10 okmány, melyek igénylése ingyenes 2016-ban

Megszokhattuk már, hogy minden új év valami újat hoz az életünkbe. Ezúttal sem lesz ez másképp: 2016-ban szinte minden okmányunk, igazolványunk ingyenesen lesz igényelhető. Ha még nem tudod, hogy melyek azok az okmányok, amikért nem kell fizetni jövőre, akkor olvasd el ezt a cikket, mert ebből teljes körűen megtudhatod, hogy mi lesz ingyenes.

A könnyebb áttekinthetőség kedvéért 10 pontban gyűjtöttem össze azon okmányok, igazolványok körét, melyek igénylése 2016. január 1. napjától kezdődően várhatóan ingyenes lesz.

1. Erkölcsi bizonyítvány évente 4 alkalommal
2. Személyi igazolvány
3. Lakcímkártya
4. Vállalkozói igazolvány
5. Eltulajdonított okmányok pótlása
6. Oktatási igazolvány
7. Az első jogosítvány kiadása
8. A mozgásban korlátozottak parkolási igazolvány
9. A mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány
10. A népi iparművészeti igazolvány

Ezen kívül rengeteg eljárás válhat ingyenessé, melyek közül a teljesség igénye nélkül lássunk néhányat:

 1. Autó törzskönyvezése (ez végül nem vált ingyenessé!)
 2. Forgalmi engedély kiváltása (ez végül nem vált ingyenessé!)
 3. A vállalkozóknak évente négy alkalommal a cég cégkivonatának, cégbizonyítványának és cégmásolatának kiállítása, ha ezt a cég egyik tagja vagy a cég képviselője igényli
 4. A számviteli beszámoló közzététele
 5. A 160 négyzetméter alatti hasznos alapterületű egylakásos lakóépület bontási, építési, módosított építési és használatbavételi engedélyezési eljárása
 6. Öröklés esetén a tulajdonjog változás ingatlan-nyilvántartási bejegyzése és a haszonélvezeti jog bejegyzése
 7. A családi állapot változásból eredő névváltozás miatt indult eljárás

Amennyiben tetszett a cikk és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

36 Comments

 1. “Autó törzskönyvezése, Forgalmi engedély kiváltása”:
  Ezek pontosan mit jelentenek? Csak az első törzskönyv/forgalmi lesz ingyenes (új autónál), vagy ezek cseréje is? Melyik közlönyben jelent meg ez? Köszi!

  Kedvelés

  1. Az egyes hatósági eljárások illetékének és igazgatási szolgáltatási díjának megszüntetéséről szóló T/6988 számú törvényjavaslatot az Országgyűlés 2015. december 1. napján fogadta el. A törvényjavaslat szövege itt érhető el:

   Click to access 06988.pdf

   A forgalmi engedély és a törzskönyv illetékére vonatkozó szabályozás az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény Melléklete IX. címének III. pontjában található, melyen az elfogadott javaslat végül nem módosított. Így a forgalmi engedély kiadásával kapcsolatos eljárás illetéke 6000 forint, az ideiglenes forgalmi engedély kiadására irányuló eljárás illetéke 2500 forint, a törzskönyv kiadására irányuló eljárás illetéke 6000 forint marad.

   A törvénymódosítás még nem jelent meg a Magyar Közlönyben.

   Kedvelés

  2. Különös helyzetbe kerültem: ma a Diósgyőri Kórházban, édesanyámat meglátogatva, a folyosón hagyott táskámat elhagytam, /20 perc alatt eltünt/, ” minden személyes irataimmal ” köztük volt a forgalmi engedély is ami a férjem nevére van kiállítva. Férjem meghalt 5 hete. Ilyen esetben, mivel a személygépkogocsi nem az én nevemen van, hanem a halott férjem nevén, hogyan, milyen módon, kinek a nevére állítják ki a pótlásra igényelt új forgalmit? Addig hogyan járhatok az autóval? /mozgáskorlátozott vagyok, csak kocsival tudok közlekedni, tömegközlekedést nem tudok használni 10 éve/ Tudom kérésem eléggé egyedi. Válaszát előre is köszönöm.

   Kedvelés

   1. Amennyiben a forgalmi engedély eltűnik vagy azt eltulajdonítják, akkor az érintett jármű nem vehet részt a forgalomban. Ebben az esetben szükséges az okmány pótlása. A Kormányablakhoz vagy Okmányirodához alapesetben vinni kell a forgalmi engedély elvesztéséről, eltulajdonításáról szóló jegyzőkönyvet (szükséges a rendőrségen feljelentést tenni), személyigazolványt és lakcímkártyát. Az ellopott forgalmi engedély pótlása illetékmentes. A pótlást az üzembentartó kezdeményezheti.

