Mit jelent az anyasági támogatás?

A gyermekvállalás azon túl, hogy az ember életében a legörömtelibb esemény, felelőséggel is jár. Ebben segít az állam szociális ellátórendszere, amely anyagi javakkal támogatja azokat, akik új életet adnak a nemzetnek. Ilyen egyszeri anyagi juttatás az anyasági támogatás, vagy más néven kelengyepénz, születési támogatás.

Anyasági támogatás

Köztudomású tény, hogy rohamosan fogy a magyar népesség, s éppen ezért fontos a gyermekvállalás ösztönzése. Ennek egyik eszköze az anyasági támogatás. De mit is takar ez a támogatás?

Anyasági támogatásra a szülést követően az a nő jogosult, aki terhessége alatt legalább 4 alkalommal – koraszülés esetén legalább 1 esetben – terhes gondozáson részt vett. Az anyasági támogatás az anyát akkor is megilleti, ha a gyermek halva született.

Az anyasági támogatás gyermekenkénti összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225 %-ával, vagyis 2015-ben ez 64.125,- forintot jelent. Ikergyermekek esetén a 300 %-ával egyenlő, azaz 85.500,- forintra rúg.

Fontos a gyermekvállalás
Fontos a gyermekvállalás

Az igényt a szülést követő 6 hónapon belül kell benyújtani, máskülönben a jogosultság elvész!

Az anyasági támogatásra az igényt a Magyar Államkincstár Igazgatóságánál formanyomtatványon kell benyújtani.

A kitöltött formanyomtatványhoz az alábbiakat kell mellékelni:

  • a terhes gondozást végző orvos igazolásának másolatát arról, hogy a szülő nő a szükséges alkalommal részt vett a terhes gondozáson
  • Az édesanya személyazonosító igazolványát, lakcímnyilvántartó kártyáját, adóazonosító kártyáját, valamint TAJ kártyáját
  • A gyermek(ek) születési anyakönyvi kivonatának másolatát
  • A gyermek(ek) TAJ-kártyáját

Az igénylés költségmentes!

A kérelemre 8 napon belül válaszol az Állalmkincstár. Pozitív elbírálás esetén, soron kívül kiutalásra kerül a támogatás, arra a bankszámlára, illetve lakcímre, amit az igénylő a formanyomtatványon megadott.

A támogatás összegének emelése napirenden szerepel. Hallani lehett már olyan elképzelésről is, miszerint a támogatás összege hamarosan az ötszörösére nő, no de ez még a jövő zenéje.

Olvasd el a gyermektámogatásokról szóló többi írásomat is:

GYERMEKEK UTÁN JÁRÓ TÁMOGATÁSOK

Amennyiben tetszett a cikk és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

2 Comments

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s