Adóváltozások 2016

Egy új év mindig újdonságokat hoz az adózás területén, s nincs ez másként az idén sem: 2016. január 1. napjától fontos adóváltozások léptek életbe.

2016-ban változik a személyi jövedelemadó és a családi adókedvezmény mértéke, csökken a kamatadó, csökken a sertéshús áfája és az építkezők is örülhetnek: csökken az új lakások áfája.

A személyi jövedelemadó (SZJA) mértéke 16%-ról 15%-ra csökkent. Mindez azt jelenti, hogy a bruttó bér 1%-ával lett több a nettó bér.

A kamatadó mértéke 16%-ról 15%-ra csökkent. A kamatadó új mértéke csak azokra a kamatjövedelmekre vonatkozik, amelyek 2016. január 1. napja utáni időszakból realizálódnak, vagyis a 2015. december 31. napjáig származó jövedelemre még a 16%-os kamatrész számítandó.

A családi adókedvezmény két gyermek után járó havi összege 20000 Ft.-ról 25000 Ft.-ra emelkedett.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 6930 Ft.-ról 7050 Ft.-ra emelkedett.

Az új építésű lakások általános forgalmi adója (ÁFA) 27%-ról 5%-ra esett. Az új lakások számlázott vételárában csak akkor szerepelhet 5%-os kulcs, ha egy többlakásos épületben lévő lakás összes hasznos alapterülete nem több 150 négyzetméternél, míg családi ház esetén az alapterület nem több 300 négyzetméternél. Ide kapcsolódik, hogy új ingatlan építésekor a bekerülési költség után a magánszemély építkező visszakaphatja a teljes 27%-os áfát, legfeljebb 5 millió forintig. Fontos szabály, hogy ezt a támogatást legfeljebb egy alkalommal lehet igényelni, legkésőbb 2019. december 31. napjáig.

2016. január 1. napjától a sertéshús áfája 27%-ról 5%-ra csökkent.

1 Comment

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s