Csecsemőgondozási díj (CSED): a legfontosabb tudnivalók

2015. január 1. napjától a terhességi gyermekágyi segélyt (TGYÁS) felváltotta a csecsemőgondozási díj (CSED).

A változásról kiadott információk sűrűjében könnyen elveszhet az ember, ezért most röviden, lényegretörően és érthetően összefoglalom a legfontosabb tudnivalókat.

Mikortól jár?

A csecsemőgondozási díj a várható szülési időpont előtti 28 napon belül igényelhető, legkésőbb a szülés napjától kezdődően jár, tehát a szülő nő csecsemőgondozási díjra való jogosultsága legkésőbb a gyermek születésének napjával nyílik meg ( ha netalán késedelmes kerül igénylésre, akkor sincs nagy gond, mivel visszamenőleg 6 hónapra érvényesíthető, így az első napja legkorábban a kérelmezés napjától visszafele számított 6. hónap első napja lehet).

Meddig jár?

A díj 24 hétig jár, az utolsó napja a szüléstől számított 168. nap. Ez a dátum azért is lényeges, mert inenntől kezdve már a gyermekgondozási díj jár.

Ki  jogosult rá?

Csecsemőgondozási díjra az jogosult, aki

  1. a szülés előtti 2 évben legalább 365 napig biztosított volt (akár nem egybefüggően is), még a biztosítási időtartama alatt szül, de legkésőbb a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül.
  2. A biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül szül.

A 365 napba beszámítandó a

  • rehabilitációs járadék vagy ellátás
  • legalább 1 évnyi közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény idejéből maximum 180 nap
  • baleseti táppénz
  • CSED és a GYED (de a diplomás GYED nem)

Fontos tudnivaló, hogy nem csak az édesanya formálhat igényt a díjra, hanem a vérszerinti apa is, feltéve, hogy az anya egészségügyi okokból nem él a gyermekkel egy háztartásban (egyébként az örökbefogadó szülő is jogosult a díjra). Nagyon fontos, hogy a csecsemőgondozási díj ideje alatt nem lehet dolgozni!

A csecsemőgondozási díj 168 napig jár.
A csecsemőgondozási díj 168 napig jár.

Mekkora az összege?

Az 1 naptári napi jövedelem 70%-a a díj bruttó összege. Fizetni kell utána személyi jövedelemadót, de egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot nem. A számításnál a díj első napján fennálló munkaviszonyból származó jövedelmet veszik alapul. Havi egy összegben fizetik a díjat, mindig a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig.

Hogyan kell igényelni?

Ha kifizetőhely a foglalkoztató, akkor a munkaadó folyósítja az ellátást, ha nem, akkor az illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási szakigazgatási szerve bírálja el és folyósítja.

Az igényléshez a Nyilatkozat a csecsemőgondozási díj megállapításához elnevezésű formanyomtatványt kell kitölteni. A kitöltött formanyomtatványt a munkaadónak kell bevinni. Ha megszűnt a foglalkoztató, akkor az illetékes egészségpénztárhoz.

Mit kell vinni az igényléshez?

– a terhesgondozásról szóló kiskönyvet,
– a terhes állományba vételről szóló orvosi igazolást,
– a szülést igazoló kórházi igazolást,
– a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatát (ha a gyermek születése napjától veszik igénybe az ellátást),
– csecsemő örökbefogadása esetén az örökbefogadásról szóló gyámhivatali határozatot, vagy a gyámhivatal igazolását arról, hogy a biztosított a csecsemőt örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette,
– a „Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához” elnevezésű nyomtatványt, ha az igénylőnek megszűnt a biztosítási jogviszonya.

Amennyiben a szülés előtt kezdik meg igényelni a CSED-et, vinni kell a nyilatkozat mellett az orvosi igazolást is a szülés várható időpontjával, vagy a terhesgondozási kiskönyv másolatát.

A gyermektámogatásokról szóló összefoglaló írásom az alábbi linkre kattintva olvasható:

ÖSSZEFOGALALÓ A GYERMEKEK UTÁN JÁRÓ TÁMOGATÁSOKRÓL

4 Comments

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s