2016 február: változik a CSOK!

CSOK változás 2016

Előreláthatólag 2016 február hónapjában két új rendelet következtében változni fognak a CSOK szabályai, melyek jelentős könnyítéseket tartalmaznak majd mind az új építésű, mind a használt lakások vonatkozásában.

Többek között nem lesz kizáró ok a meglévő lakástulajdon, változik az összkomfort meghatározása, a közfoglalkoztatottak is igénybe vehetik, belterületi zártkerti ingatlanra vagy külterületi tanyára is igényelhető lesz.

A várható változások egyik legfontosabbika lehet, hogy eltörlik a 30 milliós összeghatárt a támogatott hitel felvétele során is. Eddig a telekár és az áfa nélkül nem haladhadta meg a 30 milliós összeget az új lakás vételára abban az esetben, ha a kedvezményes 3%-os kamatozású 10 millió forintos hitelt is igényelni kívánták.

További fontos változás lehet, hogy az új és a használt lakásokra nézve egyaránt eltörlik a tulajdoni korlátot. Aki tehát a támogatást igénybe szeretné venni, nem kell megválnia meglévő lakásától, mivel a lakástulajdon nem lesz kizáró ok.

Az eddigi szabályozás alapján az elmúlt 5 évben eladott ingatlan eladási árát be kellett számítani, és csak a különbözetre volt igényelhető a CSOK. Ez a szabály eltörlésre kerül.

Új ház építésekor változik az összkomfort meghatározása. Ahol nincs ivóvízvezeték, ott az iható víz elérése lesz a feltétel, ahol nincs szennyvízvezeték, ott az építési szabályokban korábban engedélyezett megoldás is elfogadható, vagyis az összkomfort nem lesz elvárás.

Várhatóan eltörlik az energetikai tanúsítvány követelményét.

Valószínűleg új szabályozás jöhet a nagyvárosokban a tetőtérbeépítésekre vonatkozóan, valamint külterületeken az új tanyák építésére, sőt belterületi zártkertekben is lehet majd építkezni a CSOK támogatással.

Az elképzelések szerint a közfoglalkoztatottaknak arra lesz lehetőségük, hogy használt lakás vásárlásához, valamint lakásfelújításhoz igényeljenek CSOK-ot.

Ezen a 7 ponton változik a CSOK

Amennyiben tetszett a cikk és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

22 Comments

 1. Ez az egész csok nagy átverés, mert semmit nem érnek vele a szegény családok, azonban akik tehetősebbek, nekik ez nagyon jól jön. A romák 98 százaléka szó szerint ki van zárva az egész csok rendszerből. 10.000.000 Ft-ot csak az kaphat, aki új lakást vesz vagy épitkezik, 2-éves munkaviszonnyal rendelkezik és a közmunka nem számít munkaviszonynak, de a 2.2000.000 Ft-nál viszont már elfogadják a közmunkát is használt lakás vásárlásnál. Kérdem én mi ez? A közmunka nem munka? Hol lehet olyan munkát találni, ahol 2 évig alkalmazzák az embert? Mi köze van a munkaviszonynak a vissza nem téritendő támogatáshoz, a bar listához és az erkölcsi bizonyitványhoz? Teljesen el van lehetetlenítve a romák 98 százaléka. Új házat nem lehet venni 10M-ból, de azért használt lakást igen és nagyon is szép lakást lehetne venni 10M-bol, de 2.2M-ból csak viskót, esetleg. Ezért van az, hogy rákényszerítik a romákat arra, hogy rossz házat vegyenek, esélyük sincs egy normális családi házra.

  Kedvelés

  1. Tisztelt kriszto2000!

   Köszönöm a hozzászólását.