    Tekintettel a speciális esetre, a fenteiket megelőzően a gépjárművet, mint hagyatéki tárgyat be kell jelenteni a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzőnek. A gépjármű tulajdonjogának végleges rendezése a hagyatéki eljárást követően lehetséges. A közjegyző által a hagyatéki tárgyalás végén kiadott hagyatéki végzéssel, az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatával, valamint a forgalmi engedéllyel kell elmenni az illetékes okmányirodába, kormányablakhoz és átíratni az autót.

    Mindenképpen ajánlott a Kormányablaknál vagy az Okmányirodában előzetesen érdeklődni.

    Kedvelés

 2. Köszönöm a választ. Csak egyet nem értek: Ha a törvényjavaslatban eleve nem volt szó a forgalmi és törzskönyv illetékváltozásáról, akkor a média (meg a fenti cikk második része) honnan vette ezt?

  Kedvelés

  1. A cikkben feltételes módban került megfogalmazásra az, hogy mely eljárások válhatnak ingyenessé. A törvényjavaslatban valóban nem szerepelt, de mint az manapság tapasztalható, egy tollvonással pillanatok alatt átírhatók a törvények… Valószínűleg valakinek lehetett egy “fülese”, ami alapján ez elterjedt a médiában, aztán később kiderült, hogy az a “füles” mégsem valós. Sajnos ez a média szükségszerű velejárója.

   Kedvelés

  2. Volt szó róla, csak menetközben a jobb karjuk görcsbe ugorva, az orruk alá ugrott. Ismered ezt a görcsös mozdulatot!?

   Kedvelés

 3. Üdv ! A kérdésem az lenne ,lakcím változás történt,a forgalmiba a változást ugye 15 napon belül illik bejelenteni .Ez jövőre ingyenes lesz ?

  Kedvelés

   1. Ezek szerint a lakcímváltozást csak kézírással bejegyzik a forgalmiba, nem pedig újat állítanak ki?

    Kedvelés

 4. 2015ben kiadott or!vosi engedélyre ;alkalmassàgira:2016 Banmeg lehet ecsinàltatni a jogosítvanyt ingyenesen? Köszönöm

  Kedvelés

  1. Természetesen meg lehet, ugyanakkor a jogosítvány érvényességi ideje (hátlapján)
   az orvosi igazolásban lévővel fog egyezni, míg személyazonosításra (előlapi dátum)
   a kiállítás napjától számított 10 évig lesz alkalmas.

   Kedvelés

 5. Tisztelt Jogvadász!
  Családi névváltozás miatt kellene forgalmit és törzskönyvet cserélni. Két hete még ingyen cserélték le egyik családtagnak aki 2014-ben vált el, nekem ma viszont azt mondták, hogy csak 2016 január 01 utáni névváltozás után lehet ingyenes. Én 2014-ben házasodtam. Nem értem mi a különbség? Most akkor illetékmentes vagy nem a csere?
  Köszönöm.

  Kedvelés

  1. Tisztelt Schulczné!

   Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 33. § (2) bekezdés 52. pont alapján 2016. január 1. napjától a családi állapot változásból eredő névváltozás miatt indult eljárás illetékmentes. Ez azt jelenti, hogy csak a névváltoztatásra irányuló eljárás vált ingyenessé, de a névváltozásból adódó okmánycsere eljárása nem.

   Üdv: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 6. Fiam pénztárcáját ellopták az összes iratával együtt. A NAV-nál és az Eü. Pénztárnál közölték, hogy 3-3 EFt ezek pótlása. Most akkor ingyenes vagy nem?

  Kedvelés

  1. Tisztelt Kálmán Ildikó!
   Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 33. § (2) bekezdés 53. pont alapján az eltulajdonított okmányok pótlására irányuló közigazgatási eljárás ingyenes. Az 1996. évi XX. törvény 9. § (2) bekezdése alapján díjmentesen kell kiadni az adó- és a TAJ kártyát, ha annak kiadása eltulajdonítás miatt válik szükségessé.
   Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 7. Kérdésem . Testvérem okmányit ellopták a taj és lakcím kártyát és a személy igazolványt leadták de az adó kártya nem lett meg.Most akkor ingyenes vagy nem. A NAV oldalán azt írja 3000

  Kedvelés

  1. Tisztelt Fejős Gabi!
   Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 33. § (2) bekezdés 53. pont alapján az eltulajdonított okmányok pótlására irányuló közigazgatási eljárás ingyenes. Az adókártya pótlása igazgatási szolgáltatási díj köteles, melynek mértéke 3.000 Ft. Az 1996. évi XX. törvény 9. § (2) bekezdése alapján díjmentesen kell kiadni az adókártyát, ha annak kiadása eltulajdonítás miatt válik szükségessé.
   Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 8. Érdeklődnék, mert az okmányirodában nem tudtak érdemleges választ adni. 2012-ben elváltam. 2016.03 visszavettem a lánykori nevem. Van egy autó a nevemen aminek a törzskönyvét és a forgalmi engedélyt kell átírni az új nevemre. mennyibe kerül ez nekem? A személyi igazolványt, jogsít ingyen megcsinálták. Előre is köszönöm.

