közműves villamosenergia ellátás,
 • egyedi fűtés,
 • közműves szennyvízelvezetés vagy szennyvíztisztító berendezés vagy derítő,
 • vezetékes ivóvízszolgáltatás vagy ivóvíz minőségű kút.

3. A tetőtér beépítése során legalább két új, önálló lakásnak kell létrejönnie, tehát meg kell felenie az új lakás fogalmi kritériumainak. A lakásoknak saját megközelítésűnek kell lenniük, ami jelenthet lépcsőházon keresztüli bejárást, vagy önálló, külső bejáratot is.

4. Közös gyerekek és a nem közös gyerekek esetén is kapható CSOK. Ha a házaspár egyik tagja nagyobb kedvezményre jogosult, akkor ez az összeget kapható meg támogatásként. Élettársaknál viszont a közös gyermekeket csak az egyik félnél lehet beszámítani a kedvezménybe és amelyiküknél magasabb támogatás jár, azt az összeget kaphatják meg.

5. A korábban igényelt lakástámogatást minden esetben le kell vonni az újonnan igényelt CSOK összegből, azonban a korábbi kedvezményeket igénybe vevők a bentlakási követelményt az újonnan vett lakásban is teljesíthetik. Ez azt jelenti, hogy aki felvette a szocpolt, az is új lakásba költözhet a CSOK-kal. Aki a korábbi gyerekvállalást nem teljesítette még, az viszont a teljesítésig nem kaphat CSOK-ot.

6. Az új lakásban csak az igénylők szerezhetnek tulajdonjogot. Eddig az érintett ingatlanban legalább 50 százalékos tulajdonosnak kellett lenniük.

7. Minimum lakásméretet (házméretet) is meghatároz a rendelet 1 és 2 gyerek esetén is, eddig csak a három gyerekes támogatásnál volt ilyen megkötés. A méret meghatározásánál azokat a gyerekeket is figyelembe kell venni, akik után korábban már igényeltek lakáscélú támogatást.

 • 1 gyerek esetén legalább 40 m2 (1 lakásos lakóépületnél 70 m2).
 • 2 gyerek esetén legalább 50 m2 (1 lakásos lakóépületnél 80 m2).
 • 3 vagy több gyerek esetén legalább 60 m2 (1 lakásos lakóépóletnél 90 m2) .

8. A vissza nem térítendő támogatás miatt az állam 10 évre jelzálogjogot jegyez be az új lakáson, erre az időszakra előírják, hogy érvényes lakásbiztosításnak kell lennie az ingatlanon. Az eddigi szabályozásban nem volt biztosításra vonatkozó feltétel.

9. Házépítésnél eddig is helyszíni szemle után történt meg a folyósítás, mostantól lakásvásárlásnál is szükség lesz a bank helyszíni szemléjére. Ezért a pénzintézet díjat is felszámolhat.

10. A 10 milliós támogatás eddig nem volt elérhető felsőoktatási intézményben tanulóknak, azonban mostantól már hallgatók is kérhetik ezt az összegű támogatást. A közfoglalkoztatottak továbbra sem vehetnek fel új lakásra CSOK-ot.

11. 10 milliós támogatásnál akár egy, két vagy három gyermek megszületését vállalják az igénylők, minden esetben 10 év alatt kell a gyermekvállalást teljesíteni. Örökbefogadás esetén a vállalt gyerekekre vonatkozó határidő két évvel kitolódik. Ha az igénylők kifutnak a gyerekvállalásra előírt határidőből, de közben mégis sikerül teherbe esni, akkor a határidő a gyerek megszületéséig kitolódik.

12. Ha bontott alapanyagokból valósul meg az építkezés, akkor a számlakötelezettség 20 százalékkal csökken, vagyis a költségek 56 százalékáról kell számlát felmutatni.

13. Eddig a CSOK-ból vásárolt lakás azonnal eladható volt, majd másik új lakásba, vagy akár használt ingatlanba is költözhetett az igénylő. Ezt mostantól öt év elteltével tehető meg, a támogatás összegének letétbe helyezése mellett.

13+1. Külterületen vagy zárt telken is lehet építkezni.

bath-753272_1280
Fürdőszoba nélkül nincs új lakás

Használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető CSOK:

1. A korábban régiók szerint meghatározott maximális vételárhatárokat országos szinten egységesítették, így most minden esetben az eddigi legmagasabb értékhatár került megállapításra (35 millió Ft). Ez azt jelenti, hogy használt lakás vásárlására igénybe vett támogatás esetén a lakás vételára nem haladhatja meg a 35 millió forintot. Fontos kitétel, hogy a lakás vételára legfeljebb 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.

2. A gyerekszámtól függően már csak a minimum alapterületet határozzák meg, amely szerint a lakás hasznos alapterületének el kell érnie:

 • 1 gyermek esetén a 40 négyzetmétert,
 • 2 gyermek esetén az 50 négyzetmétert,
 • 3 gyermek esetén a 60 négyzetmétert,
 • 4 vagy több gyermek esetén a 70 négyzetmétert

3. Annak a gyermeknek, akire tekintettel igényelték a támogatást, továbbra is 10 évig kell a lakásban életvitelszerűen laknia, de legalább a nagykorúvá válásáig, tehát 18 évesen a gyerek már dönthet úgy, hogy elköltözik.

Forrás: Pénzcentrum

Figyelmetekbe ajánlom a 2016. január 1. napjától életbe lépett változásokról írt cikkemet is.

Amennyiben tetszett a cikk és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s