Első házasok adókedvezménye

Talán annyira még nem ivódott be a köztudatba, hogy létezik egy olyan támogatási forma, amely a házaspárok által vehető igénybe, amennyiben a házaspárnak legalább az egyik tagja az első házasságát köti.

Ez a támogatás már egy éve igényelhető, s a személyi jövedelem adó csökkentésére szolgál. Kétségtelen, hogy nem egy nagy összegről van szó, de a semminél a kevés is több: éves viszonylatban nézve 60 000 Ft-ot jelent. Lássuk a részleteket.

KI VEHETI IGÉNYBE?

Mindazok, akik 2014. december 31. napját követően kötöttek házasságot és legalább egyikük esetében ez az első házasság. Életkorhoz nem kötött.

HOL LEHET IGÉNYELNI?

A munkáltatónál.

HOGYAN LEHET IGÉNYELNI?

Az adóelőleg-nyilatkozat kitöltése során – a házastársak adóazonosító jelének feltüntetésével – meg kell jelölni, hogy melyikük veszi igénye, illetve meg kívánják-e osztani.

MEKKORA A TÁMOGATÁS ÖSSZEGE?

A házastársak havonta 5 000 forinttal csökkenthetik személyi jövedelem adójukat. Ezáltal az összevont adóalapba tartozó jövedelem havi 31 250 forinttal csökkenthető.

MEDDIG TART A TÁMOGATÁS?

A kedvezmény 24 hónapig, vagy a családi adókedvezmény folyósításának (a várandósság 3. hónapját követő) kezdetéig jár. Első jogosultsági hónapnak a házasságkötést követő hónapot kell tekintetni.

MIT JELENT A MEGOSZTHATÓSÁG?

A kedvezményt a házastársak – döntésük szerint – az összeg megosztásával is érvényesíthetik, azaz akár fele-fele (2 500 – 2 500 Ft) arányban is részesülhetek a kedvezményben.

MIKOR SZŰNIK MEG?

Értelemszerűen nem érvényesíthető tovább a kedvezmény, ha a házasság a 24 hónapon belül felbomlik.

 

2 Comments

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s