  Kedvelés

  1. Tisztelt Hudoba Anikó!
   A forgalmi engedély kiadásával kapcsolatos eljárás illetéke 6000 forint. A törzskönyv kiadására irányuló eljárás illetéke szintén 6000 forint. A forgalmi engedély cseréjére irányuló eljárás csak akkor illetékmentes, amennyiben arra a helység, az utca, egyéb helymeghatározó adat nevének vagy számának megváltozása miatt kerül sor, tehát névváltozás esetén nem.
   Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 9. Üdvözlöm A korábbi Hoduba Ildokó hozzászólása felvetett bennem egy kérdést.(elég durva egy forgalmi törzskönyv esetében a 12000ft) Mennyire probléma, ha az autó forgalmiját és törzskönyvét nem íratom át. Egy korábbi válás miatt visszavenném a lánykori nevemet pl.Gipszné Mész Adél esetében törőltettem a Gipszné-t. Kötelezhetnek rá, hogy megtegyem? Szig,Jogsi, Lakcím kártya, útlevél, Taj,Adóazonosító esetében megteszem.
  Névváltozással jár a válás és elvileg ingyenes az eljárás, megis kértek 2vagy 3000ft-os illetékbélyeget a lakhely szerinti anyakönyvi hívatalban névváltoztatás címén. Vittem a válást igazoló végzést is. Köszönöm válaszát.
  üdv. Kriszti

  Kedvelés

  1. Tisztelt Kovács Krisztina!

   A családi állapot változásból eredő névváltozási eljárás ingyenes, de a névváltozás miatti okmánycsere nem. Ez érvényes a forgalmi engedélyre és a törzskönyvre is.

   A forgalmi engedély olyan hatósági engedély, ami a jármű közúti forgalomban történő részvételének jogszerűségét, a forgalomban tarthatóságot igazolja. Amennyiben az engedélyben foglalt adatok változnak, szükséges azok járműnyilvántartásban történő módosítása és a forgalmi engedély cseréje. Ha nem módosítja, akkor egy rendőri igazoltatás, vagy bármilyen gépjárművet érintő későbbi hivatali eljárás során származhat belőle probléma.

   A törzskönyv a jármű tulajdonjogát igazoló okirat. A törzskönyv a jármű közúti forgalomban
   való részvételének nem feltétele, tehát nem kötelező azt magunknál tartani, de egy esetleges későbbi tulajdonosváltás esetén gond lehet belőle, hogy helytelen név szerepel az okmányban.

   Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 10. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás! Személygépkocsi vásárlás előtt állók. Olvastam , sajnos pontosan nem tudom megmondani hol, ha a törzskönyve nincs meg az autónak ( csak az igazolás a törzskönyv kiállításáról), és az adásvételi szerződésben feltüntetik ennek tényét, akkor nem kell megfizetni az újbóli kiállítás költségét. Előre is köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel:Nagy Bernadett

  Kedvelés

  1. Tisztelt Nagy Bernadett!
   Sajnos nem elég csak az adásvételin feltüntetni, hogy a törzskönyv elveszett, mindenképpen be kell menni az okmányirodába és bejelenteni, hogy a törzskönyv elveszett. Az adásvételiben viszont a büntetőjogi felelősség tudatában írásba lehet foglalni, hogy a törzskönyv elveszett és lemondunk az újra készíttetésről, de ezzel még az autó nem lesz átírható! A bejelentés után az okmányiroda keresteti a törzskönyvet, s ha ez két héten belül nem vezet eredményre, akkor átírható az autó, az adásvételit is ekkor érdemes megírni. Nagyon fontos, hogy az autó vevőjének az átíráskor le kell adnia azokat a papírokat, amik azt tanúsítják, hogy a korábbi tulajdonos bejelentette a törzskönyv eltűnését és nem kérte az újragyártást. Ez így kb. 1 hónapos folyamat, viszont az eladónak nem kell 6000 Ft-ot kiadnia az új okmányért, hanem elvileg ingyen kiállítják az újat a vevő nevére. Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s