Szocpol helyett családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK)

A gyermekek után járó támogatásokról íródott cikksorozatomhoz szorosan kapcsolódik a családi otthonteremtési kedvezményről szóló jelen írásom. 2015 július 1. napjától kezdődően a “szocpol” néven elhíresült kedvezményt felváltotta a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK). A CSOK rendszerében 2015 október 1. napjától máris változások következtek be, így annak, aki érdeklődik ezen lakástámogatási forma iránt, érdemes elolvasnia jelen cikkemet, hiszen a jegyzetem már a friss módosításokat is tartalmazza. Lehet, hogy a tőlem megszokottaktól eltérően egy kicsit sűrűnek tűnik majd a szöveg, de aki komolyan gondolkodik a kedvezménnyel kapcsolatban, annak ajánlatos átrágnia magát rajta.
A családi otthonteremtési kedvezmény az alábbi célokra igényelhető:

1. 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott

• építési engedéllyel rendelkező és legalább “B” tervezett energetikai minősítésű új, összkomfortos lakás építéséhez,

• használatbavételi engedéllyel, vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal és legalább “B” energetikai minősítéssel rendelkező új lakás vásárlásához,

Építés vagy vásárlás esetén sem haladhatja meg a fajlagos négyzetméterár a 300 ezer forintot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében pedig a 350 ezer forintot.

2. Legfeljebb 350 ezer Ft/nm vételárú, legalább komfortos, használt lakás vásárlásához; de a vételár nem haladhatja meg a területileg meghatározott vételár maximumot, melyek a következők:

• Közép-Magyarország (Budapest és Pest megye) – Budapesten: 35 millió forint; városokban: 28 millió forint; egyéb településeken: 23 millió forint.

• Dunántúl (Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém, Győrr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Baranya, Tolna, Somogy megye) – megyeszékhelyeken: 28 millió forint; városokban: 23 millió forint; egyéb településeken: 18 millió forint.

• Alföld és Észak-Magyarország (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megye) – megyeszékhelyeken: 25 millió forint; városokban: 19 millió forint; egyéb településeken: 16 millió forint.

3. Meglévő, legalább (a bővítéssel) komfortos(sá váló) használt lakás bővítéséhez.

Használt családi házas beruházásoknál lehet “C” (követelménynek megfelelő) energetikai minősítési osztálynál kedvezőtlenebb energetikai minősítési osztályú besorolás is, de csak akkor, ha rendelkezésre áll 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt arról, hogy a lakóépület állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti.

A CSOK az igénylő életkorától függetlenül a már meglévő gyermekek és a terhesség betöltött 24. hetét követően a magzat után igénylehető, vagy a 40. életévüket be nem töltött házaspárok a nevelt gyermekek számától függetlenül, minimum 2, legfeljebb 2 gyermek vállalása esetében igényelhetik, akár használt lakóingatlan esetére is.

Az igénylő a vele közös háztartásban élő, általa eltartott és a felépített vagy megvásárolt lakásba vele együtt beköltöző vér szerinti és örökbe fogadott gyermek után, gyámsága alatt álló, legalább 1 éve vele együtt élő és általa eltartott gyermek után, a fiatal házaspár – a meglévő gyermekei számától függetlenül – legfeljebb két születendő gyermek után igényelheti a CSOK-ot.

Gyermeknek minősül tehát a magzat a terhesség betöltött 24. hetét követően, illetve a kedvezmény szempontjából az is gyermeknek minősül, aki az igénylő eltartottja, de nem töltötte be a 16. életévét, vagy a 25. életévét nem töltötte be, de oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, vagy a 16. életévét betöltötte, de legalább 1 éve megváltozott munkaképességű személy.

Nézzünk akkor egy táblázatot a CSOK összegéről:

Nagyon fontos, hogy a gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő 1 gyermek vállalása esetén 4 év, 2 gyermek vállalása esetén 8 év. A rendelkezésre álló időtartam építés vagy bővítés esetén a használatba vételi engedély kiadásának, illetve vásárlás esetén az adás-vételi szerződés megkötésének időpontjától kezdődik.

Az érintett lakásban az igénylőnek minimum 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. A lakásban a támogatott személyen kívül csak az általuk eltartott gyermek szerezhet tulajdont. Házaspár és élettárs esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásban tulajdonjoggal kell rendelkeznie.

Új lakás építése és bővítés esetén a készültségi fokkal arányosan, utólagosan (a CSOK utolsó részletét a használatbavételi engedély vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány kiadását követően) utalják. Vásárlás esetén egy összegben történik a folyósítás. Mindkét esetben számlával kell igazolni a költségeket, illetve az árat.

Kiemelendő, hogy a CSOK vissza nem térítendő támogatás, de igénylésére csak egyszer van lehetőség!

A kérelmet bankokban, takarékszövetkezetekben, hitelintézetekben lehet benyújtani. Azt tanácsolom, hogy abban a bankban kerüljön sor az igénylésre, ahol a hitelkérelem is előterjesztésre kerül.

A CSOK-ot csak az veheti igénybe, akinek, vagy házastársának, gyermekének, együttköltöző családtagjainak nincs lakástulajdona és/vagy állandó használati joga. Saját erőként kell számításba venni a korábban – 5 éven belül – értékesített lakás eladási árát, azaz ha valaki 5 éven belül eladott egy lakóingatlant, akkor a korábban kapott vételárnál nem vehet olcsóbb ingatlant a CSOK igénybe vételekor.

Minden igénylőnek köztartozásmentes adózónak kell lennie és rendelkeznie kell fél éve fennálló társadalombiztosítási jogviszonnyal.

A kedvezmény folyósítását követően 1 éven belül – érvényes lakcímkártyával – kell igazolni, hogy a lakás mindazon személyek lakóhelye, akiknek együttlakását a kérelem benyújtásakor vállalták.

A CSOK-kal érintett lakásra 10 évig az állam javára jelzálogjog, és annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre. A kedvezménnyel érintett lakást ezen időszak alatt haszonélvezet vagy használati jog nem terhelheti.

Mint a bevezetőben említettem, a CSOK feltételeit 2015. október 1. napjától kezdődően módosították. Íme pontokba szedve a változtatás lényege:

  • A kamra, a tároló, a gardrób, a mosókonyha, a kazánhelyiség is hasznos területnek számít.
  • Kizárólag az az otthon kaphatja meg az összkomfortos minősítést, amely központi fűtéssel oldja meg a fűtési szezont.
  • Csak akkor tekinthető komfortosnak a csatornába nem bekötött lakás, illetve ház, amennyiben nincs a településen kiépített csatornahálózat.
  • Az önkormányzati tulajdonú lakást bérlők is igényelhetik a CSOK-ot, amennyiben megvásárolnák az otthonukat.

Bízzunk benne, hogy ez az új támogatási típus is jelentős szerepet tud majd játszani abban, hogy a születések száma növekedésnek indul Magyarországon.

1 Comment

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s