Hány éves kortól kell a gyermeknek személyi igazolvány?

Az ingyenesen igényelhető okmányokról írt cikkem kapcsán egy kedves olvasómban merült fel az a kérdés, hogy hány éves kortól kell a gyermeknek személyi igazolvány. Nos, utánanéztem a dolognak és sokakhoz hasonlóan én is tévesen tudtam úgy, hogy a személyi igazolvány kiállítására csak 14 éves kor után kerül sor.

Fő szabály szerint köteles állandó személyazonosító igazolvány kiadását kérni az a Magyarországon élő magyar állampolgár, aki nem rendelkezik érvényes útlevéllel vagy kártya formátumú vezetői engedéllyel.

Ez alapján a kötelező igénylés nem a 14. életév betöltéséhez kötött, hanem életkortól függetlenül minden magyar állampolgárnak rendelkeznie kell személyazonosításra alkalmas okmánnyal (személyi igazolvány, kártya formátumú jogosítvány, útlevél).

Könnyebbség viszont, hogy 14 éves kor alatt teljesen ingyenesen igényelhető a személyi igazolvány, de jelenleg csak abban az esetben, ha nem elveszett, megsemmisült okmány cseréjéről van szó.

Egyébként 2015-ben még a 14 éves kor feletti gyermek esetében a személyi igazolvány kiállításának ára 1500 forint. Ahogy az az ingyenesen igényelhető okmányokról írt cikkemből is kiderül, 2016-tól mindez már ingyenes lesz.

A személyazonosító igazolványt az okmányirodákban vagy a kormányablakoknál lehet igényelni. Az igazolvány elkészítési ideje 20 nap. Ha valakit érdekel, akkor az okmány státuszának lekérdezésével az is nyomon követhető, hogy hol tart az igazolvány elkészítése.

Fontos tudnivaló , hogy kiskorú ügyfél esetén helyette a törvényes képviselője jár el (ez általában a szülő). Az igénylés során az alábbi dokumentumokat kell bemutatni:

  • a saját személyazonosító igazolványt, vagy a személyazonosságot igazoló más érvényes okmányt (útlevél, kártyaformátumú vezető engedély)
  • a kiskorú születési anyakönyvi kivonatát, ha nem rendelkezik érvényes útlevéllel

Ne feledjük, hogy a gyors és kényelmes ügyintézéshez az alábbi linkre kattintva ajánlott időpontot foglalni: Időpontfoglalás okmányirodába, kormányablakba.

Hasznos volt a cikk? Szeretnél naprakész információkat kapni? Iratkozz fel az új cikkek megjelenéséről szóló értesítőre, ajándék könyvért hírlevélre és kövess Facebookon is!

22 Comments

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s