   Egyetértek azzal, hogy azok, akik tehetősebbek és rendelkeznek több millió Ft-os megtakarítással, vagy ilyen értékű (ingatlan) vagyonnal, illetve magasabb havi jövedelmük van (és esetleg már a 3 gyermekük is megvan), előnyt élvezhetnek másokkal szemben, hiszen bírnak önerővel, vagy adott esetben hitelképesek, ami az “ingyen” 10 millió Ft mellé megkönnyítheti a plusz 10 millió Ft hitel felvételét is. Mindez kiegészítve az önerővel (és/vagy a saját ingatlan értékesítéséből származó pénzzel) már olyan összeget jelent, ami elég lehet egy új lakás megvásárlásához.

   Ugyanakkor helyesnek tartom azt, hogy ha adunk, akkor cserébe el is várjunk valamit.

   Véleményem szerint alapvető elvárásnak kell lennie munkahely meglétének, hiszen ez azt feltételezi, hogy a 3 gyermek eltartására, felnevelésére, valamint az ingatlan fenntartására anyagi értelemben véve nagyobb esély mutatkozik, mint munka nélkül, hiszen a munka révén szerzett jövedelem biztos forrásnak minősül. Az persze más kérdés, hogy a munkahelyteremtés, a munkához jutás, a fizetések nagyságának kérdése mind a mai napig megoldatlan probléma.

   Ugyancsak alapvető elvárásnak tűnik, hogy ne álljon fenn kifizetetlen tartozás (BAR lista), hiszen ha valaki eleve nem tud fizetni egy tartozást, akkor – hitelfelvétel esetén – hogyan fog tudni fizetni egy másikat?

   A büntetlen előélet (gazdasági bűncselekmény nem elkövetése) szintén fontos kitétel, hiszen az adófizetők részéről jogos elvárás lehet, hogy az ő pénzükből ne támogasson az állam olyan embereket, akik a társadalomra nézve nem hasznos (hanem hátrányos) módon cselekedtek.

   Én a CSOK körében faji vagy nemzetiségi megkülönböztetésre utaló szabályozást nem találtam, pláne olyat nem, hogy a romák ki lennének zárva a szabályozásból. A szabályozás az “ingyen” milliókért cserébe megköveteli az általánosan elfogadott társadalmi normáknak megfelelő életvitelt, és nem gondolom azt, hogy ezeknek az az ember, aki akar, ne tudna megfelelni. Persze ez sem megy egyik napról a másikra, évekig kell tanulni, dolgozni, jó magaviseletet tanúsítani, hasznos tagjának lenni a társadalomnak, és ha ezt valaki teljesítette, akkor azt most ezzel honorálja az állam.

   Nem vitatom, hogy vannak a társadalomnak olyan rétegei, akik a fentieknek megfelelés terén kihívásokkal küzdenek, de akiknek ez már sikerült, azoknak a közös felelőssége, hogy együtt próbáljanak meg segíteni (az oktatás, a munka területén) azoknak, akiknek ez még nem sikerült.

   Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 2. Tisztelt Tamás,

  Érdeklődnék, hogy hol lehet találni a neten hivatalos közleményt a csok feb 1-i változtatással kapcsolatban? Konkrétan az érdekelne, hogy változtattak-e az összkomfort fogalmán?
  Szóba jöhet-e olyan építési telek amely előtt még nincs csatorna rendszer?- Minden más közmű rendelkezésre áll. Köszönettel: Kazuar

  Kedvelés

  1. Tisztelt Kazuar!

   A február elejére beharangozott CSOK módosítás későbbre tolódik (egyes információk szerint márciusra), de ahogy az a cikkből is kiderül, tervben van az összkomfort fogalmának változtatása a szennyvízelvezetés vonatkozásában is. Minden további konkrétum a megjelenő rendeletekből lesz tudható. Természetesen az oldalamon megtalálható lesz a változtatásokkal kapcsolatos minden információ.

   Üdv: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 3. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás úr!

