Az 5 legfontosabb tudnivaló a gyermekgondozást segítő ellátásról (GYES)

A gyermekek után járó támogatásokról szóló cikksorozatom utolsó részében a gyermekgondozást segítő ellátásról (GYES) osztom meg az 5 legfontosabb tudnivalót. A cikk megírásához az adta a személyes apropót, hogy a kisfiam most töltötte be a 3. életévét, így a továbbiakban utána már nem vagyunk jogosutak a GYES igénybevételére.

GYES

Ki igényelhet GYES-t? Mikor jár a GYES? Meddig jár a GYES? Mennyi a GYES összege? Más ellátásokkal lehet-e együtt kapni? Ha szeretnéd megtudni a fenti kérdésekre a válaszokat, akkor csak el kell olvasnod a bejegyzést.

1. A GYES-t a szülő vagy a gyám kaphatja a gyermek 3. életévének betöltéséig. Munkaviszonytól függetlenül, minden szülőnek  jár a GYES! Ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig, de maximum a 10. életév betöltéséig.  A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után szintén a 10. életév betöltéséig jár.

2. A GYES összege minden hónapban azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével (2015-ben 28.500,- Ft), azonban nyugdíjjárulék címén 10% levonásra kerül, így a nettó összeg: 25.650.- Ft. Ikergyermekek esetén havonta 57.000,- Ft jár (2X28.500,- Ft).

3. Az ellátás iránti kérelmet a fővárosi és megyei kormányhivatal ügyfélszolgálatánál,
a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalánál vagy az integrált ügyfélszolgálatnál (kormányablak), vagy a kérelmező munkahelyén működő társadalombiztosítási kifizetőhelyen lehet benyújtani az alábbi nyomtatvány kitöltésével:

KÉRELEM GYERMEKGONDOZÁSI SEGÉLY MEGÁLLAPÍTÁSÁRA

 

4. A gyermekgondozási segélyben részesülő szülő kereső tevékenységet a gyermek fél éves koráig nem folytathat. A gyermek fél évs korának betöltését követően a GYES folyósítása mellett időbeli korlátozás nélkül lehet dolgozni.

5. A GYED és a GYES együttfolyósítása azon családoknál lehetséges, ahol a gyermekgondozási támogatásra jogosító korú gyermek(ek) mellé 2013. december 31. napját követően született további gyermek. Akkor is alkalmazandó a rendelkezés, ha az első gyermek születik 2014-ben, és őt a későbbiekben újabb baba követi. Amennyiben a szülőknek második vagy további gyermekük születik, mielőtt a korábban született gyermek után járó ellátások folyósítási ideje lejárt volna, akkor egyszerre mindegyik gyermek után folyósíthatóak a különböző ellátások, azzal a korlátozással, hogy a GYES-ből egyszerre legfeljebb két ellátás folyósítható. Ez a korlátozás ugyanakkor nem érinti az ikrek után folyósítandó többszörös összegű GYES-t, hiszen az egy GYES-nek minősül.

Íme egy érdekes GYES-eset: GYES-en van a 60 éves férfi.

A GYES és a GYED kiszámítására az alábbi kalkulátor használható:

GYES/GYED KALKULÁTOR

Minden más családtámogatásról szóló írásom itt olvasható:

GYERMEKTÁMOGATÁSOK

Amennyiben tetszett a cikk és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

6 Comments

  1. Üdvözletem! Egy kérdésem lenne a GYES igényléssel kapcsolatban. Eddig GYED-en voltam és mellette heti 8 órában dolgoztam. Ezt a munkaszerződésemet szeptembertől áttették Romániába. Decembertől járna a GYES. A főállású munkahelyem Magyarországon van, ami alapján jogosult vagyok az ellátásokra, viszont most a GYES igénylésnél a nyilatkozatban a külföldi munkavállalás beismerése is benne van. Ez esetben egyáltalán jogosult vagyok erre vagy ezzel a külföldi munkaszerződéssel kizártam magam a rendszerből?!

    Hálás köszönettel a segítségükért,
    Eszter

    Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s