Meddig lehet visszavinni a nem megfelelő karácsonyi ajándékot?

Karácsonyi ajándék

Valószínűleg sokakkal előfordul, hogy a karácsonyra kapott ajándék nem jó méretű vagy két darab érkezik ugyanabból, esetleg nem tetszik az ajándék.

Mivel nem hibás termékről beszélünk, ezért tudni kell, hogy a bolt ezeket nem köteles visszavenni. Lássuk akkor röviden, hogy ilyen esetekben mit is lehet valójában tenni.

A mai világban rendkívül elterjedt az internetes és a csomagküldő vásárlás. Ezekben az esetekben a vásárlástól számított 14 napon belül el lehet állni a vásárlástól és a termék visszaküldése mellett kérni lehet a vételár visszafizetését, melyet az eladó köteles is visszafizetni.

A boltokban, üzletekben történő vásárlás esetén – ha a termék hibátlan – nem lehet elállni a vásárlástól. Természetesen ha a jótállás alá eső tartós fogyasztási termék hibás, akkor 3 munkanapon belül a bolt köteles kicserélni a terméket.

Szerencsére a piaci verseny rákényszerítette a kereskedőket arra, hogy rugalmasan kezeljék a szigorú szabályokat. Mindez azt jelenti, hogy a legtöbb boltba blokkal a kézben néhány napon belül vissza lehet vinni a terméket és levásárlást, cserét vagy pénzvisszafizetést lehet kérni.

Nyilvánvalóan az adott üzlet jóindulatától függ, hogy meddig veszi vissza az árukat és mit lehet cserébe kérni, ezért az ilyen igényekkel illik még az év végéig beállni a sorba.

Jó tudni, hogy a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda az ország minden részén ingyenesen áll rendelkezésre az ilyen jellegű fogyasztóvédelmi problémák kezelésében is.

Kapcsolódó cikkemben a békéltető testület igénybevételének lehetőségéről írtam.

 

1 Comment

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s