A gyermekgondozási díj (GYED) 7+1 pontja

A család- és gyermektámogatások egyik legfontosabb típusa a gyermekgondozási díj, azaz a GYED. 2014. január 1. napjától kezdődően ez a díj kiegészült a GYED Extrával, mely több fő rendelkezést is tartalmaz (köztük a diplomás GYED-et).

Jelen írásomban ahhoz kívánok segítséget nyújtani, hogy minden kismama megtalálja a GYED típusai közül azt, ami rá vonatkozik. Ezért azon tudnivalókat is ismertetem, hogy kinek, milyen nyomtatványon, mikor és hová kell benyújtania a kérelmét.

1. Jogosultság

  • Fő szabály szerint GYED-re jogosult a biztosított szülő (akár az anya, akár az apa), ha a gyermekgondozási díj igénylését – a gyermeket szülő anya esetén a szülést – megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,
  • GYED-re jogosult még mindenki, akinek a részére csecsemőgondozási díj (CSED) került megállapításra és a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt.

A GYED-re való jogosultsághoz az előzetes két éven belüli 365 napnak nem kell egybefüggően folyamatosnak lennie!

2. Időpont

A GYED legkorábban a csecsemőgondozási díj (CSED), illetőleg az annak megfelelő időtartam (a szülsét követő 24 hét) lejártát követő naptól, legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár. Ikergyermek esetén legfeljebb a gyermekek 3 éves koráig jár.

3. Összeg

A díj összegét a szülést megelőző két év jövedelme alapján állaptják meg. A gyermekgondozási díj havi összege a jövedelem 70%-a, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a lehet (2015-ben 147.000,- Ft).

4. Igénylés

  • Munkaviszonyban álló kismamák a munkáltatónál jelenthetik be az igényt.
  • Vállalkozók, őstermelők, önfoglalkoztatók a székhelyük szerint illetékes Kormányhivatal Egészségbiztosítási Osztályához fordulhatnak az igénybejelentéssel.
  • Az álláskeresési támogatásban részesülőknek a Munkaügyi Központot kell keresniük.

Az igénylőlap letölthető innen: IGÉNYBEJELENTÉS GYERMEKGONDOZÁSI DÍJRA

A gyermekgondozási díjat az igénybejelentés napjától visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra lehet kérelmezni, azaz az ellátást legkorábban az igénybejelentés napját megelőző 6. hónap első napjától lehet megállapítani! A GYED-et havonta egyszer, utólag kell folyósítani, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig, de legkésőbb a bérfizetési napon.

Az igénylés díj- és költségmentes. Az elbírálás ideje 18 nap.

Nagy segítség lehet a GYED Extra
Nagy segítség lehet a GYED Extra

5. Munkavégzés (GYED Extra)

A GYED mellett korlátlanul lehet munkát vállalni, ha a gyermek elmúlt 1 éves (2016. január 1-től 6 hónapos kortól). Dolgozni nem csak az előző munkahelyen, hanem bárhol lehet, időkorlát nélkül, tehát akár pár napot, hetet, vagy hónapot. A fizetés mellett a GYED is jár!

6. Testvér (GYED Extra)

A GYED most már továbbfolyósításra kerül abban az esetben is, ha 2014. január 1. után újabb gyermek születik a családba, aki után a szülők szintén jogosultak lesznek ellátásra. Az új szabályozás alapán minden gyermek esetében folyósításra kerül a gyermek után járó valamennyi ellátás a gyermek 3 éves koráig. Amennyiben tehát a nagyobb gyermek három éves kora előtt születik meg a kistestvér, a szülők jogosultak lesznek a nagyobb gyermek és az újszülött gyermek után járó ellátásokra is.

7. Diplomás GYED (GYED Extra)

2014. január 1. napjától kezdődően azok, akik már legalább 1 év aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek és gyermekük születik, a gyermek 1 éves koráig GYED-re jogosultak. A kiszámításnál a mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgatóknál a garantált bérminimum (2015-ben 85.400,- Ft) lesz az ellátás alapja, ennek veszik a 70 százalékát, és csak az alapképzésben részt vettek esetén veszik alapul a minimálbért (2015-ben 105.000,- Ft, melynek 70%-a 73.500 Ft). A már végzett hallgatók esetén diplomás GYED-re jogosult az is, akinél a szülésre munkaviszony hiányában a  diploma – vagy annak hiányában az abszolutórium – megszerzését követő 1 éven belül kerül sor.

A GYED Extrával kapcsolatban minden részletre kiterjedő tájékoztatás olvasható az OEP Gyakorlati Kisokos közleményében.

7+1. Méltányosság

Abban az esetben, ha a biztosított szülő nem rendelkezik a gyed folyósításához szükséges biztosítási idővel, a társadalmi szolidaritás elve alapján a kormányhivatalnak lehetősége van arra, hogy méltányosságot gyakorolva megállapítsa a gyed-re való jogosultságot annak is, aki arra nem lenne jogosult. A kormányhivatal e jogköre arra az esetre vonatkozik, ha a biztosítottnak minősülő szülő gyed ellátásra való jogosultsághoz szükséges biztosítási idővel nem rendelkezik. Hallgatói jogviszony alapján igényelt gyermekgondozási díj (diplomás gyed) vonatkozásában méltányosság gyakorlására nincs lehetőség.

A GYED (illetve a CSED és a GYES) kiszámításához segítséget nyújt ez a kalkulátor.

A gyermektámogatásokról szóló írásaim elérhetők az Összefoglaló a gyermekek után járó támogatásokról című cikkemből.

6 Comments

  1. Tiszteletem! 2017.04.havi születésű a fiunk. Eddig én voltam vele gyeden 2018ban szeretnénk, apával váltani. Én mennék dolgozni, az apa jönne gyedre. Valószínű a férjem munkáltatója ezt nem akarja majd engedni. Kérdésem hogyan járjunk el, hogy ne tudják a férjemet kirugni.
    Köszönöm.

    Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s