  Nagyon vártam a február 3-ra “beharangozott” 2 új jogszabályt, amire úgy néz ki, hogy még egy kicsit várni kell. Van e arra nézve információja, hogy a használt ingatlanok esetében esetleg eltörlik-e a területi összeghatárok (Megyeszékhely-város-egyéb település) plafonját. A helyzet az, hogy egy nagycsalád a Borsod-Megyei egyéb település16 mio-s plafonja miatt nem igazán tud egy elfogadható használt ingatlant vásárolni. Attól azért drágábbak a Miskolc melletti településen az ingatlanok.

  Kedvelés

  1. Tisztelt NIKU!

   Legjobb tudomásom szerint nincs tervben, hogy használt ingatlanok esetében eltörlésre kerülne az említett limit. Az információk szerint csak a 30 milliós értékhatár kerül majd törlésre hitel felvétele esetén.

   Üdv: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 4. Tisztelt adi!

  Nem tudom, hogy mit ért “sima” CSOK alatt, de azt el tudom mondani, hogy csak hitelfelvétel esetén veszik számításba az adóslistát. Amennyiben nincs hiteligénylés, nem számít az adós státusz sem, mivel a CSOK nem hitel, hanem támogatás.

  A CSOK esetében egyedül a + 10 milliós kedvezményes hitelnél beszélhetünk hitelről. Ennek igénybevételének egyik feltétele, hogy az igénylők ne szerepeljenek a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) – régebbi nevén Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer (BAR) – negatív listáján, illetve tartozásuk már legalább 1 éve rendezve legyen (utóbbit nevezzük passzív státusznak). Ha valaki KHR (BAR) listán van és a CSOK ügylethez kapcsolva hitelt is igényel (akár a +10 milliós kedvezményest, akár más lakáshitelt), akkor a pénzintézetnek meg kell vizsgálnia a CSOK-ot igénylő személy adóshelyzetét. Ha valaki aktív KHR (BAR) listás, az bármely hitelintézetnél kizáró ok. Véleményem szerint passzív státusz esetén igényelhető és el is nyerhető a CSOK-hitel, aktív státusszal nem (ha 90 napot meghaladó, a minimálbérnél magasabb összegű lejárt tartozás áll fenn).

  Hitelfelvétel nélkül is további feltétel, hogy az igénylőnek nem lehet az állami adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása.

  Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

  Kedvelés

 5. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás úr!

  Segítségét szeretném kérni!
  2009-ben vettünk egy újépítésű társasházban, egy 67m2-es lakást vidéken, ami 1+2 fél szobás. Két gyermekre igénybe vettük, az akkor 2,4 milliós összegű szocpolt, ami önerőként szolgált, és további kb 7 millió ft hitel felvételével sikerült a vásárlás. 2014-ben megszületett a harmadik gyermekünk is. Van e lehetőségem ebben az esetben, a harmadik gyermek után ki nem használt, 7,6 millió forint további “csok” támogatás felvételére?
  Igazából a kérdésem az lenne, hogy ha igen, akkor betudnám e “forgatni” a meglévő lakásom hitelébe, vagy ilyen célra nem lehet felhasználni?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Kedvelés

  1. Szia Tamás!

   Próbáltam értelmezni az új rendeletet, de semmi egyértelműt nem látok arra vonatkozóan, hogy be kell-e forgatni az 5 éven belül eladott ingatlanok vételárát.
   Te hogy látod ezt?

   Köszönöm!

