Gyermeknevelési támogatás (GYET) – a főállású anyaság

A gyermekek után járó támogatásokról szóló cikksorozatom utolsó előtti epizódjához érkezve a nagycsaládosok egyik legfontosabb ellátásáról írok, mely igénybevételének feltétele legalább 3 kiskorú gyermek nevelése.

Mivel a feleségemmel mi is legalább 3 gyermeket tervezünk, ezért már csak a saját érdekeinkre való tekintettel is tüzetesen átnéztem a gyermeknevelési támogatásra (GYET) vonatkozó szabályozást.

Kezdjük a szokásos kérdésfeltevéssel: ki jogosult a gyermeknevelési támogatásra? Gyermeknevelési támogatásra az a szülő, nevelőszülő, vagy gyám jogosult, aki saját háztartásában 3 vagy több kiskorú gyermeket nevel. A támogatás a legkisebb gyermek 3. életévének betöltésétől kezdődően legfeljebb a gyermek 8. életévének betöltéséig jár. A jogosultság megszűnését okozza az is, ha a család legidősebb gyermeke betölti a 18. életévét. Az ellátás alanyi jogon jár, tehát más támogatásokkal szemben itt az előzetes biztosítási időt nem kell számolni!

A GYET köznyelvben elhíresült elnevezése a főállású anyaság, azonban ez némileg helytelen, hiszen a gyermeket közös háztartásban nevelő szülők bármelyike igénybe veheti ezt az ellátást. Ráadásul a támogatásra való jogosultságot nem érinti a gyermekek óvodában, iskolai napköziben történő elhelyezése sem.

A gyermektámogatások körében mindig fontos kérdésként merül fel, hogy mekkora összeget lehet igényelni. Nos, a GYET havi összege megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével. Ez 2015-ben 28.500,- Ft, melyből nyugdíjjárulék címén 10% kerül levonásra, így a havi nettó összege: 25.650,- Ft. Az ellátás időtartama nyugdíjszerző szolgálati időnek minősül, azonban nem számít munkaviszonynak.

Ide tartozik, hogy a gyermeknevelési támogatásban részesülő személy kereső tevékenységet heti 30 órát meg nem haladóan folytathat, vagy akár időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik.

Három gyermek - háromszoros boldogság
Három gyermek – háromszoros boldogság

Sajnos igen gyakran tapasztalom, hogy a szülőknek nehézséget okoz, hogy hol és hogyan kell igényelni a támogatásokat. A gyermeknevelési támogatást személyesen vagy postai úton

 •  a fővárosi és megyei kormányhivatal ügyfélszolgálatánál,
 • a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalánál,
 • az integrált ügyfélszolgálatnál (kormányablak),
 • a kérelmező munkahelyén,
 • elektronikus ügyfélkapun keresztül (ügyfélkapus regisztráció birtokában) lehet benyújtani.

A GYET-re vonatkozó igény benyújtása a „Kérelem gyermeknevelési támogatás megállapítására című formanyomtatvány kitöltésével történik. A nyomtatvány tartalmazza a csatolandó iratok másolatának körét. Az igénybejelentés ingyenes.

Az ellátás az igény benyújtásának időpontjától jár, feltéve, hogy a benyújtás időpontjában a jogosultsági feltételek fennállnak. Az ellátást az igény késedelmes benyújtása esetén, visszamenőleg legfeljebb két hónapra, az igénybejelentés napját megelőző második hónap első napjától kell megállapítani, ha a jogosultsági feltételek ettől az időponttól kezdve fennállnak.

Persze azt se feledjük, hogy ha futja az adónkból, akkor a családi adókedvezmény révén 3 gyermek után havonta már 99.000,- Ft maradhat a zsebünkben.

A gyermektámogatásokról szóló összes írásom elérhető az Összefoglaló a gyermekek után járó támogatásokról című cikkemből.

5 Comments

 1. Kedves Tamás!
  Számomra az nem világos, h ha megbízási díjjal foglalkoztatnának és azt itthon végezném, akkor megtehetem-e főállású anyaként? Képtelenség órában mérni, alkalmanként lenne és változó mértékű, darabszámra lenne adatlap kitöltés.
  Ezt elvállalhatom vagy emiatt elbukhatom a GYET-et?

  Köszönöm szépen a segítséget!
  A.

  Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s