5+1 kérdés a családi pótlékról

Három évvel ezelőtt, amikor a kisfiam született, számomra sem volt világos, hogy mikor, kinek, milyen összegben jár a családi pótlék, de végül sikerült kiderítenem, hogy két dolgot foglal magába: a nevelési ellátást és az iskoláztatási támogatást.

családi pótlék

Azért, hogy Neked már könnyebb legyen, most megválaszolom a családi pótlékkal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő 5+1 kérdést.

Rövid bevezetőként annyit érdemes tudni, hogy mi is a családi pótlék két típusa: a nevelési ellátást a még nem tanköteles, az iskoláztatási támogatást pedig a tanköteles, illetve a már nem tanköteles, de közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermekek után folyósítják.

1. Ki jogosult családi pótlékra (nevelési ellátásra)?

 1. A szülő (vér szerinti, örökbe fogadó, nevelő), a szülővel együtt élő házastárs, és a gyám
  a még nem tanköteles gyermekre vonatkozóan, a gyermek tankötelessé válása évének október 31. napjáig. A tankötelezettség 6 éves kortól kezdődik. Példa: ha a gyermek 2011.05.30. napján született, akkor 2017.05.30. napján tölti be a 6. évét, tehát családi pótlék a nevelési ellátás címén 2011.05.30-tól 2017.10.31.-ig jár.
 2. Speciális esetben a 18. életévét betöltött tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy (az iskoláztatási támogatásra való jogosultság megszűnésének időpontjától), illetve az iskoláztatási támogatásra való jogosultság megszűnésének időpontjától a 18. életév betöltéséig a középsúlyosan vagy súlyosan értelmi fogyatékos, illetve siketvak gyermekek után, vagy olyan gyermek után, aki tankötelezettségét fejlesztő nevelés-oktatás, vagy fejlesztő iskolai oktatás keretében teljesítette (16. év betöltését követően).

2. Ki jogosult családi pótlékra (iskoláztatási támogatásra)?

 1. A szülő (vér szerinti, örökbe fogadó, nevelő), a szülővel együtt élő házastárs, és a gyám a tanköteles gyermekre (6. évet betöltött) a tankötelessé válás évének november 1. napjától a tankötelezettség végéig (16. év betöltése). Maradva a fenti példánál, ha a gyermek 2017.05.30. napján tölti be a 6. évét, akkor a családi pótlék az iskoláztatási támogatás címén 2017.11.01-től 2027.05.30-ig jár.
 2. Speciális esetben a tankötelezettség megszűnését követően közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermek után annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben a gyermek a 20.  (fogyatékossági támogatásra nem jogosult, de sajátos nevelési igényű tanuló esetében 23.) – életévét betölti. Fenti példa szerint a 20. évet 2031.05.30. napján tölti, azaz a csládi pótlék 2031.06.30-ig jár (tanév utolsó napja).
A családi pótlék minden gyermek után jár!
A családi pótlék minden gyermek után jár!

3. Mekkora összegű a családi pótlék?

 • – 1 gyermek esetén 12.200,- forint,
 • – 1 gyermeket nevelő egyedülálló szülő esetén 13.700,- forint,
 • – 2 gyermek esetén gyermekenként 13.300,- forint, azaz összesen 26.600,- forint,
 • – 2 gyermeket nevelő egyedülálló szülő esetén gyermekenként 14.800,- forint, azaz összesen 29.600,- forint,
 • – 3 vagy többgyermek esetén gyermekenként 16.000,- forint (3 gyermek esetén összesen 48.000,- forint),
 • – 3 vagy több gyermeket nevelő egyedülálló szülő esetén gyermekenként 17.000,- forint (3 gyermek esetén összesen 51.000,- forint),
 • – tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek esetén 23.300,- forint,
 • – tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő egyedülálló szülő esetén 25.900,- forint.

4. Mely gyermekek vehetők figyelembe a családi pótlék összegének megállapításakor?

A családi pótlék összegének megállapításakor azt a vér szerinti, örökbe fogadott vagy nevelt gyermeket kell figyelembe venni,
– aki az igénylő háztartásában él, és
– akire tekintettel a szülő, a nevelőszülő, a gyám családi pótlékra jogosult,
– aki közoktatási intézmény tanulója vagy felsőoktatási intézményben első akkreditált felsőfokú iskolai rendszerű szakképzésben, első egyetemi vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő hallgató és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, (első egyetemi szintű alapképzésben vesz részt az a hallgató is, aki az alapfokozat megszerzését követően – folyamatos képzésben – első mesterképzésben, vagy aki első egységes, osztatlan képzésben vesz részt)
– aki a családi pótlékra saját jogán jogosult; vagy
– aki fogyatékosként szociális intézményi ellátásban részesül, feltéve, hogy őt a gyámhatóság nem vette átmeneti vagy tartós nevelésbe, és a családi pótlékot igénylő vele kapcsolatot tart fenn.

5. Hogyan és hová kell bejelenteni a családi pótlékra vonatkozó igényt?

A családi pótlékra vonatkozó igényt az „Igénybejelentés családi pótlékra” című formanyomtatványon kell benyújtani.

A kérelem személyesen vagy postai úton benyújtható
a fővárosi és megyei kormányhivatal ügyfélszolgálatánál,
– a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalánál vagy az integrált ügyfélszolgálatnál (kormányablak).

5+1. Hogyan folyósítják a családi pótlékot?

A családi pótlékot – függetlenül az igénylés és a megszüntetés időpontjától – teljes hónapra állapítják meg és folyósítják. Arra a hónapra, amelyben a családi pótlékra való jogosultság megszűnik, az ellátást még folyósítják. A családi pótlékot utólag, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig, fizetési számlára utalás esetében 3. napjáig folyósítják.

Olvasd el a gyermektámogatásról szóló többi írásomat is:

GYERMEKEK UTÁN JÁRÓ TÁMOGATÁSOK

Amennyiben tetszett a cikk és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

4 Comments

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s