   Szabóné Fajth Ildikó

   Kedvelés

   1. Szia Ildikó!
    2016. február 11. napjával a 16/2016 (II. 10.) Korm. rendelet 79. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte a 256/2011 (XII. 6.) Korm. rendeletet. A hatályon kívül helyezett rendelet 3. § (1) bekezdés c) pontja határozta meg azt, hogy a CSOK többek közt akkor igényelhető, ha az igénylő és az együtt költöző a bekerülési költség vagy a vételár kiegyenlítésére használja fel a CSOK igénylését megelőző 5 éven belül értékesített lakásnak, illetve tulajdoni hányadnak az eladási árát is. Az új CSOK rendeletekben ha jól látom nem található ilyen szabály.
    Remélem jól vagytok.
    Üdv: Tamás

    Kedvelés

  2. Tisztelt Gyuri!

   Van lehetőség az összeg igénylésére. Az Ön esetében a 16/2016 (II.10.) Korm. rendelet 12. § (2) bekezdése irányadó, azaz a korábban folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető, ha egyébként a CSOK feltételeinek igénylőként megfelel. Arról, hogy a meglévő hitelbe betörleszthető-e ez az összeg, a hitelt nyújtó hitelintézettel szükséges egyeztetni.

   Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 6. Tisztelt Enikő!
  Legjobb tudomásom szerint a takarékok elfogadják a CSOK-ot önerőként, de például az OTP Bank vállalt gyermek esetén nem. Javaslom, hogy érdeklődjön a hitelintézeteknél, mivel a gyakorlat mindenhol más. Egyébként új ház építése esetén lehet leginkább érdekes az önerő kérdése, mivel 70%-os elkészűltségi szinten vehető igénybe a CSOK, tehát a 70%-ig történő eljutáshoz az építkezőnek megfelelő önerővel kell rendelkeznie.
  Üdv: Dr. Aukszi Tamás

  Kedvelés

 7. Tiszteletem! Megint Adi vagyok. Kérdésem, hogy a közmunkat elfogadtak, lehet vele igazolni mert engem az egri erdeszet foglalkoztatt, de közmunka programba, es ha jo mikortol lehet intezkedni a csokal kapcsolatban? Elore is köszönöm valaszát.

  Kedvelés

 8. Tisztelt Ádám!

  A közmunkások új lakásra a 10 millió forintos CSOK-ot igényelhetik, de a + 10 millió forintig terjedő kedvezményes hitelt nem. Ha valaki közmunkás és nincs 2 éves tb-jogviszonya, annak megoldást jelenthet a használtlakásra igényelhető CSOK. A CSOK-ot bármikor lehet igényelni a bankoknál.

  Üdv: Dr. Aukszi Tamás

  Kedvelés

 9. Tisztelt Dr Aukszi Tamás! Èrdeklödnék hogy közmunkás igènyelhet csokot edig 15 honapot voltam kömunkán es most megint kaptam 1 éves szerzödédt 2 gyermeket nevelek egyedül jelenleg nem is tudnák más munkát válalni mivel nem tudom kire hagyni a gyerekeket! Tisztelettel Ági

  Kedvelés

 10. Tisztelt Dóka Ágnes!

  Közfoglalkoztatott is igényelheti a CSOK-ot, amennyiben legalább 180 napja – legfeljebb 30 nap megszakítással – folyamatosan foglalkoztatva van.

  Dr. Aukszi Tamás

  Kedvelés

 11. Jonapot kivanok!!!! Én azt szeretnem kerdezni ,h a csokhoz hasznalt laks vasarlas eseten milyen Energetikai Tanusitvanynak besorlasanak kell lenni.mert olvastam h 2016tol mar az uj törveny szerint lenyegtelen

  Kedvelés

 12. Tisztelt Dávid Brigitta!
  Nem követelmény az energetikai tanúsítvány a CSOK igénybevételéhez használt lakás esetén, tehát az energetikai tanúsítvány besorolásának sincs jelentősége, azonban az adás-vételhez szükséges az energetikai tanúsítványnak a megléte. Ha az eladó az adás-vételi szerződés megkötéséig nem adja át az energetikai tanúsítványt a vevőnek (és ez kiderül), akkor az eladó bírságot fizet. Mindemellett javasolt kérni is a tanúsítványt, hogy tisztában legyen a vevő az energiahatékonysággal, illetve javasolt energihatékony lakást vásárolni, mivel az hosszú távon kifizetődőbb.
  Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

  Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s